GARY MOORE- MURDER IN THE SKIES ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ (ΔΥΣΤΥΧΩΣ) ΙΣΤΟΡΙΑ

Το 1983 ο Gary Moore κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα άλμπουμ του της rock περιόδου, το Victims of the Future. Το άλμπουμ έβγαλε 3 singles που δεν γνώρισαν επιτυχία, τα "Teenage Idol", "Empty Rooms" (Νο 51 Μ.Βρετανία) και τη διασκευή στο παλιό τραγούδι των Yardbirds, “Shapes of Things” (No77 Μ.Βρετανία). Το τραγούδι όμως  που έκανε αίσθηση τόσο για τους στίχους του όσο και την εισαγωγή του με ένα καταιγιστικό σόλο στην εισαγωγή από τον Moore είναι το "Murder in the Skies"που χαρακτήρισε το άλμπουμ κι έγινε ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα τραγούδια στην μεγάλη καριέρα του.
Οι στίχοι μιλούν για την κατάρριψη της επιβατικής πτήσης της Korean Air Lines Flight 007 (KAL007) η οποία απογειώθηκε από τη Σεούλ με προορισμό τη Νέα Υόρκη μέσω Anchorage. Ήταν 1η Σεπτεμβρίου 1983 όταν, σύμφωνα με τα σοβιετικά ραντάρ (σ.σ.  το γεγονός έγινε 7 χρόνια πριν την κατάρρευση των κομουνιστικών καθεστώτων) είδαν ότι η πορεία της πτήσης παρέκκλινε την προγραμματισμένου σχεδίου και είχε παραβεί τον εναέριο χώρο της Σοβιετικής Ένωσης. Οι σοβιετικοί ενημέρωσαν τον πιλότο για τη λάθος θέση του αλλά δεν πήραν απάντηση και θεωρώντας ότι η επιβατική πτήση ήταν προκάλυμμα και το αεροπλάνο είχε κατασκοπική πρόθεση, σήκωσαν μαχητικά κι ενώ το αεροπλάνο των κορεάτικων γραμμών συνέχισε την πτήση εντός σοβιετικού εναέριου χώρου, το κατέρριψαν! Συντρίμμια του αεροσκάφους βρέθηκαν κοντά στο νησί Moneron δυτικά της Σαχαλίνης.
Αεροπλάνο των κορεάτικων αερογραμμών, ίδιου τύπου με αυτό που κατερρίφθηκε

Αρχικά οι σοβιετικές αρχές αρνήθηκαν την κατάρριψη(!) αργότερα όμως τη δικαιολόγησαν λέγοντας ότι ήταν καλυμμένο κατασκοπικό! Ακολούθησε ένας «πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ Αμερικής και Σοβιετικής Ένωσης,πάνω στους 269 νεκρούς για το ποιος φταίει περισσότερο και ακόμα ένα, το χειρότερο χωρίς αμφιβολία, περιστατικό στην ιστορία του ψυχρού πολέμου μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων με θύματα 269 αθώους πολίτες.

TRIVIA
  • Τo άλμπουμ κυκλοφόρησε με διαφορετικό εξώφυλλο στην Αμερική, αισθητά χειρότερο.
  • Την επόμενη χρονιά ο Gary Moore ξαναηχογράφησε το "Empty Rooms" για το άλμπουμ του Run for Cover και το κομμάτι πήγε στο Νο 23 του βρετανικού chart.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου