ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ

φωτό: Κώστας Τσιρανίδης
Το φετινό συναυλιακό καλοκαίρι μας πήγε πολλά χρόνια πίσω. Και χρησιμοποιώ αυτή την έκφραση με  την καλή έννοια. Την Τρίτη 17 Ιουλίου οι Scorpions στο Καλλιμάρμαρο, την Πέμπτη 19 Ιουλίου στο Rockwave οι Judas Priest, Saxon, Accept και την Παρασκευή 20 Ιουλίου οι Iron Maiden. Σα να ζούσαμε σε παραμύθι ή καλύτερα όπως όλοι  σκεφτήκαμε «σα να ζούσαμε τη δεκαετία του 80»! Ο κόσμος κατέκλυσε, κυριολεκτικά, τους χώρους που έπαιξαν, προξενώντας εντύπωση ακόμα και στο ίδιο το κοινό(!) η ιδιαίτερα μεγάλη προσέλευση. Σήμερα ας μιλήσουμε για  νούμερα και εισιτήρια που πηγάζουν από τη λογική αλλά κι από διασταυρώσειςς, αφού οι διοργανωτές δεν ανακοινώνουν τελικό αριθμό εισιτηρίων για τις συναυλίες. Τα νούμερα είναι κατά προσέγγιση αλλά είναι ενδεικτικά και όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα. Tα μόνα νούμερα που είναι τα πραγματικά είναι των δύο συναυλιών του Rory Gallagher σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που μου έδωσε ο διοργανωτής. Αυτά παρακάτω.

Οι κόκκινες λέξεις αποτελούν links και μπορείτε να τις πατήσετε.
Τα υπόλοιπα, αποτελούν κατά καιρό πληροφορίες από τους ίδιους τους διοργανωτές κι αφού έχει περάσει πολύ καιρός από τη συναυλία.
Νομίζω με το μάτι και κυρίως με την εμπειρία, μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι Scorpions είχαν περί τις 40.000 το πολύ. Σύμφωνα με τη την ελληνική έκδοση της Βικιπαίδεια, η χωρητικότητας του σταδίου είναι 50.000, βάλε ότι το πέταλο δεν ήταν γεμάτο, η σκηνή ήταν στημένη λίγο πιο μέσα από τις δύο εισόδους και υπήρχε κόσμος στην arena, το νούμερο 40.000 ακούγεται λογικό. Από την άλλη πλευρά, είναι εντυπωσιακά μεγάλο, αφού το συγκρότημα έχει παίξει πολλές φορές στη χώρα μας και η τελευταία του φορά, στις 21 Ιουλίου 2016 στην Πλτ. Νερού στο Φάληρο με Fierwind  και Γιώργο Γάκη, δεν συγκέντρωσε πάνω από 9.000 θεατές.
Καλλιμάρμαρο, Scorpions 17/7/18 φωτό: Α.Ρ.

Όμως η σωστή και διαρκής διαφήμιση (σ.σ. σε όποιο site και να έμπαινες, υπήρχε διαφημιστικό banner) όχι μόνο με αναρτήσεις στο facebook και η σωστή επιλογή χώρου (στο κέντρο της Αθήνας,  χώρος γνωστός σε όλους και προσβάσιμος εύκολα με μετρό, τρόλευ και λεωφορείο) έκαναν τη συναυλία την πιο πετυχημένη από πλευράς προσέλευσης κόσμου!
Ας πηδήξουμε την Πέμπτη 19 Ιουλίου και τους Judas Priest, Saxon και Accept και να πάμε στη μεγαλύτερη συγκέντρωσης metal κοινού που έγινε στο Rockwave, στη Μαλακάσα και φυσικά δεν είναι άλλη από αυτή των Iron Maiden. Θα μείνω στο νούμερο που είπε από το μικρόφωνο ο Bruce Dickinson, 36.000 θεατές (σ.σ. συμπεριλαμβανομένων των προσκλήσεων) και φυσικά ξεπέρασε το Sonisphere του 2010 με τη συμμετοχή των Metallica, Megadeth, Slayer και  Antharx. Πόσα εισιτήρια έκανε το Sonisphere; Περί τις 25.000 εισιτήρια! Προσέξτε ότι στην πιο πάνω παράγραφο έγραψα “μεγαλύτερη συγκέντρωσης metal κοινού που έγινε στο Rockwave, στη Μαλακάσα’ γιατί αν ψάχνουμε να βρούμε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση metal κοινού στη χώρα μας, αυτή είναι στο Ο.Α.Κ.Α τον Μάιο του 2009  με τους AC/DC (σ.σ. και τους Answer) με περισσότερους από 50.000 θεατές!
Εδώ να αναφέρω δύο άλλες συναυλίες με πολύ κόσμο αλλά απροσδιόριστο αριθμό εισιτηρίων. Και οι δύο του ίδιου καλλιτέχνη, η μια στη Θεσασαλονίκη, η άλλη στην Μαλακάσα. Είναι η συναυλία της 11ης Ιουλίου 2008 του Manu Chao με συμπαραστάτες την Patti Smith,τους Locomondo και μερικούς άλλους που δεν γνώριζα καν την ύπαρξή τους. Για να λέμε την βαριά αλήθεια, όλοι πήγανε για τον Manu Chao και την Patti Smith και όταν λέω όλοι εννοώ, παραπάνω από 33.000 θεατές. Με ένα φτηνό εισιτήριο (25€) και δύο τόσο δυνατά ονόματα, φυσικό ήταν να έχουμε μια τόσο μεγάλη προσέλευση. Δεν είχα πάει στη συγκεκριμένη συναυλία, αλλά όσοι γνωστοί πήγαν μου μετέφεραν την ταλαιπωρία τους τόσο στην προσέγγιση του χώρου, όσο και κατά την αποχώρηση. Εννοείτα ότι τα είδαν όλα για να παρκάρουν! Τα μηνύματα ταλαιπωρίας όταν στη Μαλακάσα συγκεντρώνεται κόσμος άνω των 25.000 είχαν σταλεί. 10 χρόνια αργότερα, τα ίδια και χειρότερα θα ζούσαν οι 36.000 θεατές των Iron Maiden.Όμως ο Manu Chao έχει στην ιστορία του ακόμα μια μεγάλη συναυλία στη χώρα μας, αυτή της 23 Ιουνίου 2014 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης με εισιτήριο 12€ . Εδώ να αναφέρω ότι οι τιμές των εισιτηρίων του Manu Chao είναι ιδιαίτερα χαμηλές, κατόπιν δικής του  επιλογής. Κανείς δεν γνωρίζει τη χωρητικότητα του λιμανιού στη Θεσσαλονίκη, εξ’ άλλου δεν μπορεί να είναι μετρημένο, με αποτέλεσμα οι τότε ανταποκρίσεις να διαφέρουν μεταξύ 32.000 και 45.000! Το τελευταίο νούμερο μου φαίνεται απίστευτο και μάλλον απέχει από την πραγματικότητα.
Υπάρχουν πολλές μεγάλες και πετυχημένες συναυλίες που έγιναν πριν την εμφάνιση του internet και δυστυχώς οι πληροφορίες είναι ελάχιστες και μόνο από το ΠΟΠ-ΡΟΚ, άλλα μουσικά περιοδικά της εποχής και τις εφημερίδες, οι οποίες όμως πάντα είχα την αίσθηση ότι φούσκωναν τα νούμερα για λόγους εντυπωσιασμού.

Από το αρχείο του Α.Ρ.

Οι Pink Floyd τον Μάιο του 1989 πρέπει να έφθασαν τις 50.000 θεατές, το Rock in Athens τον Ιούλιο του 1985 ξεπέρασε κατά πολύ τις 60.000, οι U2 στη Θεσσαλονίκη το 1997 είχαν 50.000, η συναυλία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (1988) σύμφωνα με το Βήμα ξεπέρασε τις 70.000, οι U2 στο ΟΑΚΑ με Aviv Geffen και Snow Patrol στην περίφημη 360 tour ξεπέρασε τις 65.000, ενώ η ελεύθερη συναυλία (σ.σ. χωρίς εισιτήριο) των R.E.M. για την MTV day στο Καλλιμάρμαρο υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τις 50.000 θεατές!

Αρχείο Γιάννη"ΑΒ" Κουμπούνη.
Τέλος, οι Rolling Stones τον Σεπτέμβριο του 1998 στο ΟΑΚΑ σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων έκανα 79.000 εισιτήρια. Τα παραπάνω νούμερα είναι τραβηγμένα προς τα επάνω κι επαναλαμβάνω είναι «στο περίπου» αφού δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση.

Και γυρίζουμε στην Πέμπτη 17 Ιουλίου, όπου οι Judas Priest, Saxon και Accept συγκέντρωσαν περί τις 13.000, νούμερο πολύ μεγαλύτερο από αυτό της 5 Ιουλίου 2011 στην Πλτ. Νερού με τους Whitesnake, Opeth και Firewind αλλά κι από αυτή του 2015 στην Reedemer of Souls tour. Εδώ που τα λέμε, περίμενα πολύ περισσότερο κόσμο από αυτόν που συγκεντρώθηκε στις 17 Ιουλίου, αφού η συμμετοχή των Accept και Saxon (σ.σ. ας μη ξεχνάμε και τους Sabbaton) ήταν ιδιαίτερα ελκυστική.
Τα παραπάνω νούμερα είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα και δεν θα τα έγραφα αν δεν τα είχα διασταυρώσει, όσο μπορεί κανείς να διασταυρώσει νούμερα για τα οποία δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση.

Από το Έθνος, αρχείο Γιάννη "ΑΒ" Κουμπούνη.

 Στη περίφημη συναυλία του 1981 του Άγιου Rory Gallagher επειδή έχουν ακουστεί και γραφτεί πάρα πολλά, τα περισσότερα από ανθρώπους που όταν έγινε η συναυλία ήταν μικρά παιδιά ή δεν είχαν καν γεννηθεί, σκέφτηκα να ρωτήσω τον ειδικό. Κι ειδικός στην προκειμένη συναυλία είναι ο Ιωσήφ Αβράμογλου, που εργαζόταν τότε στη διοργανώτρια εταιρεία. Η απάντησή του ήταν ότι στη συναυλία της Αθήνας κόπηκαν 21.500 εισιτήρια και της Θεσσαλονίκης 9.000. Υπολογίζεται ότι στην Αθήνα οι τζαμπατζήδες πρέπει να ήταν 9.000!
Το τελευταίο μήνα, γράφτηκαν πολλά για το χώρο του Terra Vibe. Ο συνδυασμός της εθνικής καταστροφής στο Μάτι αλλά και στην Κινέττα αλλά και η μεγάλη ταλαιπωρία του κόσμου τόσο στην προσέλευση όσο κι αποχώρηση προς το Terra Vibe την ημέρα των Iron Maiden, οδήγησε πολλούς να γράψουν για μια χωροταξική μετακίνηση του Rockwave από τη Μαλακάσα. Ειδικά για την πιθανή  συναυλία των Metallica (η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στο πρώτο σκέλος της περιοδείας) που ο κόσμος θεωρεί δεδομένη(;;;) έχοντας ήδη κατασταλάξει και στο χώρο που θα είναι(;;;) το ΟΑΚΑ. Βέβαια να μεταφερθεί(!) ο χώρος του Rockwave κάπου αλλού μόνο εφικτό δεν είναι αφού η διοργανώτρια εταιρεία τον δουλεύει εδώ και 20 περίπου χρόνια, έχοντας κάνει πολλές βελτιώσεις και επεκτάσεις και έχοντας επενδύσει. Επίσης το OAKA και οποιοδήποτε OAKA θα ήθελε ένα εισιτήριο όπου το κόστος θα μετακυλούσε στο εισιτήριο. 

Όσοι με διαβάζεται καιρό θα ξέρετε ότι δεν γράφω τίποτε αν δεν είμαι σίγουρος ή τέλος πάντων είμαι κοντά στην πραγματικότητα. Δεν ξέρω από πού πηγάζει αυτή η σιγουριά για συναυλία των Metallica και μάλιστα με το χώρο να έχει ήδη κλειστεί, αλλά η πραγματικότητα μάλλον απέχει.
Διαβάστε πως συνδυάζεται η συναυλία των Iron Maiden με αυτήν των Metallica; Τα χρήματα που ζητούν αυτά τα συγκροτήματα ξεπερνούν το 1.100.000€ και νομίζω ότι οι Metallica ζητούν πολύ περισσότερα λόγω κόστους παραγωγής (στο πακέτο είναι και οι Ghost). Νούμερο που είναι δύσκολο να καλυφθεί, αν σκεφτείτε ότι θα πρέπει να προστεθούν ο ΦΠΑ και τα εδώ έξοδα παραγωγής, το τελικό νούμερο ξεφεύγει πολύ. Τότε πως έγινε η συναυλία των Iron Maiden;  O manager τους ήταν ανένδοτος να μειώσει το νούμερο κι όταν το θέμα έφθασε στα αυτιά των μελών του συγκροτήματος, δέχτηκαν να κάνουν μια γενναία μείωση. Ίσως γι αυτό ο Dickinson χαρούμενος, ανήγγειλε από το μικρόφωνο τις 36.000 κόσμου. Θυμάστε εσείς  κάποια άλλη συναυλία το συγκρότημα να λέει πόσος κόσμος παρακολουθεί;
Οι Metallica με το νούμερο που έχουν για αμοιβή, είναι αδύνατον να παίξουν. Μόνο αν συμβεί το ίδιο που έκαναν οι Iron Maiden. Αλλά θα δεχτούν;

Το πιθανότερο είναι ναι, αφού η κατασκευή της σκηνής τους, δεν χωράει  σε καμία ευρωπαϊκή σκηνή φεστιβάλ και θα πρέπει να την προσαρμόσουν. Εξ ΄άλλου, η σκηνή του Rockwave είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Στο άρθρο θα βρείτε video από την εμφάνισή της στην Πράγα στις 2 Απριλίου από ερασιτεχνική, εξαιρετική, λήψη που τους δείχνει να παίζουν σε κυκλική σκηνή, άρα δύσκολο για Μαλακάσα κι εφικτό για γήπεδο. Αλλά είπαμε, κάτσε πρώτα να τα βρουν στα λεφτά.
Πριν κλείσω θα ήθελα να θίξω και το θέμα της ασφάλειας στο Terra Vibe. Το φετινό Rockwave έγινε λίγες ημέρες πριν την εθνική καταστροφή στο Μάτι και Κινέττα κι όλοι κάναμε τις σχετικές σκέψεις, τι θα συνέβαινε αν…Δεν θέλω ούτε καν να το γράψω. Η αλήθεια είναι ότι καλοκαίρι, μέσα σε ένα ανοιχτό χώρο με πεύκα γύρω γύρω, κόσμο που καπνίζει και ηλίθιους που ανάβουν πυρσούς, όσο καλά και πολλά πυροσβετικά μέσα κι αν υπάρχουν, ο κίνδυνος είναι ορατός.  Πάντως έως τώρα δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα αλλά πάντα ο κίνδυνος υπάρχει. 

Στη Μαλακάσα τα τελευταία 18 περίπου χρόνια έχουν γίνει πολλές χωροταξικές επεκτάσεις και βελτιώσεις που φαίνονται. Όμως η συναυλία των Iron Maiden ανέδειξε το τεράστιο πρόβλημα όχι εντός του χώρου, όσο εξωτερικά. Οι ιστορίες που διαβάσαμε αλλά και ζήσαμε είναι ακόμα φρέσκιες. Θεωρώ ότι ο περιβάλλον χώρος θα πρέπει να επεκταθεί και να διαμορφωθεί, αφού δυστυχώς δεν υπάρχει πέραν των ιδιωτικών αυτοκινήτων, μηχανών  και των λεωφορείων άλλος τρόπος προσέγγισης. Ο σιδηροδρομικός σταθμός είναι μακριά για να εξυπηρετήσει και μένουμε στα μηχανοκίνητα μέσα. Μιλώντας με ένα στέλεχος εταιρείας συναυλιών,  μού εξέφρασε την απορία του γιατί ο κόσμος στις μετακινήσεις του από και προς τη Μαλακάσα δεν χρησιμοποιεί τα λεωφορεία . Συμφώνησα μαζί του αλλά αμέσως μετά σκέφτηκα ότι και εγώ πάντα με το αυτοκίνητό μου πηγαίνω!

Μόλις χθες οι Iron Maiden ανακοίνωσαν τον αριθμό εισιτηρίων για κάποιες πόλεις που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της φετινής ευρωπαϊκής περιοδείας τους, την τιμή του εισιτηρίου και το ακαθάριστο ποσό είσπραξης. Η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνετε στα παραπάνω, αλλά είναι τα νούμερα είναι ενδεικτικά. Το συνολικό ποσό που εισπράχτηκε ήταν 27.000.000 δολ σε 17 μόλις συναυλίες!!!
Η πιο πετυχημένη έγινε στη Μαδρίτη με κέρδη 4.500.000$ και με 48.689  εισιτήρια ενώ προσέξτε στο τέλος της ανάρτησης τις συναυλίες της Εσθονίας και Δανίας που είναι πολύ κοντά μας. Ειδικά της Εσθονίας που οι εισπράξεις έφθασαν τις $544,989 , πολύ μικρότερο από το 1.100.000€ που έχουν σαν αμοιβή, άρα έκαναν ιδιαίτερη συμφωνία.  




Artist: IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE
Venue: Madrid, Spain - Wanda Metropolitano
Date: July 14, 2018
Gross Sales: $4,797,916
Attendance/Capacity: 48,689 / 48,689
Ticket Prices: $151.88, $99.31
Artist: IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE
Venue: Hannover, Germany - Messe-Gelände
Date: June 30, 2018
Gross Sales: $2,311,161
Attendance/Capacity: 30,000 / 30,000
Ticket Prices: $77.09, $73.59
Artist: IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE
Venue: Paris, France - AccorHotels Arena
Date: July 5-6, 2018
Gross Sales: $2,189,356
Attendance/Capacity: 30,794 / 30,794
Ticket Prices: $84.39, $58.61
Artist: IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE
Venue: Krakow, Poland - Tauron Arena
Date: July 27-28, 2018
Gross Sales: $2,173,988
Attendance/Capacity: 30,617 / 30,617
Ticket Prices: $83.22, $20.67
Artist: IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE
Venue: Arnhem, Netherlands - GelreDome
Date: July 1, 2018
Gross Sales: $1,646,254
Attendance/Capacity: 20,026 / 23,200
Ticket Prices: $84.39, $58.61
Artist: IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE
Venue: Milan, Italy - Ippodromo
Date: July 9, 2018
Gross Sales: $1,444,708
Attendance/Capacity: 16,272 / 17,500
Ticket Prices: $113.05, $83.30
Artist: IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE
Venue: Manchester, U.K. - Manchester Arena
Date: August 6, 2018
Gross Sales: $1,111,545
Attendance/Capacity: 14,758 / 14,758
Ticket Prces: $77.75, $64.80
Artist: IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE
Venue: Stockholm, Sweden - Tele2 Arena
Date: June 1, 2018
Gross Sales: $2,926,064
Attendance/Capacity: 37,221 / 37,221
Ticket Prices: $184, $59
Artist: IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE
Venue: Prague, Czech Republic - Letnany Airport
Date: June 20, 2018
Gross Sales: $2,314,576
Attendance/Capacity: 29,763 / 30,000
Ticket Prices: $87, $67
Artist: IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE
Venue: Helsinki, Finland - Hartwall Areena
Date: May 28-29, 2018
Gross Sales: $2,072,080
Attendance/Capacity: 20,344 / 20,344
Ticket Prices: $263, $91
Artist: IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE
Venue: Hannover, Germany - Expo Plaza
Date: June 10, 2018
Gross Sales: $1,678,755
Attendance/Capacity: 21,900 / 21,900
Ticket Prices: $77
Artist: IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE
Venue: Berlin, Germany - Waldbuhne
Date: June 13, 2018
Gross Sales: $1,408,961
Attendance/Capacity: 15,757 / 17,000
Ticket Prices: $89
Artist: IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE
Venue: Copenhagen, Denmark - Royal Arena
Date: June 5, 2018
Gross Sales: $1,394,397
Attendance/Capacity: 15,184 / 15,184
Ticket Prices: $104, $58
Artist: IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE
Venue: Tallinn, Estonia - Saku Suurhall
Date: May 26, 2018
Gross Sales: $544,989
Attendance/Capacity: 8,284 / 8,284
Ticket Prices: $83, $59
  
Ευχαριστώ τον Γιάννη "ΑΒ" Κουμπούνη για το αρχείο και τον Γιάννη 602 για το υδατογράφημα.
29/9/18
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. δεν ξερω αν αναφερεται παραπανω και οι bon jovi στο οακα πρεπει να ειχαν καμποσο κοσμο , κανα 55-60αρι ? Οπως και οι Pink Floyd στο OAKA απο οτι αμυδρα θυμαμαι ψιλο-γεματο ηταν . Τις παλαιοτερες εποχες , δηλαδη στους rolling stones και gallagher θεωρω οτι υπηρχε τεραστια διψα για συναυλιες και ονοματα πραγμα που σημερα δεν υπαρχει . Απο την αλλη τοτε δεν υπηρχε η επαρκης πληροσοφορηση .
    Μια γενικη παρατηρηση . Οι μεγαλοι ανοιχτοι χωροι σπανια εως ποτε δεν προσφερουν καλο ηχο ,αντιθετα με καποιους κλειστους χωρους . Ενταξει δεν εχουμε Royal Albert hall , αλλα εστω και σε ενα gagarin αμα βοηθα ο χαρακτηρας της μπαντας ( να μην παιζουν 3 κιθαρες thrash ) και ο ηχοληπτης, θεωρω οτι ο ηχος τρωγεται και ακους καλυτερα την μουσικη . Οι ανοιχτοι χωροι ,οπως terra vibe αφενος δεν βοηθανε στον καλο ηχο και αφετερου καποιες φορες περιλαμβανουν και μια ταλαιπωρια μετακινησης .

    Η συναυλια που για μενα κατεχει το ρεκορ ελλειπους 'διαφημισης ' -πληροφορησης ηταν αυτη των Asia καπου το 93 -94 ? Ακομα και σημερα εχω ρωτησει ανθρωπους που τους αρεσει η συγκεκριμενη μπαντα και εχω λαβει την απαντηση ' γιατι εχουν ερθει ποτε οι Asia Ελλαδα ?' . Ηταν που ηταν λιγοι οι φιλοι τους ,δεν το εμαθαν κιολας ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή