R.E.O. SPEEDWAGON – HI INFIDELITY: ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΥΛΩΝΕΣ ΤΟΥ A.O.R./MELODIC

Υπάρχουν ορισμένοι  δίσκοι που έχουν βάλει τη βάση του σύγχρονου A.O.R. (Adult Oriented Rock) κι ένας από αυτούς είναι το Hi Infidelity των R.E.O. Speedwagon που κυκλοφόρησε το 1981 και έκανε το συγκρότημα γνωστό σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Αμερικής.


Οι κόκκινες λέξεις αποτελούν links και μπορείτε να τις πατήσετε.

Έως τότε το συγκρότημα είχε κυκλοφορήσει 7 studio άλμπουμ κι ένα live, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Το μόνο άλμπουμ οποίο είχε ξεχωρίσει ήταν το You Can Tune a Piano, but You Can't Tuna Fish (1978, Νο 29 Αμερική) και στην Ελλάδα κυκλοφόρησε σε περιορισμένη έκδοση (LED έγραφε το αυτοκόλλητο, δηλ σε 300 έως 500 κομμάτια, με το δίσκο να τυπώνεται εδώ και το εξώφυλλο να εισάγεται) μετά την επιτυχία του Hi Infdelity.
To 1980 ήταν χρονιά ορόσημο για το συγκρότημα αλλά και για τη μουσική που έως τότε οι Αμερικάνοι  ονόμαζαν mainstream. Σιγά σιγά, δημιουργείται ο όρος A.O.R. και άλμπουμ όπως τα Hi Infidelity,GForeigner 4, Boston και Escape αλλάζουν τη μουσική. Δεν είναι τα 6 singles που έβγαλε το Hi Infidelity  από τα οποία τα 4 μπήκαν στο Top 100 του Billboard (“Keep On Loving You”No1, Take It on The Run” Νο5, "Don't Let Him Go"No 24 και "In Your Letter"No 20), είναι η μοναδική μελωδία που πηγάζει απ΄όλα(!) τα τραγούδια του ακόμα κι από το εντελώς ‘σαχλό’ “In your letter” που ακούγεται σαν να βγήκε από τη δεκαετία του 60.

Οι βασικοί συνθέτες του συγκροτήματος, Kevin Cronin (κιθάρα, τραγούδι) και  Gary Richrath (κιθάρα, έφυγε από τη ζωή το 2015) βρίσκονται σε πολύ υψηλό σημείο συνθετικής και στιχουργικής απόδοσης (σχεδόν όλοι οι στίχοι τους είναι αισθηματικού περιεχομένου), μια απόδοση που συνεχίστηκε και στο επόμενο άλμπουμ τους Good Trouble ( 1984).
Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν μελιστάλακτα και εντελώς γυμνασιακά τα 10 τραγούδια του Hi Infidelity αλλά δεν μπορούν να αρνηθούν ότι συνολικά το άλμπουμ ήταν ένα από τα καλύτερα εκείνης της χρονιάς κι ότι έγινε ένας από τους 4 ακρογωνιαίους λίθους του A.Ο.R.(σ.σ. όπως έγραψα πιο πάνω, οι άλλοι τρεις είναι το Foreigner 4, το πρώτο άλμπουμ των Boston και το Escape των Journey).
 Το 2011, η Sony Music επανακυκλοφόρησε το άλμπουμ με αφορμή τα 30 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του σε διπλή έκδοση με το δεύτερο cd να περιέχει 11 demos των τραγουδιών του άλμπουμ με γενικό τίτλο The Crystal Demos. Όπως γράφει στο ένθετο ο Kevin Cronin, τα τραγούδια ήταν σε ταινία μέσα σε ένα κουτί που βρήκε στην αποθήκη του ο τότε manager τους!
TRIVIA
Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του  ο Kevin Cronin, είχε πει ότι θεωρεί το You Can Tune a Piano, but You Can't Tuna Fish σαν το σημαντικότερο άλμπουμ στη δισκογραφία τους γιατί ήταν το πρώτο που έκανε επιτυχία και τους γνώρισε σε πολύ κόσμο.
H επιτυχία τόσο του άλμπουμ όσο και των singles "Keep On Loving You" και "Take It on the Run"αναζωογόνησαν το ενδιαφέρον για τις παλαιότερες κυκλοφορίες τους.
 ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ 
Το εξώφυλλο όσο απλό κι αν φαίνεται έχει τη δική του ιστορία, αφού το συγκρότημα κάνει ένα λογοπαίγνιο με το νόημα των λέξεων Infidelity (απιστία) και fidelity (πιστότητα). Η φωτογραφία στο εξώφυλλο δείχνει μια κοπέλα με τα εσώρουχα και τον φίλο της να αδιαφορεί και να βάζει ένα δίσκο στο πικ απ.  3/10/18
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

3/10/18
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. αυτος θα μπορουσε να ειναι ενας απο τους 4 ακρογωνιαιους λιθους του AOR ,αλλα διαφωνω για Boston , υπερμπαντα μεν , αλλα οχι για να παρουν την θεση των Toto ειτε με το 4 , ειτε με το Seventh one , η οποιο αλλο .
    Οι ανθρωποι που καποτε θεωρουσαν μελλισταλακτα τα κομματια τους και τα ειρωνευονταν τωρα εχουν την δισκογραφια τους και κανουν τους εκ γενετης 'aor-adeς ' , μην πουμε ονοματα . Στερνη μου γνωση να σ'ειχα πρωτα , τους τα ελεγα αλλα δεν με ακουγαν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή