ERIC CLAPTON'S RAINBOW CONCERT (1974)

Ιανουάριος 1974. Η καριέρα του σπουδαίου Άγγλου κιθαρίστα Eric Clapton μετά από μια σειρά δίσκων - μνημείων του blues rock και χαρισματικού παιξίματος με τους Cream, Blind Faith, Derek and the Dominos (είχαν κυκλοφορήσει το ιστορικό άλμπουμ τους Layla and Other Assorted Love Songs), ενώ είχε παίξει και με τον John Lennon στο Live Peace in Toronto 1969  και τους Delaney & Bonnie έχοντας κυκλοφορήσει το άλμπουμ On Tour with Eric Clapton (1970) είναι στο ναδίρ. Αιτία, το πρόβλημα με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά είναι πολύ σοβαρό, η φυσική του κατάστασή πολύ κακή, σε σημείο που η καριέρα του φαίνεται να τελειώνει! Να όμως που οι φίλοι είναι για τα δύσκολα κι ο Pete Townshend των Who, αφού προηγουμένως έχει φροντίσει να επαναφέρει την υγεία του, διοργανώνει στις 13 Ιανουαρίου 1974 μια συναυλία στο θρυλικό ναό του rock της δεκαετίας του 70 στο Λονδίνο, στο Rainbow Theater. Συνοδοιπόροι στη σκηνή οι Steve Winwood από τους Traffic (πλήκτρα, τραγούδι), Ronnie Wood κιθάρα από τους Faces Rick Grech (μπάσο) από τους Blind Faith, Pete Townshend (κιθάρα) από τους Who, Rebop (percussion) από τους Traffic και Jim Capaldi (ντραμς) από τους Traffic. Λείπει ο George Harrison αλλά σίγουρα είναι μια πολύ γερή ομάδα μουσικών που ηχογράφησαν ένα κλασικό παλιοριοκάδικο live άλμπουμ που σε κοινό της δικής μου κατηγορίας, ακούγεται έως σήμερα με το ίδιο ενδιαφέρον όπως τότε.
Διαβάστε εδώ την πρώτη επίσκεψη του Eric Clapton στην Αθήνα το 1965
Αν και κυκλοφόρησε σε μονό άλμπουμ, αντιμετωπίζω το Eric Clapton’s Rainbow Concert (Νο 36 Μ.Βρετανία, Νο18 Αμερική) σαν μια καταγραφή της μουσικής στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 70. Κιθάρες που νιαουρίζουν και 6 blues rock κομμάτια (3 ανά πλευρά του δίσκου), δείχνουν την καλή πλευρά του Clapton. Διαβάστε εδώ πως πήρε το ψευδώνυμο Slowhand. Όταν έπαιζε blues κι έκανε το κοινό να τον ακούει άφωνος. Όταν έπαιζε κιθάρα και δίδασκε! Όταν ακούγαμε τα άλμπουμ των Cream των Blind Faith και το πρώτο προσωπικό του και σφυρηλατούσαμε χαρακτήρα και μουσικό πολιτισμό με τις αξεπέραστες ηχογραφήσεις των Badge, Presence of the Lord και Little Wing με τις 3 κιθάρες των Clapton, Townshend και Wood να κελαηδούν.
Υπέροχο live άλμπουμ μιας άλλη εποχής. H remastered έκδοση του 2005 περιέχει συνολικά 14τραγούδια, δηλ 8 επί πλέον από την έκδοση βινυλίου.
ΤΙ ΗΤΑΝ ΤΟ RAINBOW THEATER
Χώρος ονειρικός για εμάς που τη δεκαετία του 70 δεν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό για 1-2 ημέρες για να δούμε ένα αγαπημένο συγκρότημα. Με το που ακούγαμε χώρους σαν το Rainbow Theatre ή το Hammersmith Odeon η φαντασία μας έτρεχε, και δημιουργούσε εικόνες. Το Rainbow Theater βρίσκεται στο Λονδίνο στο Finsbury Park, κτίστηκε το 1930 και τις δεκαετίες 70 και 80 φιλοξένησε πολλά συγκροτήματα σε μνημειώδεις συναυλίες τους, όπως Queen, Genesis, Pink Floyd, Jethro Tull κ.α.  Για ένα διάστημα λειτούργησε σαν κινηματογράφος, σαν χώρος διεξαγωγής αγώνας box και σαν…εκκλησία!!!
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΜΕΤΑ
Το καλοκαίρι του 1974 κυκλοφόρησε το άλμπουμ 461 Ocean Boulevard που ήταν το δεύτερο προσωπικό του άλμπουμ. Έκανε τεράστια επιτυχία (Νο 3 Μ. Βρετανία, Νο1 Αμερική) κι έβγαλε τη μεγάλη επιτυχία I shot the Sheriff.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
9/12/18/

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου