SCORPIONS-THE ZOO: ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΣΕ ΚΑΚΟΦΗΜΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Διαχρονικά, από τους  Μύθους του Αισώπου μέχρι την «Φάρμα των Ζώων», ο άνθρωπος προσπαθούσε να εκφράσει συναισθήματα ή προβληματισμούς, αλλά και να κάνει κοινωνική κριτική χρησιμοποιώντας αλληγορικές ιστορίες με ήρωες τα ζώα.  Πολλές φορές για τον προσδιορισμό μιας  άναρχης κατάστασης χρησιμοποιούμε τον όρο «ζούγκλα» ή «ζωολογικός κήπος» (the zoo).
Μια εικόνα αναρχίας και παρακμής παρουσίαζε η 42nd Street της Νέας Υόρκης στις αρχές των 80’s. Η 42η οδός, με το παρατσούκλι "Deuce", ήταν το κέντρο των αμερικανικών κινηματογραφικών αιθουσών που έπαιζαν κυρίως b-movies (sci-fi, sex movies, monster και kung fu movies)  και ο χώρος στον οποίο  δημιουργήθηκε μια ολόκληρη υποκουλτούρα. Στα grindhouses της 42ης Οδού συναντούσες ένα περίεργο μείγμα ανθρώπων: απογοητευμένοι που είχαν παρατήσει τις δουλειές τους, άνθρωποι της πόλης που αναζητούσαν φθηνές απολαύσεις, οι έφηβοι που είχαν κάνει «κοπάνα» από το σχολείο, παράνομα ζευγάρια, πορτοφολάδες ...
Ενώ ο δρόμος έξω από τα θέατρα ήταν γεμάτος με: μικροεμπόρους ναρκωτικών, χρήστες ναρκωτικών, διάφορες πόρνες,  ακόμη και πορνοστάρς των οποίων οι ταινίες παίζονταν σε κάποιες από τις κινηματογραφικές αίθουσες. Το να είσαι ένα «φρικιό» που κυκλοφορούσε στην 42nd Street μπορεί να σου εξασφάλιζε χρήματα, προσοχή, διασκέδαση, πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια ταινία ή ίσως να γινόσουν θύμα μιας ληστείας και ενός ξυλοδαρμού. Γενικά από τα μέσα μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα, η περιοχή της 42ης οδού κοντά στην πλατεία Times Square ήταν ένας χώρος για δραστηριότητες που συχνά θεωρούνταν δυσάρεστες,συμπεριλαμβανομένων των peep shows.
Όταν οι Scorpions πήγαν στη Νέα Υόρκη το 1979, για να υπογράψουν μια συμφωνία με την εταιρεία management Leber-Krebs, επισκέφθηκαν την περιοχή της 42nd Street και οι εμπειρίες τους αποτυπώθηκαν στο κομμάτι  “The zoo”. Στους στίχους του “The zoo” o Klaus Meine προσπαθεί να μας μεταφέρει αυτή την ιδιόμορφη ατμόσφαιρα της 42nd Street, ειδικά το βράδυ μετά από μια βαρετή μέρα. Το κομμάτι είναι αργό και σκοτεινό, ενώ  τη μουσική έχει γράψει ο Rudolf Schenker. Όταν ο Meine για πρώτη φορά άκουσε το riff του Schenker, του υπενθύμισε την προηγούμενη επίσκεψη του συγκροτήματος σε έναν δρόμο στη Νέα Υόρκη, που χιουμοριστικά είχαν αποκαλέσει ‘The zoo”. Αυτός ο δρόμος δεν ήταν άλλος από την  42nd Street. Ένα άλλο ξεχωριστό χαρακτηριστικό του ‘The zoo” είναι η χρήση του talk box. Η χρησιμοποίηση του talk box ήταν ιδέα του Matthias Jabs ο οποίος είχε πει: «Πάντα ήμουν μεγάλος οπαδός του Joe Walsh και του Peter Frampton, οι οποίοι και οι δύο χρησιμοποίησαν τη συσκευή μερικές φορές. Το talk box προσθέτει ένα πολύ ιδιαίτερο vibe στο τραγούδι».
Ο Dieter Dierks (παραγωγός τους εκείνη την εποχή) συνήθιζε να περιπλανιέται στους πολύβουους δρόμους της περιοχής που έμεναν και, με τη βοήθεια μια κινητής συσκευής ηχογράφησης, να ηχογραφεί διάφορους ήχους. Σε μια από τις βόλτες του στη 42nd Street ο Dierks κατέγραψε και έναν τύπο που προσπαθούσε να «πλασάρει» την «πραμάτεια» του λέγοντας: «Drugs, drugs, drugs…». Το συγκεκριμένο απόσπασμα χρησιμοποιήθηκε στο κλείσιμο του κομματιού, στο σημείο που «σβήνει» ο ήχος από το talk box του Matthias. Έτσι το κομμάτι γίνεται πιο ρεαλιστικό μεταφέροντας στον ακροατή αυτούσια την ατμόσφαιρα του δρόμου.  
Το 1980 οι Scorpions κυκλοφορούν το έβδομο άλμπουμ τους με τίτλο Animal Magnetismστο οποίο περιλαμβάνεται το “The zoo”, το οποίο κυκλοφόρησε σαν single, φτάνοντας στο Νο75  των βρετανικών charts. Από τότε το “The zoo” είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα τραγούδια των Scorpions και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των live τους. Σίγουρα η κορυφαία live εκτέλεση του κομματιού είναι εκείνη στο “World Wide Live”.
TRIVIA
•    Από την αρχή των 90s ξεκίνησε μια προσπάθεια με στόχο να αλλάξει η εικόνα της 42nd Street. Κινηματογραφικές αίθουσες ανακαινίστηκαν, άνοιξαν νέα πολυτελή καταστήματα, εταιρίες επένδυσαν μεγάλα ποσά χτίζοντας νέα θέατρα. Φυσικά απομακρύνθηκαν όλοι οι περιθωριακοί και η φυσιογνωμία της περιοχής ελάχιστα θυμίζει την εικόνα των 80s.
•    Το “The Zoo” περιέχεται σε πολλές συλλογές των Scorpions όπως: Deadly Sting, Bad for Good: The Very Best of Scorpions, στο box set Box of Scorpions, ενώ μια διαφορετική εκτέλεση συναντάμε στο Comeblack.
•    Επίσης το συναντάμε στο soundtrack του video game NBA 2K18.
•    Μια εξαιρετική διασκευή του κομματιού έγινε από τον Bruce Dickinson των Iron Maiden.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ  10/9/18

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου