Ο ΜΑΚΗΣ ΣΑΛΙΑΡΗΣ ΚΙ Ο ERIC CLAPTON ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ 1965

Λίγες ημέρες μετά την αναρτήσει με βάση ένα καταπληκτικό video από την "Αυτοκίνηση", σχετικά με τον τρόπο διασκέδασης (τότε και σήμερα) ήλθε η ανακοίνωση του θανάτου του ιδρυτή του θρυλικού club, Μάκη Σαλιάρη
Ο 71χρονος πρώην οδηγός ταχύτητας έφυγε από τη ζωή μετά από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο. Ο Σαλιάρης υπήρξε μέλος πολλών rock συγκροτημάτων της δεκαετίας του ’60, όπως οι Stormies όπου έπαιζαν επίσης οι Ντέμης Ρούσος και Λουκάς Σιδεράς (μετέπειτα στους Aphrodite's Child) και το ονομά του είναι άμεσο συνδεμένο με τον Eric Clapton, αφού ήταν ντράμερ στο συγκρότημα που συνόδευε τον (μετέπειτα) μεγάλο άγγλο κιθαρίστα όταν βρέθηκε στην Αθήνα το 1965 για μικρό χρονικό διάστημα, φιλοξενούμενος του πιανίστα, Δημήτρη Πολύτιμου. Η σημερινή ανάρτηση υπενθυμίζει το βραχύ πέρασμα από την Αθήνα του μεγάλου άγγλου κιθαρίστα, πέρασμα που τον οδήγησαν μια σειρά απογοητεύσεων, τόσο με τουςYardbirds, (ήταν τόσο κακή η συνεργασία τους, που με βαριά καρδία έπαιξε στο For your Love), όσο και με την πρώτη συνεργασία του μες τον πατριάρχη του βρετανικού blues,  John Μayall, όπου το όνομα του δεν αναγράφεται στα singles.Αποφασίζει να ταξιδέψει την Αθήνα και να ζήσει την περιπέτεια, παίζοντας όπου βρίσκει. Στο ταξίδι δεν είναι μόνος του, αλλά τον συνοδεύουν κι άλλοι βρετανοί μουσικοί που θέλουν να ζήσουν ταξιδιάρικα. Ονομάστηκαν Glands, αλλά στην Ελλάδα παίξανε σαν ΦεΪσες (γραμμένο στα ελληνικά) και The Greek Loon Band!!!! Η περιπέτεια τους ξεκινά από τη Γερμανία, συνεχίζεται στην Ιταλία , όπου μένουν χωρίς ντράμερ που τα έφτιαξε με μια ιταλίδα, στη Γιουγκοσλαβία χαλάει το αυτοκίνητο τους και τελικά φθάνουν στην Θεσσαλονίκη και τον Αύγουστο του 1965.
Βρίσκουν δουλειά στο club Igloo  στην Κυψέλη, ανοίγοντας για τους Juniors με τον Μάκη Σαλιάρη στα ντραμς, που έχει αντικαταστήσει τον άγγλο ντράμερ.  Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς σκοτώνεται σε αυτοκινηστικό ο οργανίστας των Juniors, Θάνος Σουγιούλ και ο κιθαρίστας Αλέκος Καρακαντάς τραυματίζεται σοβαρά. Τότε, ο ιδιοκτήτης του κλαμπ, μη θέλοντας να σταματήσουν τις εμφανίσεις τους τα δύο συγκροτήματα, ζητάει να συνεχίσει να παίξει ο Clapton και με το συγκρότημά του, αλλά και με τους Juniors κάθε βράδυ. Η καλύτερη στιγμή του Clapton στην Ελλάδα είναι σε συναυλία των Juniors στην Τερψιθέα του Πειραιά, συναυλία που δόθηκε στη μνήμη του Σουγιούλ. Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν ευνοεί την παραμονή του Clapton και των Bernie Greenwood (σαξόφωνο) και Jake Milton ντραμς, αποφασίζουν να επιστρέψουν στην Αγγλία. Φεύγουν κρυφά με την βοήθεια του Μάκη Σαλιάρη, αφού ο ιδιοκτήτης του club τον είχε απειλήσει ότι αν φύγει θα του κόψει τα χέρια. Ένα βράδυ, προσποιούμενος ότι θέλει να αγόρασε τσιγάρα φεύγει από το μαγαζί, αφήνει την κιθάρα του και ένα μεγάφωνο, τα οποία με γράμμα τα ζήτησε με γράμμα να πουληθούν και τα χρήματα να σταλούν στο Λονδίνο, αλλά κανείς δεν ήξερε ποιος τα πήρε. Για την ιστορία, στην επιστροφή στην Αγγλία ξαναβρέθηκε με τον John Mayall και ηχογράφησαν μαζί το καταπληκτικό άλμπουμ στην ιστορία του blues, John Mayall Bluesbreakers with Eric Clapton (Ιούλιος 1966). Κι αυτή η πληροφόρηση που υπάρχει για τις τότε εμφανίσεις του στην Ελλάδα είναι υπεραρκετή, καθώς τότε δεν ήταν γνωστός και η πληροφόρηση ελάχιστη. Εξ’ άλλου οι περισσότεροι σημερινοί  μουσικοί δημοσιογράφοι ήταν μωρά έως και μικρής ηλικίας και φυσικά δεν έχουν ιδίαν άποψη πλην των μουσικών που έπαιξαν μαζί του, όπως ήταν ο Σαλιάρης, ο Νίκος Μαστοράκης και ο Πολύτιμος (σήμερα 81 ετών). Πριν σας μεταφέρω τα παραπάνω, συμβουλευτικά το περιοδικό Zoo, τεύχος 9, 5-6/1998, άρθρο των  Χάρη Καββαδία και Νίκου Κοντογούρη, το περιοδικό Ήχος & Hi-Fi, τεύχος 243, 6/1993 συνέντευξη του Νίκου Μαστοράκη στον Γιώργο Νοταρά, το Ποπ & Ροκ, τεύχος 199, 7/1995 άρθρο του  Άκη Λαδικού, που αναδημοσιεύει τη σελίδα Juniors-Clapton από το 41 τεύχος των Μοντέρνων Ρυθμών, περιοδικό που αποτελεί μεγάλη πηγή πληροφοριών για τη μουσική της δεκαετίας του ’60 και η ιστοσελίδα http://diskoryxeion.blogspot.gr/2010/08/eric-clapton-1965.html. Η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο είναι από την εμφάνσιη των Juniors στην Τερψιθέα κι ο  Clapton είναι ο πρώτος από δεξιά.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
10/10/15
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου