Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ “REMASTERS” ΤΩΝ LED ZEPPELIN

Το box set των Led Zeppelin Remasters κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1990 και ήταν μια μεγάλη στιγμή τόσο για το συγκρότημα όσο και τη δισκογραφία, αφού ήταν η πρώτη συλλογή του μεγάλου συγκροτήματος στην 22χρονη καριέρα του. Η έκδοση βινυλίου περιείχε 6 άλμπουμ και του cd, 4. Tο εξώφυλλο επιμελήθηκε ο Larry Freemantle και η αντιμετώπισή του δεν ήταν απλά ένα greatest Hits αλλά ΤΟ Greatest Hits αφού επρόκειτο για τους Led Zeppelin. Η αρχική ιδέα του Freemantle δεν ήταν να εστιάσει στη μουσική αλλά σε κάτι χτυπητό που θα τράβαγε αμέσως το ενδιαφέρον και σκέφτηκε τα άγνωστα περίτεχνα σχήματα που εκείνη την εποχή είχαν εμφανιστεί κατά μυστηριώδη τρόπο σε αγρούς στην Βρετανία, τα λεγόμενα αγρογλυφικά. Περίπλοκα σχήματα που δημιουργήθηκαν μέσα σε μια βραδιά με άγνωστο τρόπο κι έχουν άγνωστο μήνυμα (σ.σ.αν έχουν).
Η σκιά ενός Zeppelin πάνω από ένα αγρό με περίτεχνα σχήματα ήταν η ιδέα του Freemantle και μάλιστα αρχικά ο αγρός ήταν πράσινος με ένα κόκκινο αχυρώνα αλλά ο Plant δεν ήθελε να συνδυαστεί το όνομά του συγκροτήματος με κάτι αγροτικό γιατί θεωρεί ότι τοι Led Zeppelin είναι αστικό συγκρότημα. Ο Freemantle δεν μπορούσε να έλθει εύκολα σε επικοινωνία με τους Page και Plant γιατί εκείνη την εποχή οι σχέσεις τους δεν ήταν καλές με αποτέλεσμα το εξώφυλλο αλλά και η κυκλοφορία να πηγαίνει πίσω. Τελικά ο Plant δέχτηκε το…αγροτικόεξώφυλλο με τη μεγάλη σκιά του Zeppelin που τελικά κέρδισε πολύ δημοσιότητα.
TRIVIA
Η εμφάνιση αγρογλυφικών δεν είναι καινούργια. Στην Μ.Βρετανία εμφανίζονται από τη δεκαετία του 70 και ονομάζονται crop circles (σημαίνει ''κύκλοι σε καλλιέργειες'') τότε που τα αγρογλυφικά εμφανίζονταν μόνο σαν απλοί κύκλοι και οι αγρότες πίστευαν ότι πρόκειται για προσγειώσεις ιπτάμενων δίσκων. 
Ο Larry Freemantle έχει επιμεληθεί πολλά εξώφυλλα με πιο χαρακτηριστικά τα Pantera –Vulgar Display of Power (διάβασε εδώ την ιστορία του εξώφυλλου), Kid Rock- The History of Rock, Bo Diddley – A Man amongst Men, Storyville – A piece of your Soul, Lynyrd Skynyrd – Last Rebel κ.α. 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου