20+2 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΠΟ ΤΗ ΨΥΧΗ ΣΟΥ

Δύσκολοι καιροί!....Ζόρικες καταστάσεις!....
  Αν αντιμετωπίζεις ένα συναισθηματικό πρόβλημα, ένα οικονομικό πρόβλημα, ένα πρόβλημα υγείας ή οποιαδήποτε άλλη μορφή κρίσης μπορεί αυτή την στιγμή να μην θέλεις να σηκωθείς από το κρεβάτι σου. Να θυμάσαι πως όλα θα αλλάξουν και πως η κρίση έρχεται να εξυπηρετήσει το άτομο ως καύσιμη ύλη για να συνεχίσει το μακρύ υπέροχο ταξίδι του στη ζωή! Αν λοιπόν νιώθεις πως το πλοίο σου έχει βουλιάξει στον ωκεανό της ζωής και εσύ είσαι μόνος ψάχνοντας μια σανίδα σωτηρίας, είμαι σίγουρος πως η θεραπευτική δύναμη της μουσικής θα βοήθησε για να σταθείς πάλι όρθιος, να αναγεννηθείς από τις στάχτες σου καλύτερος από πότε και να κολυμπήσεις στην βαθιά γαλάζια θάλασσα βρίσκοντας την Ιθάκη σου.
  Το μουσικό παρακλάδι που ονομάζεται A.O.R.-melodic rock, ανέκαθεν υιοθετούσε αυτή την θετική στάση απέναντι σε αντίξοες καταστάσεις. Σας παρουσιάσουμε 20+2 τραγούδια-τρόπους που είτε μουσικά, είτε στιχουργικά ή και τα δύο στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορούν να γίνουν η μικρή σπίθα που θα αναζωπυρώσει την ψυχή μας κάνοντας μας να πατήσουμε στα πόδια μας και να προχωρήσουμε μέσα σε αυτό το σκοτάδι, βρίσκοντας και πάλι το Φως στην ζωή μας!
Γράφει ο Σπύρος Γιαννακόπουλος

  JOURNEY: Be good to yourself ("Raised on radio"-1986).
Ο απόλυτος Steve Perry πραγματικά εκρήγνυται φωνητικά μέσα από αυτό το τραγούδι προσπαθώντας να μας κάνει πλύση στον εγκέφαλο την πεποίθηση πως με τον εαυτό μας θα πρέπει να είμαστε σκληροί ως προς την κριτική μας αλλά όχι να τον αντιμετωπίζουμε με σκληράδα! Το τραγούδι μπορεί να χαρακτηριστεί και ως πυρηνική βόμβα αισιοδοξίας!!!
  BAD ENGLISH: Tough times don't last ("Bad English"-1989)
Η συνέχεια κατά κάποιον τρόπο του Ταξιδιού?!... Μέσα από αυτόν τον A.O.R. ύμνο με τα έντονα πλήκτρα του Jonathan Cain, τις γλύκες κιθάρες του Neal Schon και την "cool" φωνή του John Waite μπορεί να έρθει ο καθησυχασμός αφού η ισορροπία θα επικρατήσει και πάλι στην ζωή μας, όπως προορίζεται άλλωστε!

 LOVERBOY: Love will rise again ("Wildside"-1987)
Πλήκτρα και πάλι πλήκτρα! Στην πιο "άγρια" στιγμή της καριέρας τους οι Καναδοί Loverboy μας υπενθυμίζουν πως όσο βαθιά και αν είναι η πληγή, κάποτε θα κλείσει αφήνοντας το σημάδι της που θα λειτουργήσει ως διέξοδος για το φως που θα γέμισει και πάλι την ζωή μας!
SEVENTH KEY: The sun will rise  ("The raging fire"-2004)
Υπερμπάντα με τον σπουδαίο Mike Slamer να βρίσκεται πίσω από τις κιθαριστικές ακροβασίες και τις υπέροχες συνθέσεις τραγουδιών, τον Billy Greer στα φωνητικά και την σκιά των Kansas, της A.O.R. εποχής τους, να στοιχειώνει την κάθε μελωδία τους. Η ζωή συνεχίζεται και ο ήλιος θα λάμψει και πάλι αργά ή γρήγορα....

PRAYING MANTIS: Highway ("Sanctuary"- 2009)
  Όλα είναι δρόμος! Ανακάλυψε μόνος σου το μεγάλο άγνωστο που υπάρχει μπροστά σου και πίστεψε πως οι τελείες του παρελθόντος θα ενωθούν με τις νέες που υπάρχουν μπροστά σου. Οι μελωδικοί άρχοντες Praying Mantis, σε προστάζουν να ζήσεις την ζωή σου με όλη σου την καρδιά δίχως να αφήσεις κάτι να σε κρατήσει δέσμιο στο ίδιο σημείο.
 STARSHIP: Wild again ("Love among the cannibals"-1989)
Τραγούδι που ακούγεται και στην ταινία "Cocktail" με τον Tom Cruise. Αν το The eye of the tiger βοήθησε τον Rocky να ξαναβρεί τον φιλόδοξο εαυτό του και να νικήσει τον Clubber Lang, το Wild again με την φωνάρα του Mickey Thomas σίγουρα θα σας ξαναφτάσει στην κόψη του εαυτού σας που νομίζεται πως απλώς είναι μια ανάμνηση.

  VAN ZANT: I'm a fighter ("Van Zant"-1985)
Η ένωση των αδελφών Donnie και Johnny Van Zant συνεπάγεται την κορυφαία A.O.R.  στιγμή του Αμερικανικού Νότου. Το τραγούδι είναι γραμμένο από τον Jimi Jamison και σύμφωνα με τα λόγια του δημιουργού, η θέληση για επιβίωση είναι αυτή που θα κρατήσει ζωντανό το μαχητή ο οποίος δεν πρόκειται πότε να πέσει!
 POISON: Life loves a tragedy ("Flesh and blood"-1990)
Η τρελλοπαρέα των Poison τελικά ωρίμασε το 1990. Το τραγούδι ξεκινά κάπως θλιμμένα για να εξελιχτεί πολύ γρήγορα σε ένα arena anthem! Όταν όλα σου τα όνειρα έχουν τσακιστεί το μόνο που μένει είναι να προχωρήσεις και να τα αντικαταστήσεις με νέα,  γιατί πολύ απλά....έτσι είναι η ζωή!
  CREYE: Straight to the top ("Creye"-2018)
Το νέο αίμα του χώρου! Με προέλευση από τη Σουηδία και με τραγουδιστή το γιο του Jim Jidhed (Alien), οι Creye ήρθαν για να μείνουν! Το δίδαγμα τους;... Στην ζωή επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται όμως να σηκωθείς! Στην κορυφή θα φτάσει εκείνος που θα δεχτεί τα περισσότερα χτυπήματα και θα εξακολουθεί να επανέρχεται κάθε φορά.
 DANGER DANGER: Beat the bullet ("Screw it!"-1991)
Προσωπική μου αδυναμία οι Αμερικανοί Danger Danger με τη χαρακτηριστική φωνή του Ted Poley. Ο παρακάτω στίχος τα λέει όλα...
There comes a time
A man's gotta draw the line....

   TYKETTO: Wings (" Don't come easy"-1991)
Κομματάρα!!!! Από τα πιο αισιόδοξα τραγούδια που μπορεί να ακούσει κάποιος. Δανειζόμενος το τίτλο του άσματος θα μπορούσαμε να πούμε πως από τη στιγμή που πέταξες μια φορά,  θα ξαναπετάξει και πάλι! Ο ουρανός είναι μπροστά σου και σε περιμένει....
HONEYMOON SUITE: Love changes everything ("Racing after midnight"-1988)
Το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά.... Καναδάς=μελωδία! Σπουδαία μπάντα και...ναι!... Η αγάπη μπορεί να αλλάξει τα πάνα αφού κάθε αρχή θα φέρει και ένα τέλος και κάθε τέλος μια καινούργια αρχή.
  VAN HALEN: Can't stop loving you ("Balance"-1995)
Φοβερό τραγουδά από τη Sammy Hagar εποχή τους. Το κομμάτι είναι ο οδηγός της ανιδιοτελούς αγάπης. Καθρέφτης του μεγαλείου της ψυχής και της αληθινής αγάπης η οποία δεν εστιάζει στις πράξεις αλλά στην ανθρώπινη υπόσταση.
W.E.T.: Learn to live again ("Rise up"-2013)
Σούπεργκρουπ που δημιουργήθηκε αμέσως μετά την απόλυση του Jeff Scott Soto από τους Journey. Στη δεύτερη τους δισκογραφική δουλειά τους μπορούμε να βρούμε το συγκεκριμένο τραγούδι από το οποίο μπορούμε να αντλήσουμε έμπνευση για ζωή αφού το καμπανάκι του τελικού γύρου δεν έχει ακόμα χτυπήσει!

VAN STEPHENSON: Fist full of heat ("Suspicious heart"-1986)
Μελωδικό ροκ στα καλύτερά του με την φωνή του αδικοχαμένου Van Stephenson και τις κιθαριστικές εξάρσεις του Dann Huff. Μια ελεγεία για τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα ο οποίος με τον δυναμισμό του θα βρει τον τρόπο να βγει από κάθε αδιέξοδο.
FM: All or nothing ("Aphrodisiac"-1992)
Η φωνάρα του Steve Overland ενισχύει την πίστη στον εαυτό μας ώστε να δώσουμε όλα όταν η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο. Από τις καλύτερες στιγμές στην καριέρα τους.
LION: Never surrender ("Dangerous attraction"-1987)
Ίσως οι περισσότεροι τους θυμούνται από το o.s.t. των Transformers- The Movie με την σουπερ ερμηνεία του theme song. Το Never Surrender, που υπάρχει και στο o.s.t. της ταινίας "The wraith", το βρίσκουμε στην πρώτη τους δισκογραφική απόπειρα. Η ανύψωση της λευκής σημαίας στις δυσκολίες είναι πέρα από τη λογική κάποιου ο όποιος έχει μάθει να αγωνίζεται και δεν έχει ξεχάσει πως είναι να έχεις ζωντανές τις ελπίδες σου.
  TRIUMPH: Never say never ("Surveillance"-1987)
Με ένα ψυχωμένο riff από τον Rik Emmett και τις synth πινελιές του Michael Levine , στρώνεται η αρχή για να μπουν τα ογκώδη τύμπανα του Gil Moore και να αρχίσει η ροή αυτού τού φοβερού τραγουδιού. Η πίστη θέλει συνεχόμενη προσπάθεια και αγώνα και ο όρος παράδοση είναι μια λέξη που δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο μας και στην ζωή μας. Η δύναμη βρίσκετε κρυμμένη κάπου μέσα μας!
WORK OF ART: The machine ("Framework"-2014)
Από την Σουηδία και πάλι, οι Work of Art επεκτείνουν το δρόμο που άνοιξαν οι μεγάλοι Toto, Journey κ.α. Ο άνθρωπος από μόνος του είναι μια μηχανή, ένα θηρίο και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να τον σταματήσει!

SURVIVOR: Fire makes steel ("Reach"-2006)
Η φωνάρα του Jimi Jamison μέσα από μια σύνθεση που αποπνέει λίγο southern αεράκι μάς "ντοπάρει" ψυχολογικά. Η φωτιά φτιάχνει το ατσάλι και όταν έχεις ξεμείνει από ελπίδες, η εσωτερική σου δύναμη είναι αύτη που θα αναλάβει τα ηνία!
STAN BUSH: Dare ("Transformers- The movie"-1986)
Ο Stan Bush σε συνεργασία με τον synth-wizard Vince DiCola, ντύνουν μουσικά το φιλμ κινουμένων σχεδίων με τα ρομπότ που αλλάζουν μορφές. Ο τολμών νικά!!! Άφησε το παρελθόν πίσω σου και τόλμησε να πιστέψεις πως κρατάς το μέλλον στα χέρια σου...It's time to make a stand!


  TOUCH: The sweetest victory (" Rocky IV"-1985)
Κομματάρα η οποία υπάρχει στο O.S.T. αλλά δεν ακούγεται στην ταινία! Ένα πραγματικό σκονισμένο διαμαντάκι του είδους που λειτούργει ως επιβράβευση της όλης μας προσπάθειας και του αγώνα μας. Η επίτευξη του να σταθούμε όρθιοι θα μας κάνει και πάλι νικητές!



  Η μουσική όπως διαπιστώνουμε, μάς υποδεικνύει μια ολόκληρη στάση ζωής, μεταφέροντας μας μηνύματα που μπορούν να μας "ξεκολλήσουν" από κάποιο σημείο που μας κρατάει δέσμιους στο ίδιο μέρος ξανά και ξανά. Οι δυσκολίες είναι κάτι που βιώνουμε όλοι στην καθημερινότητα μας είτε άμεσα είτε έμμεσα. Ο νόμος του Murphy, κάποια στιγμή θα μας βρει από μόνος του χωρίς να χρειαστεί να τον προκαλέσουμε. Στη ζωή πολλές φορές θα αντιμετωπίσουμε απογοητεύσεις και πολλά πράγματα θα συμβούν που είναι τόσο λάθος. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πειθάρχησε τον εαυτό σου για να μπορέσεις να τον ελευθερώσεις! Και πάντα, μα πάντα να θυμάσαι το εξής:
 "Στο τέλος όλα θα πάνε καλά, αλλά ακόμα και αν δεν πάνε.....τότε αυτό δεν θα είναι το τέλος"!
ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
13/3/19


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. καποτε εβλεπα τις 'ποζες ' των σκληρων heavy metal συγκροτηματων . Ξερετε αυτο το υφος του 'ιδιοκτητη καταπατημενων οικοπεδων ' που ειχαν κατι βαριοι μεταλλαδες στις φωτογραφιες και με επιαναν τα γελια . Αφηστε τις ποζες με τα μπουκαλια με ποτα στα χερια, για να ενισχυσουν το σκληρο προφιλ τους(που εδινε και λαθος εικονα και παραδειγμα στα μικρα παιδια ) .Δηθεν οτι ηταν σκληροι ποτες και 'βαρια ' παλικαρια .Τελικως οι περισσοτεροι απο αυτους οπως αναμενοταν αποδειχτηκαν επιμεταλωμενοι 'λαπαδες ' .

    ΑπάντησηΔιαγραφή