O ROCKMACHINE.GR ΑΠΟΤΙΕΙ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ DICK DALE ΚΑΙ BERNIE TORME ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ

Ένας πολύ σπουδαίος κιθαρίστας, μάλλον άγνωστος στην Ευρώπη αλλά πασίγνωστος και απόλυτα σεβαστός στους κιθαρίστες, ο αμερικάνος surf-rock κιθαρίστας Dick Dale έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 μετά από σειρά προβλημάτων υγείας
(πραγματικό του όνομα ήταν Richard Monsour). Κι αν το όνομά του δεν σας λέει τίποτε, σίγουρα έχετε ακούσει το γλυκό παίξιμο της κιθάρας του. Ο Dick Dale & His Del-Tones ακούγονται στο soundtrack αλλά και στην ταινία Pulp Fiction διασκευάζοντας το ελληνικότατο "Misirlou".
Πρωτοπόρος του surf rock κυκλοφόρησε 112 προσωπικά άλμπουμ με τελευταίο το Spacial Disorientation(2011). Τη μεγάλη επιτυχία αλλά και την καταξίωση στο ευρύ κοινό γνώρισε με τη διασκευή του στη σύνθεση του Misirlou" του Νίκου Ρουμπάνη.
Η μεγάλη πλειονότητα των συνθέσεων του ήταν ορχηστρικά και εμπλουτισμένα με ήχος από την Μεσόγειο και την ανατολή. Ο Dick Dale εκτός του surf ήχου, ήταν πρωτοπόρος και στην εξέλιξη των ενισχυτών, αφού συμβούλευσε τη Fender να αυξήσει τους μετασχηματιστές εξόδου από τα 10-15 amber στα 85. Πράγμα το οποίο έκαναν και απέδωσε!

Το 2015 σε συνέντευξή του είχε πει:" Δεν μπορώ να περιοδεύσω γιατί πεθαίνω, σωματικά και πνευματικά. Κάθε μήνα ξοδεύω $3,000 για ιατρική βοήθεια".
Ο δεύτερος κιθαρίστας που έφυγε από τη ζωή στα 66 χρόνια εξ αιτίας επιπλοκών γρίπης που τού γύρισε πνευμονία, είναι ο Bernie Tormé (κανονικό όνομα Bernard Tormey).
Γεννημένος στην Ουαλία, ο Torme είχε σαν ινδάλματα τους Jimi Hendrix, Jeff Beck, Rory Gallagher και Gary Moore. Παίζοντας στους Scrapyard γνώρισε τον μπασίστα John McCoy με τον οποίο συνεργάστηκε αργότερα στους Gillan με τους οποίους ηχογράφησε 3 studio άλμπουμ( Mr. Universe,  Glory Road και  Future Shock ) και 1 live (Double Trouble). Ο Torme ήταν κιθαρίστας του Gillan όταν εμφανίστηκαν την πρώτη φορά στην Αθήνα στο γήπεδο της Ριζούπολις το 1980.
Ο Torme είναι ο δεύτερος από δεξιά με το κασκόλ δίπλα στον Gillan
 
Σχημάτισε τους Bernie Tormé Band ενώ έπαιξε και με τους Atomic Rooster. Το 1982 αντικατέστησε στην περιοδεία του Ozzy τον Randy Rhoads. Μάλιστα είχε προπληρωθεί πριν πετάξει από την Αγγλία προς το Los Angeles. Ο Tormé έπαιξε μερικές συναυλίες με τον Ozzy αλλά ο ήχος του ήταν πολύ  bluesy και η συνεργασία τους δεν προχώρησε. Αντικαταστάθηκε από τον Brad Gillis των Night Ranger.Ηχογράφησε ακόμα δύο άλμπουμ με τους Desperado του Dee Snider και 4 με τους GMT (Guy McCoy Tormé). Έχει μια πλούσια δισκογραφία σαν Bernie Torme Band με τελευταίο άλμπουμ το Shadowland (2018). Θα τον θυμόμαστε πάντα τη στιγμή των επεισοδίων στη Ρiζούπολη όπου ο κόσμος προσπαθούσε να ανέβει στη σκηνή κι αυτός για να τους καλμάρει έπαιξε ένα μακρόσυρτο σόλο του Smoke on the Water!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ


18/3/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου