ΠΩΣ ΟΙ PRETTY THINGS ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ROLLING STONES!

Από τα καλύτερα ψυχεδελικά/rhythm blues συγκροτήματα αγγλικά συγκροτήματα οι Pretty Things δικαιούνται μια πολύ καλή θέση στο Πάνθεο του Rock. Σχηματίστηκαν το 1963 στο Λονδίνο και πήραν το όνομά τους από το ομώνυμο τραγούδι του Willie Dixon του 1955. Η κυκλοφορία του άλμπουμ τους S.F. Sorrow (1968) άλλαξε πολλά πράγματα στη μουσική αφού παρουσίασαν την πρώτη rock όπερα! Χαρακτηριστικό τους είναι ότι κατάφεραν να κερδίσουν την ποιοτική καταξίωση αλλά αυτή δεν συνδυάστηκε με την εμπορική επιτυχία.
Το ξεκίνημα της μπάντας έγινε από τον Dick Taylor, φίλο των Keith Richards και Mick Jagger από το Sidcup Art College. Μαζί με τους Brian Jones και Ian Stewart και Richards/Jagger σχημάτισαν τον Ιούνιο του 1962 τους πρωτόλειους Rolling Stones κι επειδή είχαν μαζευτεί πολλοί κιθαρίστες, αποφάσισε να ασχοληθεί με το μπάσο. Τον Νοέμβριο του 1962 φεύγει από τους Rooling Stones γιατί τον δέχτηκαν στο Central School of Art and Design του Λονδίνου. Τότε ένας παλιός του γνώριμος από το Sidcup Art College, ο Phil May του προτείνει να σχηματίσουν ένα συγκρότημα. Ο Taylor επανέρχεται στην κιθάρα με τον Mayνα αναλαμβάνει το τραγούδι και να παίζει φυσαρμόνικα με τον John Stax στο μπάσο, τον Brian Pendleton στην κιθάρα και τον Viv Andrews στα ντραμς. Αυτό ήταν το αρχικό σχήμα των Pretty Things που έγραψε ιστορία του βρετανικό blues αλλά και ψυχεδέλεια. Κατά τη διάρκεια της μεγάλης καριέρας τους έγιναν πολλές αλλαγές στη σύνθεσή τους με τους Taylor και May να είναι τα βασικά μέλη.
Το 1964 υπέγραψαν με τη δισκογραφική εταιρεία Fontana και κυκλοφόρησαν 3 singles (Rosalyn No. 41,  Don’t bring me down No. 10 και το Honey I Need No. 13).  To 1965 κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο The Pretty Things(No 6 M.Bρετανία) και το 1966 πρωτοπόρησαν γυρίζοντας τη μικρή μήκους ταινία The Pretty Things on Film με γυρίσματα κατά τη διάρκεια των εμφανίσεων τους αλλά και video(!) για το τραγούδι "Can't Stand the Pain" Αυτό το φιλμ μπορείτε να το δείτε στην επανέκδοση του cd τους Get the Picture. Όπως καταλάβατε η ενέργεια τους να γυρίσουν ταινία το 1966 ήταν κάτι παραπάνω από πρωτοποριακή.
Τον Δεκέμβριο του 1968 κυκλοφόρησαν ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ στην ιστορία του βρετανικού blues/ψυχεδέλιας, το S.F. Sorrow που αποτέλεσε την πρώτη rock opera. Αν και εμπορικά απέτυχε παταγωδώς (δεν μπήκε αν στο βρετανικό chart),το άλμπουμ θεωρείται όχι μόνο το καλύτερό τους αλλά και πρωτοπόρο στη βρετανική δισκογραφία.  H εμπορική επιτυχία του S.F. Sorrow οδηγεί τον Dick Taylor στην έξοδο και την αντικατάστασή του από τον Victor Unitt των Edgar Broughton Band και στην κυκλοφορία του άλμπουμ Parachute(1970, Νο 43 Μ. Βρετανία). Έως το 1980 ακολούθησαν 4 άλμπουμ, όλα με ψυχεδελική προσέγγιση αλλά εμπορικά δεν κατάφεραν πολλά πράγματα, παρά μόνο το Silk Torpedo( Νο 104 Αμερική 1974), ενώ στο Cross Talk(1980) ξαναβρίσκουμε στη σύνθεσή τους τον Dick Taylor.  Το 1999 επέστρεψαν στη δισκογραφία με την κυκλοφορία του καλού άλμπουμ ... Rage Before Beauty όπου κιθάρα σ΄ένα τραγούδι παίζει ο David Gilmour.
Το 2013 το συγκρότημα γιόρτασε τα 50 χρόνια του πραγματοποιώντας μια περιοδεία σε Μ.Βρετανία και Ευρώπη. Τελευταίο studio άλμπουμ τους ήταν το The Sweet Pretty Things (Are in Bed now, of Course…)
TRIVIA
  • Σήμερα ακούγεται αστείο αλλά τότε, το 1964 ο Phil May είχε τα μακρύτερα μαλλιά στη Μ.Βρετανία προκαλώντας αίσθηση όπου κι αν βρισκόταν!
  • To 1969 ηχογράφησαν ένα άλμπουμ για ένα Γάλλο πλούσιο επιχειρηματία το οποίο δεν βγήκε στο εμπόριο παρά διανεμήθηκε στο κύκλο του Γάλλου επιχειρηματία!
  • To 1991 οι May και Taylor μαζί με τον πρώην ντράμερ των Yardbirds, Jim McCarty ηχογράφησαν δύο άλμπουμ με το όνομα Pretty Things/Yardbird Blues Band. Οι τίτλοι τους είναι The Chicago Blues Tapes (1991) και Wine, Women, Whiskey. Ακόμα ηχογράφησαν κι ένα άλμπουμ με τον οργανίστα των Procol Harum, Matthew Fisher κάτω από το όνομα Pretty Things n' Mates και τίτλο Rockin' the Garage (1992).

Στη δεκαετία του ’90 το συγκρότημα μπήκε σε δικαστική διαμάχη με τη δισκογραφική εταιρεία EMI για απλήρωτα δικαιώματα με το συγκρότημα να κερδίζει τη διαμάχη. Έτσι το 1993 η EMI τους επέστρεψε όλα τα master tapes, πνευματικά δικαιώματα και ένα ποσό που δεν ανακοινώθηκε
Όλα τα άλμπουμ τους έχουν επανακυκλοφορήσει remastered.
To συγκρότημα χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Electric Banana για να πραγματοποιεί live χωρίς το όνομα Pretty Things. Σαν Electric Banana ηχογράφησαν 5 άλμπουμ και η μουσική τους χρησιμοποιήθηκε σε ταινίες τρόμου αλλά και soft-porn ταινίες!
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
S.F. Sorrow (1968)
Parachute (1970)
... Rage Before Beauty(1999)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

 
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου