MC 5: ΙΤ'S ΤΙΜΕ ΤΟ KICK OUT THE JAMS MOTHERFUCKERS

Οι MC5 είναι από τις πλέον ξεχωριστές περιπτώσεις στην αμερικάνικη μουσική και δισκογραφία. Πρωτοπόροι της αμερικάνικης punk μουσικής, πριν καν παρουσιαστεί το είδος, οι MC5 κυκλοφόρησαν το 1969 το πρώτο άλμπουμ τους που ήταν live, κάτι που ήταν εντελώς ανάποδα με τη λογική της δισκογραφίας!
Το συγκρότημα σχηματίστηκε στο Michigan το 1964(!) από τον τραγουδιστή Rob Tyner, τους κιθαρίστες Wayne Kramer και Fred “Sonic” Smith” (μετέπειτα σύζυγο της Patti Smith), τον μπασίστα Michael Davis και τον ντράμερ Dennis Thompson. Mε αυτή τη σύνθεση ηχογράφησαν το πρώτο-ιστορικό- live άλμπουμ κατά τη διάρκεια του Devil’s Night (σ.σ. το προηγούμενο βράδυ από το Halloween) και τη νύχτα του Halloween στο Detroit Grande Ballroom του 1968. Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μου είναι πόσο γνωστοί ήταν στο Detroit και με τη μεγάλο fan base, που δεν δίστασαν να κυκλοφορήσουν σαν πρώτο άλμπουμ μια live ηχογράφηση! Γι αυτό και το συγκρότημα αλλά και ο δίσκος παραμένει τόσα χρόνια σαν δείγμα στο χώρο του rock αλλά και του κινήματος garage/punk.


Η ορμητικότητα και η δύναμη που πετάγονται από τα αυλάκια του άλμπουμ γίνονται κατανοητά από το πρώτο κομμάτι, το “Ramblin’ Rose” με τον τραγουδιστή Rob Tyner να βγάζει ένα ολιγόλεπτο πολιτικό λόγο και στη συνέχεια να τραγουδάει με φαλτσαριστή φωνή. Ακολουθεί το “Motor City Is Burning” με τον Tyner να λέει στην εισαγωγή: “And right now... right now... right now it’s time to... kick out the jams, motherfuckers!” .Στην αρχική κοπή του δίσκου υπάρχει αυτή η ηχογράφηση, αλλά στις μετέπειτα αντικατέστησε τη λέξη motherfuckers με τις λέξεις “brothers and sisters” με το manager του συγκροτήματος να είναι κάθετα αντίθετος με αυτή την κίνηση.
Η έκφραση “Kick out the jams” πήρε διαστάσεις slogan στα τέλη της δεκαετίας του 60 αλλά και μιας γενικής διαφοροποίησης. Η Αμερική βρισκόταν σε ένα πόλεμο στην άλλη άκρη του πλανήτη, με τη νεολαία να διαμαρτύρεται κάθε ημέρα κι όλο πιο έντονα. Η νεολαία λέγοντας ‘kick out the jams’ εννοεί «σπάω τα εμπόδια». Όμως όταν ο Tyner έγραφε τη συγκεκριμένη έκφραση στους στίχους δεν εννοούσε κάτι τέτοιο. Οι πρόβες τους γινόντουσαν σε μια αίθουσα χορού στο Detroit χώρο τον οποίο μοιραζόντουσαν με ένα άλλο συγκρότημα. Υπήρχαν στιγμές που στο χώρο ερχόντουσαν διάφοροι και δεν τους άφηναν να παίξουν, όταν ο Tyner εκνευρισμένος πήρε το μικρόφωνο και τους φώναξε “kick out the jams, Motherfuckers!”. Στο πέρασμα του χρόνου διατυπώθηκαν από τα μέλη διάφορες άλλες εκδοχές, αλλά αυτή ήταν γεγονός και φαίνεται ότι είναι η επικρατέστερη.
Η κληρονομία τού Kick Out the Jams 50 χρόνια μετά παραμένει ζωντανή και δυνατή, αφού είναι ένα από τα πιο ζωντανά live άλμπουμ που έχουν ηχογραφηθεί στην ιστορία της μουσικής. Σε μια Αμερική που ήθελε να αλλάξει, που μέσα από τα τραγούδια των Doors, των Jefferson Airplane, των Stooges και τόσων άλλων συγκροτημάτων, έψαχνε μια διέξοδο. Μια διέξοδο μέσα από τους στίχους, τη μουσική, τις  εμφανίσεις.
Κλείνοντας αυτή την αναφορά στο Kick Out the Jams θα σας πρότεινα όταν το ακούσετε να προσέξετε το παίξιμο των δύο κιθαρίστων, των Wayne Kramer και Fred “Sonic” Smith, πόσο μπροστά ήταν από την εποχή τους και πόσο επηρέασαν τις επόμενες γενιές.

TRIVIA
  • Στην αρχική αμερικάνικη έκδοση του άλμπουμ στο εσωτερικού του εξώφυλλου γραφόταν η έκφραση “kick out the jams Motherfuckers!”αλλά τα καταστήματα δίσκων διαμαρτυρήθηκαν και έτσι κυκλοφόρησε ακόμα μια έκδοση χωρίς την επίμαχη ευφράδη. Στην ουσία υπήρχαν δύο ίδιες εκδόσεις στην αγορά, με μόνη διαφοροποίηση ότι η μια είχε στο εσωτερικό του εξώφυλλου το “kick out the jams, Motherfuckers!”
  • Το 1969 οι Jefferson Airplane στο άλμπουμ τους The Volunteers συμπεριέλαβαν το τραγούδι “We Can Be Together”, όπου στους στίχους ακούγεται η λέξη “motherfucker”. Η RCA Records κυκλοφόρησε το άλμπουμ χωρίς κανένα πρόβλημα.
  • Η σχέση μεταξύ καταστημάτων και  MC5 πήρε μεγαλύτερη διάσταση όταν η διεύθυνση της αλυσίδας καταστημάτων Hudson’s που έδρευε στο Detroit, αρνήθηκε να παραγγείλλει δίσκους τους  γιατί υπήρξε περιστατικό όπου ο Rob Tyner είχε πει ‘Fuck Hudson’s.’ Μάλιστα τον είχαν φωτογραφήσει εκείνη τη στιγμή και η φωτογραφία είχε διανεμηθεί με το λογότυπο της δισκογραφικής εταιρείας Elektra. Έτσι η Elektra αποφάσισε να τους διώξει!
ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ
Τον Ιανουάριο του 1970 κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους Back in the USA.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
6/1/19/
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου