Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ ΤΟΥ IMAGES AND WORDS ΤΩΝ DREAM THEATER

Όλα τα εξώφυλλα των Dream Theater είναι χαρακτηριστικά κι εκπροσωπούν την progressive λογική του συγκροτήματος. Σήμερα θα ασχοληθούμε με το εξώφυλλο του δεύτερου άλμπουμ τους Images and Words(1992) που επιμελήθηκε ο Larry Freemantle. Όπως λέει ο δημιουργός του, στο εξώφυλλο απεικονίζονται στοιχεία από τους στίχους των τραγουδιών, έστω κι αν στο θεατή το εξώφυλλο μοιάζει σαν μια απλή συγκέντρωση εικόνων. Γι αυτό συμπληρώνει  ο Larry Freemantle κι ο τίτλος Images and Words ταιριάζει απόλυτα. " Όταν καθίσαμε όλοι μαζί να συζητήσουμε τι έχουν να προτείνουν για το εξώφυλλο, ήταν κατασταλαγμένοι για το τι θέλουν. Σε κανένα σημείο δεν ανακατεύτηκε η δισκογραφική εταιρεία κι όλα κύλησαν γρήγορα".
Η σκέψη του Freemantleήταν όλα τα στοιχεία που ήθελαν να περάσουν οι Dream Theater να εμφανίζονται σε ένα πίνακα και ο θεατής να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε μουσείο. Το 1992 είχε ήδη ξεκινήσει η μετάβαση από το αναλογικό στον ψηφιακό κόσμο αλλά βέβαια α προγράμματα των υπολογιστών ήταν πολύ φτωχά. Κι όμως η τοποθέτηση των εικόνων που βλέπετε στο εξώφυλλο έγινε μέσω υπολογιστή πριν τη δημιουργία του Photoshop γι αυτό και πήρε ένα μήνα ώσπου να το τελειώσει.
Ας δούμε όλα τα επιμέρους στοιχεία που υπάρχουν στο εξώφυλλο του Images and Words και πως τα …δικαιολογεί ο Freemantle.
Η γραμματοσειρά με την οποία είναι γραμμένο το όνομα του group δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο fond αλλά την έφτιαξε με το χέρι. Το κοριτσάκι ήταν μια ιδέα των μελών του συγκροτήματος και τη φωτογράφισε ο Dan Muro αλλά κανείς δεν ξέρει το όνομά της. Το κρεβάτι με τον ουρανό το πήρε από ένα βιβλίο με γκραβούρες, ενώ αριστερά έξω από το παράθυρο φαίνεται ένα ηλιοβασίλεμα που το δανείστηκε από ένα στίχο τραγουδιού τους.  Προσέξτε ότι ο ουρανός που φαίνεται πάνω σεξιά (πάνω από το κρεβάτι είναι...γαλάζιος). Το συγκρότημα έβαλε στο εξώφυλλο το βάζο με τα λουλούδια (κάτω αριστερά), ενώ η καρδιά με το τυλιγμένο συρματόπλεγμα μπήκε στο κέντρο του εξώφυλλου κι έγινε κάτι κεντρικό στοιχείο στο promotion των Dream Theater. Τέλος αυτή η καρδιά έδωσε την έμπνευση για το εναλλακτικό εξώφυλλο του Live Scenes from New York. Ο Larry Freemantle ξαναδούλεψε με τους Dream Theater στο άλμπουμ Awake (1994), στο single “Silent Man” και στο EP “A Change of Seasons (1995).
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ


Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου