ROSE TATTOO: ΕΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ!

Οι Rose Tattoo είναι από τα συγκροτήματα που το όνομά τους έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στους έλληνες fans αλλά οι πωλήσεις των δίσκων τους είναι αντιστρόφως ανάλογες με τη δημοτικότητα τους. Το συγκρότημα που δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στο ελληνικό κοινό και είναι προσωποποιημένο στην δυναμική παρουσία του τραγουδιστή Angry Anderson. Με ένα ώριμο hard rock ήχο και με τραγούδια σαν τα «Bad Boy for Love", "Rock 'n' Roll Outlaw", "Nice Boys", "We Can't Be Beaten" και "Scarred for Life", οι καταγόμενοι από τη μακρινή Αυστραλία, έχουν μπει στη δισκοθήκη του Έλληνα fan. Δύο από τα πλέον χαρακτηριστικά σημεία των Rose Tatto ή  Tatts όπως τους λένε στην πατρίδα τους, ήταν οι πολλές αλλαγές μελών αλλά και οι πολλοί θάνατοι (ξεπέρασαν και τους Lynyrd Skynyrd). Ας δούμε λοιπόν την ιστορία τους από ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥΣ, στο Σύδνεϋ το 1976 από τον κιθαρίστα Leigh Johnston, τον τραγουδιστή Tony Lake, τον slide κιθαρίστα Peter Wells, τον ντράμερ Michael Vandersluys και τον μπασίστα Ian Rilen. Από αυτούς τους πέντε, οι τρεις (Wells, Rilen και Leach) συμμετέχουν στο πρώτο άλμπουμ. Οι Lake και Vandersluys έφυγαν για να αντικατασταθούν από δύο μέλη ενός άλλου αυστραλέζικου συγκροτήματος, Buster Brown τους Angry Anderson και τον ντράμερ Dallas "Digger" Royall. Η επιλογή του Angy Anderson έγινε με κριτήριο ότι η φωνή του μοιάζει με αυτήν του Rod Stewart! Η καλή παρέα των 5 μουσικών, εμφανώς επηρεασμένη από το αγγλικό rock ήχο των Rolling Stones και Faces, δίνει την πρώτη συναυλία του ανήμερα την πρωτοχρονιά στο club Chequers. Αρχικά έπαιζαν διασκευές αλλά σύντομα βρέθηκαν μπροστά στο νόμο αφού ο πρώτος ντράμερ τους Michael Vandersluys κι ο αδελφός του προσπάθησαν να κλέψουν μια τράπεζα! Τους έπιασαν και έτσι στο κάδρο μπήκε ο Dallas "Digger" Royall που διαβάσατε πιο πάνω! Το συγκρότημα κτίζει ένα πολύ δυνατό πυρήνα οπαδών με τους περισσότερους Ευρωπαίους fans να τούς συγκαταλέγουν στην ίδια κατηγορία με τους AC/DC  κι όχι απλά λόγω της καταγωγής τους αλλά και λόγου του ήχου τους. Όμως στην Αυστραλία τους θεωρούν πιο punk από τα βρετανικά punk συγκροτήματα αν και οι ίδιοι δεν δέχονται ότι παίζουν έστω στο ελάχιστο punk! Εξ άλλου το μόνο punk συγκρότημα που υπήρξε στην Αυστραλία, σύμφωνα με τον Angry Anderson ήταν οι Saints.
Βλέποντας ότι κάνουν γκέλα στον κόσμο, αρχίζουν να ψάχνουν δισκογραφική εταιρεία για να υπογράψουν, αλλά καμία δεν τους ανοίγει την πόρτα της. Στάθηκαν τυχεροί γιατί οι Malcolm Young και Bon Scott, μέλη των AC/DC, τους είχαν live και με τη σειρά τους ενημέρωσαν τους George Young και Harry Vanda της Albert Production. Οι δύο τελευταίοι βρέθηκαν σε αρκετές συναυλίες του πριν πειστούν να τους υπογράψουν, κάτι που έγινε το 1977. Πρώτο single για το συγκρότημα ήταν το "Bad Boy for Love", σε παραγωγή των Young και Vanda, σύνθεση τού  Ian Rilen ο οποίος πριν καν κυκλοφορήσει, έφυγε για να σχηματίζει τους X. Οι Rose Tatto αναπνέουν διαφορετικό αέρα και με τη βοήθεια των 2 παραγωγών του ανοίγουν τις εμφανίσεις των Angels, Cold Chisel και Dragon, αυστραλέζικων συγκροτημάτων, άγνωστων στην Ευρώπη αλλά με επιτυχία στη χώρα τους. Την ίδια εποχή το συγκρότημα προσπαθεί να κυκλοφορήσει ακόμα ένα single με το “Street Fighting Man» των Rolling Stones, αλλά δεν προχωράει. Το "Bad Boy for Love",ήταν μια αρχή, αλλά μόνο η αρχή. Ήθελαν κάτι δυνατό για τη συνέχεια που θα τους ανέδυε στην επιφάνεια. Τότε συνθέτουν το "Rock N' Roll Outlaw" που έμελλε να γίνει το πλέον διαχρονικό και πιο γνωστό τραγούδι τους. Με παρακαταθήκη αυτά τα δύο δυνατά τραγούδια, ηχογραφούν το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο το όνομά τους (1978) και σε παραγωγή των Young/Vanda. Η κυκλοφορία του single "Rock N' Roll Outlaw" αποτυγχάνει στην Αυστραλία, αλλά το συγκρότημα παίρνει το αεροπλάνο και πηγαίνει στην Αμερική και μετά στην Ευρώπη για περιοδεία.

Εκεί αναγνωρίζουν την  αξία του "Rock N' Roll Outlaw" όπου πηγαίνει Νο2 στη Γαλλία, Νο 60 στη Μ.Βρετανία και Νο 5 στη Γερμανία.
Η καλή δουλειά που είχαν κάνει με το πρώτο άλμπουμ τους, φάνηκε όταν κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους Assault and Battery (Νο 40 Μ.Βρετανία, Νο 27 Αυστραλία). Η κυκλοφορία του συνοδεύεται από μεγάλη ευρωπαϊκή περιοδεία 100 ημερομηνιών όπου στις 29 Αυγούστου (δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ) εμφανίστηκαν στο Reading Festival κάτω από τους Gillan και Trust (σ.σ. ποτέ δεν κατάλαβα γιατί άρεσε αυτό το συγκρότημα). Κέρδισαν εύκολα τις εντυπώσεις, κυρίως χάρις στην εμφάνιση του Angry Anderson ο οποίος κατά τη διάρκεια του live έκανε ορισμένα «παιχνίδια» με τον κιθαρίστα Pete Wells. Συγκεκριμένα γονάτιζε μπροστά του σαν να τον προσκυνά και έβαζε το κεφάλι του στις χορδής της κιθάρας του. Κατά τη διάρκεια της εμφάνισής τους στο Reading και μάλιστα στο δεύτερο κιόλας τραγούδι που ήταν το “Mazil Madness”,  χωρίς να το καταλάβει(!) ο Anderson άρχισε να χτυπάει το κεφάλι του στους ενισχυτές  με αποτέλεσμα να αρχίσει να τρέχει αίμα η μύτη του αλλά και το μέτωπό του. Αμέσως οι Rose Tatto «έκαναν» όνομα στη Μ.Βρετανία και οι μουσικές εφημερίδες και περιοδικά τούς αντιμετώπισαν με διαφορετικό τρόπο με τους skinheads να γίνονται οι πιο φανατικοί fans τους. Το βρώμικο rock’n’roll των Αυστραλών είχε βρει το κοινό του!

Τον Ιούνιο του 1982 κυκλοφορούν το τρίτο άλμπουμ τους με τίτλο Scarred for Life και καταφέρνουν να παίξουν σαν support στην αμερικάνικη περιοδεία των Aerosmith. Παράλληλα, ο Peter Wells που είχε και τα νόμιμα δικαιώματα του ονόματος, αποχωρεί. Αυτή η αποχώρηση, σύμφωνα με τον Angry Anderson ήταν η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ των Rose Tattoo αφού λίγο αργότερα αποχωρεί ο μπασίστα Geordie Leach. Παρ’ όλα αυτά οι fans χαίρονται για την κυκλοφορία του Scarred for Life που κομμάτι προς κομμάτι εξελίσσεται σαν ένα από τα καλύτερα άλμπουμ τους. Σε αντίθεση με το Southern Stars (1984) που δεν θέλει πολύ δυσκολία να καταλάβεις ότι είναι το πιο αδύνατο άλμπουμ τους. Μακριά από το hard rock boogie ήχο τους, οι Rose Tattoo ακούγονται σαν χαμένοι. Στην Αυστραλία το τραγούδι “Wish’ γίνεται μικρή επιτυχία (Νο 32). Το άλμπουμ Beats from a Single Drum (1986) ηχογραφήθηκε με τους Rose Tattoo σαν τετραμελές συγκρότημα αλλά ο ήχος του ήταν ακόμα πιο μακριά όχι μόνο από τον αλήτικο βρώμικο ήχο τους αλλά και από τη λογική τους με αποτέλεσμα το συγκρότημα να διαλυθεί το 1987.

Το όνομα των Rose Tattoo πήρε μεγάλη δημοσιότητα στην Αμερική μετά τη διασκευή που έκαναν οι Guns’n’Roses στο τραγούδι τους "Nice Boys" το οποίο συμπεριέλαβαν στο ανεξάρτητης κυκλοφορίας EP με τίτλο Live ?!*@ Like a Suicide του 1986. Ο Anderson σε μεταγενέστερη συνέντευξη του ευχαριστεί τους Gunners για την βοήθεια που τους έδωσαν διασκευάζοντας το τραγούδι αλλά από την άλλη πλευρά παραθέτει  ένα παράπονό του σχετικά με την απόδοση δικαιωμάτων, αφού δεν είχαν γραφτεί αρχικά τα ονόματα των συνθετών (Leach, Anderson, Royall, Wells, Cocks). «ένας fan μου έδωσε μια κασέτα με το EP τους και έτσι πρωτάκουστα τη διασκευή τους στο "Nice Boys" αλλά είχαμε πρόβλημα με τα credits (στοιχεία συνθετών/στιχουργών). Απειλήσαμε με μήνυση και μας  προτάθηκε ένα πολύ μικρό νούμερο για να γεφυρώσουμε τη διαφορά, αφού η δική μας εταιρεία που μας κάλυπτε στο τομέα των δικαιωμάτων (σ.σ. η Alberts) δεν ήθελε να μπλέξει σε δικαστικό αγώνα με την Geffen. Οι Guns’n’Roses μας είπαν ότι δεν είχαν ιδέα πως εμφανίστηκαν τα ονόματα τους σαν συνθέτες στο τραγούδι μας (σ.σ. τα στοιχεία των credits τα γράφει με ευθύνη της η γραμματεία της παραγωγής κι όχι το συγκρότημα που από την πλευρά του πρέπει να ενημερώσει για τους συνθέτες/στιχουργούς κάθε κομματιού. Εννοείται ότι το συγκρότημα ή μάλλον ο manager ελέγχει τα στοιχεία που αναγράφονται στο δίσκο πριν τυπωθεί. Προσωπικά πιστεύω ότι οι Guns’n’Roses ούτε πρόσεξαν ποια ονόματα εμφανιζόντουσαν στα credits.
Ο πρώτος που βρίσκει το δρόμο του για την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ είναι ο τραγουδιστής Angry Anderson και μάλιστα σε ένα χώρο εκτός μουσικής. Η πρώτη ταινία στην οποία έπαιξε ήταν η Bullmakanka (1983) για να έλθει το 1985 και να παίξει στον πολύ χαρακτηριστικό ρόλο του Ironbar Bassey στο Mad Max Beyond Thunderdome και το 1987 στο μιούζικαλ  Rasputin υποδύθηκε τον Λένιν και αποφασίζει ότι το μέλλον του είναι πλέον η προσωπική του καριέρα. Επαναηχογραφεί το άλμπουμ Beats from a Single Drum και από το πουθενά βλέπει το τραγούδι "Suddenly" να γίνεται μεγάλη επιτυχία (Νο 3) στη Μ.Βρετανία. Ο λόγος; Το κομμάτι ακούστηκε στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά Neighbours όπου πρωταγωνιστούσαν η Kylie Minogue και ο Jason Donovan πριν ακόμα pop stars. Από αυτό το σήριαλ ξεκίνησαν τη μεγάλη καριέρα τους.
Το 1990 ο Anderson προσπαθεί να ανασυντάξει το συγκρότημα αλλά ο θάνατος του Royall από καρκίνο του ανατρέπει τα σχέδια. Παρ’ όλα αυτά καταφέρνει και παρουσιάζει ένα σχήμα όπου ανοίγουν στην Αυστραλία την περιοδεία των Guns’n’Roses μετά από πρόταση του αμερικάνικου συγκροτήματος! Η περιοδεία ήταν η Use your Illusion Tour και αμέσως μετά το τέλος της οι Rose Tattoo διαλύθηκαν. 
Τα δύο διαφορετικά εξώφυλλα του άλμπουμ Beats from  A Single Drum. Δεξιά των Rose Tattoo.
ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ
  • Από το 2000 και μετά ο Angry Anderson βλέποντας ότι η προσωπική καριέρα του δεν προχωράει έδωσε όλο το βάρος του στους Rose Tattoo κι έτσι περιοδεύει κυρίως στην Αυστραλία αλλά και στην Ευρώπη (σ.σ. εκτός Ελλάδος) Το 2000 έπαιξαν στο Wacken κι από τις εμφανίσεις που πραγματοποίησαν κυκλοφόρησαν το διπλό cd 25 to Life (2002) και το άλμπουμ Pain, που ήταν το πρώτο studio άλμπουμ τους μετά από 16 χρόνια. Τον Ιούνιο του 2007 άνοιξαν για την αυστραλέζικη περιοδεία των Guns’n’Roses. Η περιοδεία ήταν η Chinese Democracy Tour και μαζί στην περιοδεία ήταν και ο Sebastian Bach.
•    Στη σημερινή τους σύνθεση κι από το 2017 και μετά μπασίστας του συγκροτήματος είναι ο Mark Evans που για μια 2ετία κι από το 1975 έως και τον Ιούνιο του 1977 ήταν μπασίστας στους AC/DC, παίζοντας στα άλμπουμ τους T.N.T.(1975), High Voltage (1976), Dirty Deeds Done Dirt Cheap (1976) και Let There Be Rock (1977). Οι υπόλοιποι της σημερινής σύνθεσης είναι οι Angry Anderson τραγούδι, Dai Pritchard slide κιθάρα, Bob Spencer κιθάρα, και Jackie Barnes ντραμς. Ο τελευταίος, είναι γιος του τραγουδιστής Jimmy Barnes! Διαβάστε εδώ την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία του και τη συμμετοχή του στους all stars Living Loud.
TRIVIA

•  Ο πατέρας του Angry Anderson (πραγματικό όνομα Gar Stephen Anderson) είναι Αυστραλός κι η μητέρα του από τη νήσο Mauricius (εμείς τη λέμε Άγιο Μαυρίκιο).
•  Από μαθητής πήρε το ψευδώνυμο Angry από τις γκριμάτσες που έκανε.
•    Δεν είναι η πρώτη φορά που η σελίδα του www.Rockmachine.gr ασχολείται με τους Rose Tattoo. Πριν 1 περίπου χρόνου στη στήλη «Ποιος Θυμάται τους» είχαμε παρουσιάσει μια δυνατή περίληψη της καριέρας τους αλλά αυτή τη φορά επανήλθαμε με μια πολύ πλουσιότερη παρουσίαση.
•  Συνολικά από τη σύνθεσή τους πέρασαν 32 μέλη!!!!
• Πήραν το όνομά τους από την ομότιτλη ταινία του 1955 όπου πρωταγωνιστούσαν οι Anna Magnani κι ο
Burt Lancaster

•    4 βασικά μέλη τους έχουν πεθάνει από καρκίνο!!! Πρόκειται για τους Peter Wells, Mick Cocks,Ian Rilen και Lobby Loyde.
•    Από τους Buster Brown πέρασε ο Phil Rudd πριν γίνει μέλος των AC/DC.
•    Ο μπασίστας Ian Riley είναι αυτοδίδακτος και έμαθε μπάσο όσο ήταν στη φυλακή.
•    Τον Μάρτιο του 1980 κυκλοφόρησαν το single, "Legalise Realise" που εντάθηκε σε μια προσπάθεια νομιμοποίησης της κάναβης.
•    Στις 4 Νοεμβρίου ο  71χρονος Angry Anderson έχασε το γιό του που σκοτώθηκε σε συμπλοκή σε ένα πάρκο στο Σύδνεϋ.
•     Αξίζει τον κόπο να δείτε ένα ασπρόμαυρο video των Buster Brown στην αυστραλέζικη τηλεόραση με τον Phil Rudd στα ντραμς!

•    Αν και η καριέρα τους βοηθήθηκε πολύ από τη διασκευή των Gunners στο "Nice Boys", το τραγούδι τους που διασκευάστηκε περισσότερες φορές είναι το"Rock & Roll Outlaw". Αρχικά το διασκεύασαν οι Keel για το soundtrack Dudes, οι Nashville Pussy, οι L.A. Guns στο άλμπουμ τους με τις διασκευές Rips the Covers Off, η γερμανίδα τραγουδίστρια Helen Schneider και οι Answer.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
21/1/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου