R.E.O.SPEEDWAGON: ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΠΑΤΟΡΕΣ ΤΟΥ A.O.R.

Στην Αμερική, οι R.E.O. Speedwagon έχουν πολλές επιτυχίες και τα ραδιόφωνα που παίζουν κλασικό rock φιλοξενούν στο πρόγραμμά τους πολλές από τις επιτυχίες τους. Στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, το όνομα των R.E.O. Speedwagon είναι συνυφασμένο με μόνο ένα τραγούδι, ένα αλλά λέων! Το "Keep On Loving You" (Νο1 Αμερική, Νο7 Μ.Βρετανία).
Η ιστορία τους ξεκινά το 1967 από το Illinois και στη μακροχρόνια καριέρα τους έχουν πουλήσει έως σήμερα 40.000.000 δίσκους και κατάφεραν να δουν δύο τραγούδια τους στο Νο1 του Billboard chart. Το "Keep On Loving You" και το "Can't Fight This Feeling"!
Οι R.E.O. Speedwagon μαζί με τους Styx, Boston, Foreignerκαι Journey είναι οι βασικοί πυλώνες του A.O.R. (Adult Oriented Rock).
Το ξεκίνημα του συγκροτήματος έγινε από τον οργανίστα Neal Doughty και τον ντράμερ Alan Gratzer που έπαιζαν στο υπόγειο του πρώτου, αναστατώνοντας  τη γειτονιά. Από το συγκρότημα που σχημάτισαν πέρασαν πολλοί με πιο γνωστό τον κιθαρίστα Steve Scorfina που αργότερα έπαιξε στους Pavlov’s Dog. Η παρέα με προτροπή του Doughty επιλέγει σαν όνομα το R.E.O. Speedwagon, όνομα δανεισμένο από τα γνωστά αμερικανικά φορτηγά, που εμείς τα ξέρουμε σαν ΡΕΟ, που χρησιμοποιούσε παλιά ο ελληνικός στρατός. Η προσθήκη του κιθαρίστα Gary Richrath δίνει στο συγκρότημα πιο ώριμη ταυτότητα και το 1971 καταφέρνουν να υπογράψουν στην Epic Records με σύνθεση Richrath, Gratzer, Doughty, Philbin (μπάσο) και Terry Luttrell τραγούδι.
Το άλμπουμ είχε για τίτλο το όνομά τους και δεν κατάφερε πολλά πράγματα αφού δεν μπήκε στα πρώτα 200 του Billboard chart.
Έβγαλε όμως μια μικρή επιτυχία, το”157 Riverside Avenue” που ήταν η διεύθυνση του studio όπου ηχογράφησαν!
Ο Luttrell έφυγε από το συγκρότημα για να γίνει μέλος των Starcastle και τον αντικατέστησε ο Kevin Cronin που ηχογράφησε μαζί τους το δεύτερο άλμπουμ τους R.E.O./T.W.O  αλλά έφυγε το μ1973 όταν το συγκρότημα ήταν στο studio και ηχογραφούσε τα τραγούδια για το τρίτο άλμπουμ τους Ridin’ the Storm Out! Τα φωνητικά τα συμπλήρωσε ο Michael Bryan Murphy ο οποίος φάνηκε ότι θα ήταν ο σταθερός τραγουδιστής τους αλλά τελικά δύο ακόμα άλμπουμ για να επιστρέψει το 1976 ο Cronin με την κυκλοφορία του άλμπουμο R.E.O.(1976). Το συγκρότημα είχε κυκλοφορήσει 6 άλμπουμ και κανένα δεν είχε κάνει επιτυχία με πιο πετυχημένο το This Time We Mean It (1975 Νο 74 Αμερική). Στην Ευρώπη τους ξέραμε μόνο σαν όνομα και από κάποια εισαγωγής αντίτυπα. Κι αυτό συνέβαινε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. Η ώρα των R.E.O. Speedwagon δεν είχε έλθει ακόμα!
Το 1977 κυκλοφορούν το πιο πετυχημένο εμπορικά άλμπουμ τους με τίτλο You Can Tune a Piano, but You Can't Tuna Fish (Νο 29 Αμερική), ένα άλμπουμ που σε συνέντευξή του 2016 ο Kevin Cronin χαρακτήρισε σαν το σημαντικότερο στην μεγάλη δισκογραφία τους. Για την ιστορία το You Can Tune a Piano, but You Can't Tuna Fish πούλησε μόνο στην Αμερική 2.000.000 αντίτυπα και ήταν το πρώτο άλμπουμ τους που κυκλοφόρησε στη χώρα μας.

Το συγκρότημα βρίσκεται σε αναζήτηση μπασίστα αφού ο Gregg Philbin αποχωρεί, δυσαρεστημένος με την τακτική των Cronin και Richrath, όλα τα τραγούδια του συγκροτήματος να είναι δικές τους συνθέσεις. Τη θέση του πήρε ο Bruce Hall.
Και φθάνουμε στον Νοέμβριο του 1980 όπου κυκλοφορούν το Hi Infidelity με πιο mainstream rock ήχο και με το "Keep On Loving You” να εκτοξεύει το συγκρότημα. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό το τραγούδι που βοήθησε τους έως χθες άγνωστους στην Ευρώπη R.E.O. Speedwagon να καθιερωθούν. Ήταν και τα “Take it on the Run” (Νο 5 Αμερική), “In your letter” (Νο 20 Αμερική) και Don’t let him go” (Νο 24 Αμερική) με το άλμπουμ να ξεπερνά τα 10.000.000 αντίτυπα.

Ο διάδοχός του ήταν το Good Trouble (1982 No 7 Αμερική, Νο 29 Μ.Βρετανία) που ήταν το 10 άλμπουμ στη δισκογραφία τους με το single "Keep the Fire Burning" να φθάνει στο Νο7 του αμερικάνικου billboard chart.
Το 1984 επιστρέφουν στο Νο1 του αμερικάνικου chart μικρών δίσκων με το “Can’t fight this feeling” μέσα από το 11ο άλμπουμ τους Wheels Are Turnin' (Νο 7 Αμερική).
Έως σήμερα ακολούθησαν 5 άλμπουμ με πιο πετυχημένο το Life as We Know It (1987,Νο 60 Αμερική).
Το 2000 πραγματοποίησαν μια από τις πιο πετυχημένες εμπορικά και ποιοτικά περιοδείες στην Αμερική. Ο τίτλος της περιοδείας ήταν Arch Allies και κυκλοφόρησε και σε cd και dvd πάντα μαζί με τους Styx. To cd είναι διπλό με το συγκρότημα να έχει από ένα cd, ενώ υπάρχουν και δύο τραγούδια που ερμηνεύουν μαζί. Αργότερα τα δύο συγκροτήματα, κυκλοφόρησαν τις ηχογραφήσεις τους σε μονά cd, οι μεν Styx με τίτλο At the River’s Edge: Live in St. Louis οι δε
REO Speedwagon songs με τίτλο Live Plus.
Το 2016 βγήκαν σε περιοδεία στην Αμερική μαζί με τους Styx και τον Don Felder.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ ΤΟΥ ΑΛΜΠΟΥΜ HI INFIDELITY
 
Το συγκρότημα κάνει ένα λογοπαίγνιο με το νόημα των λέξεων Infidelity (απιστία) και fidelity (πιστότητα). Η φωτογραφία στο εξώφυλλο δείχνει μια κοπέλα με τα εσώρουχα και τον φίλο της να αδιαφορεί και να βάζει ένα δίσκο στο πικ απ.
TRIVIA
  • Το τραγούδι "The Key" που υπάρχει στο Good Times είναι ένα medley 5 παλαιότερων τραγουδιών τους.
  • Τον Ιούλιο του 1985 εμφανίστηκαν στη Φιλαδέλφεια στο Live Aid και μαζί με τους Beach Boys, μέλη των οικογενειών τους και έπαιξαν τα "Can't Fight This Feeling" και "Roll With the Changes".
  • Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ΄90, ο Cronin έπαιζε με το jazz συγκρότημα The Strolling Dudes.
  • Το 1988 ο ντράμερ Alan Gratzer έφυγε από το συγκρότημα κι άνοιξε…εστιατόριο, ενώ ένα χρόνο αργότερα οι έως τότε καλές σχέσεις των Gary Richrath και Kevin Cronin οδηγούν τον πρώτο στην αποχώρηση
  • Το 1991 ο Gary Richrath σχημάτισε τους Richrath με τους οποίους κυκλοφόρησε το άλμπουμ Only the Strong Survive(1992) και τελικά διαλύθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του’90. Πέθανε το 2015 μετά από επιπλοκές εγχείρησης.
  • Το 1983 ο ντράμερ Alan Gratzer συμμετείχε στους Star Fleet Project, ένα περιστασιακό συγκρότημα που κυκλοφόρησε ένα EP με 3 τραγούδια. Αν και συμμετείχαν μεγάλα και τρανταχτά ονόματα όπως ο Brian May των Queen κι ο Eddie Van Halen η κυκλοφορία του πέρασε σχεδόν απαρατήρητη και χάθηκε. Μπορείτε να το συναντήσετε και με τον τίτλο "Brian May + Friends".
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Πατήστε εδώ και διαβάστε όλους τους καλλιτέχνες και συγκροτήματα που παρουσιάστηκαν στη  στήλη ¨Ποιός Θυμάται τους..."
  

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. τεραστια μπαντα , κομματαρες διασπαρτες σε ολους τους δισκους , μια βασικη ενσταση , στους πυλωνες του AOR δεν ειναι δυνατον να λειπουν οι Toto , Survivor τουλαχιστον .Η προσφορα τους ειναι επισης τεραστια .Πολλοι ακομα ειναι αλλα αμα λες τους πυλωνες και δεν ξεκινας απο τους Τοτο , μου θυμιζει καποιον καποτε σε ενα φορουμ που μου ειπε οτι οι TOTO δεν ειναι ΑOR . Κολοσσοι ολοι οι προαναφερθεντες αλλα να αναφερθουν και οι εφευρετες αυτου ....


    ΑπάντησηΔιαγραφή