ΟΙ QUIET RIOT ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο RANDY RHOADS


Για τον περισσότερο κόσμο, η ιστορία των Quiet Riot ξεκινάει το 1983 με την κυκλοφορία του άλμπουμ Metal Health. Κι όμως οι ρίζες του αμερικάνικου συγκροτήματος είναι πολύ βαθιές το χρόνο, αφού σχηματίστηκαν το 1973(!) από τον κιθαρίστα Randy Rhoads και το παιδικό του φίλο και μπασίστα Kelly Garni, αρχικά με το όνομα Mach 1. Λίγο αργότερα άλλαξαν το όνομα τους σε  Little Women για να καταλήξουν στο Quiet Riot το 1975. Πραγματικά είναι αξιοπερίεργο πως πήραν αυτό το όνομα. Το συγκρότημα μίλαγε με τον κιθαρίστα των Status Quo, Rick Parfitt που τους πρότεινε το όνομα «Quite Right» αλλά δεν κατάλαβαν την αγγλική προφορά του και νόμισαν «Quiet Riot»!

Εκτός από τους Rhoads και Garni, στο συγκρότημα συμμετείχαν ο τραγουδιστής Kevin DuBrow και ο ντράμερ Drew Forsyth. Με αυτή τη σύνθεση κυκλοφόρησαν το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ τους μόνο στην Ιαπωνία που όπως και το Quiet Riot II (1979) που ακολούθησε κινιόντουσαν σε αν μουσικό ύφος πιο κοντά στο pop rock παρά στο hard/heavy που υιοθέτησαν στη συνέχεια. Λίγο μετά την κυκλοφορία του Quiet RiotII, o κιθαρίστας Randy Rhoads φεύγει για να γίνει μέλος του συγκροτήματος του Ozzy. Διαβάστε εδώ το άρθρο για τη συμμετοχή του Randy Rhoads στο συγκρότημα του Ozzy. Στη θέση του έρχεται ο Carlos Cavazo και με μπασίστα τον Rudy Sarzo, τραγουδιστή τον Kevin DuBrew και ντράμερ τον Frank Banali και με τη μεγάλη βοήθεια του manager και παραγωγού Spencer Proffer ηχογραφούν το άλμπουμ Metal Health που είναι το πρώτο heavy metal άλμπουμ που πήγε στο Νο1 του αμερικάνικου chart. Μόνο στην Αμερική, οι πωλήσεις του ξεπέρασαν τα 6.000.000 αντίτυπα και περιοδεύουν με τους Black Sabbath στην Born Again tour. Μετά από την επιμονή στάση της δισκογραφικής τους εταιρείας, το συγκρότημα αν και αρχικά είχε αντίθετη άποψη, ηχογραφεί την παλιά επιτυχία των Slade, ‘‘Cum on feel the Noise’ (No5 Αμερική) που απογειώνει το άλμπουμ αλλά και τη φήμη τους. Διαβάστε εδώ την ιστορία της μεγάλης επιτυχίας. Το κοινό ανακαλύπτει ένα καινούργιο συγκρότημα και ένα άλμπουμ που εκτός από το ‘Cum on feel the Noise’ είχε κι άλλα καλά κομμάτια όπως το ομότιτλο («Metal Health»), ‘Slick Black Cadillac’ σε καινούργια ηχογράφηση (σ.σ. είχε συμπεριληφθεί και στο δεύτερο άλμπουμ τους αλλά είχε περάσει απαρατήρητο). Οι Quiet Riot μεσουρανούν σε μια εποχή που το hair metal και το MTV είναι στο ζενίθ τους. Το δεύτερο άλμπουμ της καινούργιας καριέρας τους Condition Critical(1984, Νο 15 Αμερική, Νο 71 Μ.Βρετανία) δεν είχε την ίδια επιτυχία με το Metal Health πουλώντας μόνο 1.000.000 αντίτυπα και βγάζοντας την επιτυχία «Mama Weer All Crazee Now»κι αυτό διασκευή της παλιάς επιτυχία των Slade. To video του «Party All Night» είναι απόλυτα ενδεικτικό της εποχής αλλά και της λογικής τα video να έχουν πριν ξεκινήσει το τραγούδι μια μικρή ιστορία. Απόρροια της μεγάλης επιτυχίας τους ήταν η συμμετοχή και των 4 στο Hear’n’Aid με το τραγούδι Stars.

 Το QR III(1986, Νο 31 Αμερική) δεν τα κατάφερε καλά, παρ’ όλα αυτά έβγαλε δύο πολύ καλά τραγούδια, το «The Wild and the Young» και την υπέροχη μπαλάντα  “Still of the Night”.
Τα εξώφυλλα των πρώτηων 2 άλμπουμ τους με τη συμμετοχή του Randy Rhoads.
Η κυκλοφορία του QR(1988, Νο 119 Αμερική) βρίσκει το συγκρότημα σε φάση παρακμής με τον Paul Shortino (Rough Cutt ) να έχει αντικαταστήσει τον Kevin DuBrow και τον Sean McNabb τον Rudy Sarzo.
Τον Απρίλιο του 1989 το συγκρότημα διαλύεται με τον Frankie Banalli να παίζει ντραμς στο άλμπουμ των W.A.S. P., Headless Children, τον Sean McNabb να γίνεται μέλος των House of Lords και τον Kevin DuBrow να έχει τα δικαιώματα του ονόματος. Έτσι αποφασίζει να επανασχηματίσει τους Quiet Riot αλλά με άλλους μουσικούς, τον 21χρονο Άγγλο κιθαρίστα Sean Manning, τον μπασίστα Kenny Hillery και τον ντράμερ Pat Ashby. Αρχικά χρησιμοποιούσαν το όνομα Little Women (όνομα που χρησιμοποιούσαν οι Rhoads και DuBrow τη δεκαετία του 70). Τελικά ο Manning αποχώρησε για να πάει στους Hurricane.
Κι ενώ η μουσική στην Αμερική και όλο τον κόσμο έχει αλλάξει, οι Quiet Riot είναι χαμένοι. Τελικά οι Carlos Cavazo και Kevin DuBrow τα ξαναβρίσκουν σχηματίζοντας το 1991 τους Heat με τον Bobby Rondinelli στα ντραμς. Σύντομα οι Heat αλλάζουν όνομα σε Quiet Riot και το 1993 κυκλοφορούν το άλμπουμ Terrified με τον ιστορικό ντράμερ του συγκροτήματος Frank Banalli και τον Chuck Wright στο μπάσο. Ο χρυσόδετος κι ασήκωτος τόμος της ιστορίας του rock μας θυμίζει ότι μετά την αποχώρησή του από τους Quiet Riot, o Bobby Rondinelli έπιαξε ντραμς στους Black Sabbath.
Ακολουθούν μια σειρά ανούσιων άλμπουμ με το Guilty Pleasures (2001) να είναι το τελευταίο με τον Cavazo στην κιθάρα. Αρχικά τον αντικατέστησε ο Neil Citron από το συγκρότημα της Lane Lane κι εν συνεχεία ο Alex Grossi. To Νοέμβριο του 2007 ο Kevin DuBrow βρίσκεται νεκρός σπίτι του από υπερβολική δόση κοκαίνης.
Στο Quiet Riot 10 (2014) το συγκρότημα εμφανίζεται με…δύο τραγουδιστές, τον Jizzy Pearl(Love/Hate) studio Kevin DuBrow στα live τραγούδια που ήταν παλαιότερες ηχογραφήσεις!
Από τότε έως και σήμερα το συγκρότημα έχει αλλάξει πολλά μέλη και μόνο ο Frankie Banalli και ο μπασίστας Chuck Wright παραμένουν από τους παλιούς.
Τελευταίο άλμπουμ του συγκροτήματος είναι το Road Rage (2017).
TRIVIA
  • To «Slick Black Cadillac» που συμπεριλήφθηκε στο Metal Health είχε πρωτοηχογραφηθεί το 1978 για το άλμπουμ Quiet Riot II.
  • Το τραγούδι “Thunderbird” από το Metal Health,  είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Randy Rhoads.
  • Το προσωπείο που απεικονίζεται στο εξώφυλλο του Condition Critical  εμφανίστηκε σε αρκετά μετέπειτα εξώφυλλα του συγκροτήματος και έγινε το σήμα τους.
  • To 1993 o DuBrow επιμελήθηκε την κυκλοφορία της συλλογής The Randy Rhoads Years που περιέχει κομμάτια από τα πρώτα δύο άλμπουμ του συγκροτήματος με τονRandy Rhoads στην κιθάρα και επαναηχογραφημένα φωνητικά.
  • Το Quiet Riot 10 είναι το πρώτο άλμπουμ των Quiet Riot που τραγουδιστής δεν είναι ο DuBrow.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Metal Health (1983)
Condition Critical (1984)
QR (1986)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
11/2/19

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου