ROCK INCIDENT 27: ΠΩΣ Ο ALICE COPER ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ!

Από τη φωτογράφιση του Muscle of Love
Μεγάλη η καριέρα του Alice Cooper ή Vincent Furnier, είτε σαν τραγουδιστή του συγκροτήματος που λεγόταν…Alice Cooper είτε στην προσωπική καριέρα του που ξεκίνησε το 1974 και πάλι με το ίδιο όνομα. Αν μπερδευτήκατε λίγο, θα προσπαθήσω να σας ξεδιαλύνω τον τρόπο που κατέληξε σε αυτό το όνομα (σ.σ. αν τα καταφέρω).  
Στις πρώτες ημέρες του συγκροτήματος, πριν ακόμα κυκλοφορήσουν δίσκο, ο Alice Cooper είχε το κανονικό όνομα του, Vincent Fournier, όταν ο τότε manager του,  έκανε μια συνάντηση με μια γυναίκα που εργαζόταν στην εταιρεία δημοσιών σχέσεων που τους είχε αναλάβει. Αυτή πρότεινε στον manager ένα μέλος του συγκροτήματος να «βαφτιστεί» με ένα γυναικείο όνομα και αυτό γιατί θεώρησε ότι θα ήταν προκλητικό και θα προσέλκυε το ενδιαφέρον. Βέβαια ήταν δύσκολο για ένα ανδρικό συγκρότημα να έχει ένα γυναικείο όνομα αλλά ο manager μετέφερε την ιδέα της στο συγκρότημα και ο Vincent Fournier προθυμοποιήθηκε να γίνει ο Alice Cooper. Το όνομα ήταν ανάλαφρο, ευκολομνημόνευτο και σε πλήρη αντίθεση με την εμφάνισή τους! (Διάβασε εδώ την ιστορία του Alice Cooper με το κοτόπουλο!)
Έτσι όταν κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Pretties for You (1969)από τη Bizarre Records, τη δισκογραφική εταιρεία του Frank Zappa που τους είχε ανακαλύψει, τόσο το συγκρότημα όσο και ο τραγουδιστής τους ονομαζόντουσαν Alice Cooper και έως και την κυκλοφορία του 7ου άλμπουμ τους, Muscle of love (1973), συγκρότημα και τραγουδιστής προχωρούσαν με το ίδιο όνομα. Τότε ο Alice Cooper (Vincent Fournier) ξεκίνησε προσωπική καριέρα με τη γνωστή επιτυχία.  
Η αλήθεια είναι ότι όταν αποφάσισαν να βαφτίσουν τον Vincent Fournier Alice Cooper οι υπόλοιποι,  Glen Buxton, Michael Bruce, Dennis Dunaway και Neal Smith ένιωσαν απροσανατολισμένοι, ενώ ο manager για να κρατήσει το ηθικό τους ψηλά, τους είπε: ‘Δεν πρόκειται κανείς να φύγει από το συγκρότημα αν δεν γίνουμε εκατομμυριούχοι!” Μάλιστα όταν μετά την κυκλοφορία του τελευταίου άλμπουμ τους σαν Alice Cooper band (Muscle of Love) κι όταν τέθηκε θέμα επαναπροσανατολισμού της μουσικής τους, ο manager τους Shep Gordon δεν τους ακολούθησε αλλά συνέχισε με τον Alice Cooper! Προσέξτε ότι ποτέ δεν εμφανίστηκαν σαν Alice Cooper Band αλλά πάντα μόνο με το όνομα.
Δυστυχώς δεν θα μάθουμε ποτέ το όνομα της γυναίκας που είχε την ιδέα για το όνομα, όπως και ποτέ δεν ξεκαθαρίστηκε πως κατέληξαν στο όνομα Alice Cooper. Μετά τη συνέντευξη τύπου που είχε δώσει στην Αθήνα, αν θυμάμαι καλά στο Intercontinental, τον είχα ρωτήσει και μου είχε απαντήσει: “Άνοιξα ένα βιβλίο, φύσηξε αέρας, πήρε τα γράμματα και σχηματίστηκαν οι λέξεις Alice Cooper”.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
12/5/18/
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου