QUICKSILVER MESSENGER SERVICE: ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΨΥΧΕΔΕΛΕΙΑΣ

Στην ιστορία της ψυχεδελικής μουσικής, οι Quicksilver Messenger Service ή για συντομία Q.M.S. έχουν περίοπτη θέση. Ή καλύτερα, κορυφαία. Σχηματίστηκαν το 1965 στο San Francisco και σύντομα έγιναν γνωστοί στη αναπτυσσόμενη rock κοινότητα της πόλης, παίζοντας στα clubs. Μπορεί ποτέ να μην είχαν την εμπορικά επιτυχία των  Jefferson Airplane and the Grateful Dead, αλλά η συνεισφορά τους στο ψυχεδελικό κίνημα είναι πολύ σημαντική. Δημιουργώντας ένα δικό τους ήχο, ξεχωριστό από αυτόν των άλλων ψυχεδελικών συγκροτημάτων της Αμερικής, οι Q.M.S. ανάμειξαν το rock με το blues αλλά και τη folk μουσική, αφήνοντας πίσω τους σημαντικά άλμπουμ για τη σύγχρονη rock μουσική. Από τη σύνθεσή τους πέρασαν μεγάλοι μουσικοί και μεγάλες προσωπικότητες του San Francisco, όπως οι Gary Duncan κιθάρα/τραγούδι, David Freiberg μπάσο/τραγούδι, John Cipollina κιθάρα, Greg Elmore ντραμς αλλά και ο Άγγλος οργανίστας Nicky Hopkins που έχει παίξει και με τους Rolling Stones, Kinks και Who! To συγκρότημα ήταν δημιούργημα του κιθαρίστα και τραγουδιστή Dino Valenti που στην αρχή είχε δώσει στον ήχο τους περισσότερα folk στοιχεία που με το χρόνια εξελίχθηκαν στον ψυχεδελικό ήχο των πρώτων άλμπουμ τους. Ο Valenti κάλεσε το φίλο του David Freiberg και με την προσθήκη των John Cipollina, Gary Duncan και Greg Elmore  ηχογραφούν το πρώτο ιστορικό άλμπουμ τους με τίτλο το όνομά τους (Νο 63 Αμερική). Όπως θα παρατηρήσατε, ο ιδρυτής του συγκροτήματος Dino Valenti δεν συμμετείχε στις ηχογραφήσεις του πρώτου άλμπουμ γιατί ήταν…φυλακή για κατοχή και χρήση μαριχουάνας! Το πρώτο άλμπουμ κάνει αίσθηση με τα κομμάτια Pride of Man"που ανοίγει το άλμπουμ αλλά και το 12λεπτο “The Fool” που είναι γεμάτο αυτοσχεδιασμούς .
Πριν ακόμα ηχογραφήσουν το πρώτο άλμπουμ τους εμφανίζονται στο Monterey International Pop Festival in June 1967 και μετά υπέγραψαν στην Capitol Rec.
Αξίζει να διαβάσετε ΠΩΣ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ. Ο Jim Cipollina και ο Freiberg είχαν γεννηθεί την ίδια ημέρα όπως και οι Gary Duncan και Greg Elmore. Οι πρώτοι δύο ήταν Παρθένοι και οι δύο δεύτεροι Δίδυμοι. Και τα δύο ζώδια, επηρεάζονται από τον πλανήτη Ερμή, όπου είναι γνωστός και με το όνομα Quicksilver και σαν Quicksilver (Ερμής) στην ελληνική μυθολογία ήταν ο θεός της επικοινωνίας και ο παρθένος χρησιμοποιούνται σαν βοηθοί , υπηρέτες, servant κι έτσι κατέληξαν στο Quicksilver Messenger Service. Εξαιρετικά πολύπλοκο!!!!
Ο Gary Duncan αποχώρησε μετά την κυκλοφορία του Happy Trails εξ αιτίας των σοβαρών προβλημάτων που είχε με τα ναρκωτικά για να δηλώσει με απελπισία ο Freiberg ότι «έφυγε η ψυχή του συγκροτήματος».
Την ίδια χρονιά που κυκλοφόρησαν το Happy Trails το 1969 κυκλοφορούν το Shady Grove (Νο 25 Αμερική) με τη συμμετοχή του Άγγλου οργανίστα Nicky Hopkins, κάνοντας τον ήχο τους ακόμα πιο ενδιαφέροντα.
Το Just for Love (1970, Νο 27 Αμερική) κυκλοφορεί σε μια εποχή που τα αμερικάνικα συγκροτήματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν τον ήχο τους, προσθέτοντας στοιχεία blues/jazz αλλά και αυτοσχεδιασμoυς. Και οι Q.M.S. δεν μένουν πίσω, παρουσιάζοντας έναν  πολύ ενδιαφέροντα δίσκο που έβγαλε και τη μεγαλύτερη single επιτυχία τους, το "Fresh Air" (Νο 49). Εδώ βρίσκουμε και πάλι τον ιδρυτή του συγκροτήματος, Dino Valenti που εξέτισε τη που εξέτισε τη ποινή φυλάκισής του και έχει συνθέσει τα 8 από τα εννέα τραγούδια του άλμπουμ κάτω από το ψευδώνυμο Jesse Oris Farrow. Μαζί με τον Valenti επέστρεψε και ο Gary Duncan κι έτσι οι Quicksilver Messenger Service αποτελούνται πλέον από 6 μέλη.

Το άλμπουμ What About Me(1970, Νο 26 Αμερική) ηχογραφήθηκε  σε ένα σπίτι που νοίκιασε ο Valenti το οποίο δεν είχε ρεύμα, έτσι χρησιμοποιήθηκαν πάρα πολλές ώρες για το studio! Το αξιοπερίεργο είναι ότι είχαν υπογράψει με την Capitol Re. συμβόλαιο όπου ένας όρος του έγραφε ότι μπορούν να διαθέσουν απεριόριστες, ώρες στο studio χωρίς καν την παρουσία παραγωγού εκ μέρους της εταιρείας! Μετά την κυκλοφορία του What About Me, οι Cipollina και Freiberg αποχώρησαν, αποδυναμώνοντας το συγκρότημα που η πορεία του πήρε την κάτω βόλτα. Κάνε να από τα 3 άλμπουμ που ;ακολούθησαν δεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον με τελευταίο το Solid Silver(1975, Νο 89 Αμερική). Ακολούθησε μιας περίοδο με εμφανίσεις σε συναυλίες για να διαλυθούν το 1979.
Το εξώφυλλο του πρώτου άλμπουμ τους
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Ο Cipollina σχημάτισε τους Copperhead που το 1973 κυκλοφόρησαν το μοναδικό τους άλμπουμ που απέτυχε εμπορικά. Αργότερα συνεργάστηκε με τον Nick Gravenites με τον οποίο ηχογράφησε τα άλμπουμ  Blue Star (1980), Monkey Medicine (1982) και το Live at Rodon club (1991) που κυκλοφόρησε από την ελληνική δισκογραφική εταιρεία Music Box. To 1982 σχημάτισε τους The Dinosaurs με του οποίους κυκλοφόρησε το ομώνυμο άλμπουμ. Έφυγε από τη ζωή το 1989 σε ηλικία 45 ετών από ανεύρισμα στην καρδιά. 
Ο Nicky Hopkins έπαιξε με τους Rolling Stones, Jerry Garcia Band και Joe Cocker. Έφυγε από τη ζωή το 1994 μετά από παρενέργειες που του παρουσιάστηκαν εξ αιτίας εγχείρησης στο στομάχι καθώς έπασχε από τη νόσο του Crohn.
TRIVIA
Τις πρώτες ημέρες της καριέρας τους από το σχήμα πέρασαν μουσικοί όπως οι Martin Balin ( αργότερα στους Jefferson Airplanwe) και Skip Spence κιθάρα (αργότερα ντραμς στους Jefferson Airplane,  Moby Grape).
Το 2008 και 2009 η Bear Records κυκλοφόρησε μια σειρά live εμφανίσεων τους σε clubs και κοινόβια του San Francisco.
To 1969 κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο Happy Trails (Νο 27 Αμερική) όπου το μεγαλύτερο μέρος του ήταν ηχογραφημένο live στα clubs Fillmore East και  Fillmore West. Και στο Happy Trails, ένα κομμάτι καταλαμβάνει μια ολόκληρη πλευρά. Είναι η σύνθεση τοτ Bob Diddley “Who do you love” 
Το Shady Grove κλείνει με το τραγούδι "Edward" σύνθεση του Hopkins, που το ξαναηχογράφησε για το προσωπικό του άλμπουμ The Tin Man Was a Dreamer.
Τη δεκαετία του 80, ο Gary Duncan σχημάτισε τους Gary Duncan's Quicksilver με τους οποίους ηχογράφησε αρκετά άλμπουμ.
Το 2006 οι Gary Duncan και David Freiberg περιόδευσαν γιορτάζοντας τα 40 χρόνια των Q.M.S.
Το συγκεκριμένο εξώφυλλο δεν έχει να κάνει με το άρθρο αλλά σίγουρα είναι ιστορικό και συλλεκτικό!



ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Quicksilver Messenger Service (1968)
Happy Trails (1969)
Shady Grove (1969)
Just for Love (1970)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

18/3/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου