BLUE OYSTER CULT – GODZILLA (1977): ΤΡΑΓΟΥΔΙ, ΤΑΙΝΙΑ, ΚΟΝΣΕΡΒΑ!!

To ‘Godzilla" είναι ένα από τα καλύτερα και ιστορικότερα κομμάτια των Blue Oyster Cult. Παρουσιάστηκε στο 5o studio άλμπουμ τους Spectres (1977, No 43 μερική, Νο 60 Μ.Βρετανία) κι αν και απέτυχε να σημειώσει επιτυχία σαν single, είναι από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια τους. Οι στίχοι αναφέρονται στο μυθικό γιγαντιαίο θηρίο, τον Godzilla κι αν και δεν είχε καμία εμπορική επιτυχία, μαζί με τα “Don’t fear the reaper», “Astronomy” και “Burning for you” είναι τα πιο γνωστά τραγούδια του συγκροτήματος.
Το κομμάτι είναι σύνθεση του κιθαρίστα του συγκροτήματος, Donald Roeser και τα φωνητικά μοιράζονται μεταξύ του Roeser και του Eric Bloom.
Οι στίχοι και ο τίτλος είναι εμπνευσμένα από την ομώνυμη γιαπωνέζικη ταινία του 1954 του σκηνοθέτη Ishirō Honda, η οποία με τη σειρά της είναι εμπνευσμένη από τις αμερικάνικες ταινίες που σημείωσαν τεράστια εμπορική, τα King Kong (1933) και The Beast From 20,000 Fathoms (1953). Για να επιστρέψουμε στους στίχους, οι Blue Oyster Cult αναφέρονται στην ταινία και στο γιγαντιαίο θηρίο με αρκετή αίσθηση σάτιρας. Το τραγούδι παραμένει κλασικό και παίζεται απ’ όλους τους rock σταθμούς. Η ιδέα για να …κάνουν τραγούδι τον Godzilla ήταν του Roeser που είναι λάτρης των ταινιών τρόμου με τέρατα.


History shows again and again
How nature points up the folly of men

Στο δεύτερο κουπλέ ο Eric Bloom τραγουδάει …γιαπωνέζικα
Rinji news o moshiagemasu!
Rinji news o moshiagemasu!
Gojira ga Ginza hoomen e mukatte imasu!
Daishikyu hinan shite kudasai!
Daishikyu hinan shite kudasai!

τα οποία μεταφρασμένα σημαίνουν:

Προσοχή, επείγοντα νέα!

Προσοχή, επειγοντα νέα!
Ο Godzillaκατευθύνεται στην περιοχή Ginza!
Απέδρασε, βρείτε καταφύγιο!
Απέδρασε, βρείτε καταφύγιο!!



O GODZILLA ΠΑΕΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ


Το 1998 βγήκε στους κινηματογράφους μια νέα έκδοση της ταινίας του Godzilla σε σκηνοθεσία  Roland Emmerich . Περιέργως, το τραγούδι των Blue Oyster Cult δεν ακούστηκε στην ταινία με την αιτιολογία ότι οι παραγωγοί της ήθελαν να ακουστούν καινούργια τραγούδια. Το πιο γνωστό ήταν το “Come with me” του P. Diddy.
Οι Eric Bloom και Buck Dharma ηχογράφησαν μια νέα εκτέλεση του τραγουδιού με ελαφρά πειραγμένους στίχους που λένε:

Oh no, say it isn't so
There's no "Godzilla"
...
Millions spent on special effects
But our tune just ain't getting no respect
TRIVIA
Στον ελληνικό στρατό τις δεκαετίες 70 και 80, Godzilla έλεγαν την κονσέρβα με κρέας αργεντίνικης προέλευσης και μάλιστα ονομαζόταν Γκοτζίλας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
7/11/18



Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment