ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΣΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ "Elton" ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ: P.L.J. BAND

Στο σημερινό άρθρο ο Κώστας “Elton” Κοντογιάννης συνεχίζει την παρουσίαση παλιών ελληνόφωνων άλμπουμ που έγραψαν ιστορία. Στο σημερινό άρθρο…θυμήθηκε το πρώτο άλμπουμ των P.L.J. Band που μετεξελίχθηκαν σε Τερμίτες Οι P.L.J. Band είναι  ένα πολύ καλά κρυμμένο μυστικό της Ελληνικής ροκ σκηνής, που μπορεί να είναι γνωστό στους συλλέκτες παγκοσμίως, αλλά παραμένει ακόμα άγνωστο στη χώρα του, πλην κάποιων “μυημένων” και φανατικών οπαδών του εγχώριου ροκ.
Δημιουργήθηκαν από τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, όταν στα τέλη των '70ς μετά από κάποιες εμφανίσεις σε μπουάτ της Πλάκας, αποφάσισε να κάνει ένα ροκ συγκρότημα, όπως ήταν και η τάση της εποχής. Μαζί του ήταν και οι Αντώνης Μιτζέλος στις κιθάρες, ο Τζίμμυ Βασαλάκης στο μπάσο, ο Παύλος Κικριλής στη ρυθμική κιθάρα και ο Τόλης Σκαματζούρας στα ντράμς. Ο Λαυρέντης εκτός απ' τα φωνητικά, ανέλαβε την 12χορδη κιθάρα και τα κήμπορντς. Πρώτη τους δισκογραφική προσπάθεια το 1979 ήταν ένα E.P. με τέσσερα κομμάτια, σε δική τους παραγωγή και κυκλοφορία και με τίτλο “Gaspar”, το οποίο και πέρασε εντελώς απαρατήρητο και σήμερα είναι εξαιρετικά σπάνιο.
Tότε συλλαμβάνουν και την ιδέα να γράψουν ένα ολοκληρωμένο μουσικό έργο, βασισμένο την “Αποκάλυψη” του Ιωάννη και με στίχους βασισμένους στις προφητείες και τα κρυφά νοήματά του. Τίτλος του έργου, “Armageddon”.
Mε τις ταινίες στο χέρι αποφασίζουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο εξωτερικό, με πρώτη στάση στη Γαλλία και με την ελπίδα να επαναλάβουν την πετυχημένη προσπάθεια των Aphrodite's Child. H Γαλλική Polygram τους απορρίπτει και το ίδιο γίνεται κι από την Αμερικάνικη Warner, την οποία επισκέφτηκε ο Κικριλής ταξιδεύοντας στη Νέα Υόρκη.  Απογοητευμένοι επιστρέφουν στην Ελλάδα όπου κτυπούν την πόρτα και στο εδώ παράρτημα της Polygram. Αυτή τη φορά στέκονται τυχεροί και με την βοήθεια του Γιάννη Πετρίδη καταφέρνουν να κυκλοφορήσουν τη δουλειά τους το 1982 με την ετικέτα της Vertigo. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στο Master Sound με μηχανικό ήχου τον Johnny Allen, ενώ το εξώφυλλο επιμελήθηκε ο ζωγράφος Αριστομένης Τσολάκης. Ένα εξαιρετικό δείγμα της Ελληνικής “προοδευτικής” μουσικής, άρτια ηχογραφημένο κι εκτελεσμένο που δυστυχώς δεν είχε την απήχηση που περίμεναν. Σ' αυτό συνέβαλε και το “θάψιμο” από αρκετά μουσικά έντυπα με το αιτιολογικό ότι ήταν εκτός εποχής.
Οι P.L.J Band κυκλοφόρησαν ένα ακόμα άλμπουμ με τίτλο “Τερμίτες” ενώ μετά συνέχισαν την καριέρα τους υιοθετώντας το ίδιο όνομα, αλλάζοντας τον στίχο τους σ' ελληνικό και με την προσθήκη και του Φίλιππου Σπυρόπουλου. Σαν “Τερμίτες” γνώρισαν αρκετή επιτυχία δίνοντας και πετυχημένες συναυλίες.

Το “Armageddon” είναι από τα πιο σπάνια άλμπουμ του Ελληνικού ροκ που χαίρει ιδιάιτερης εκτίμησης από τουςε ξένους συλλέκτες. Επανακυκλοφόρησε σε CD το 1991 στην Γερμανία, αλλά και σε βινύλιο το 1995. Επίσης βγήκε σε CD και στην χώρα μας το 1994, ενώ πριν μερικά χρόνια ξαναβγήκε από την Anazitisi Records μαζί με το E.P. “Gaspar”.

17/3/18
Κώστας “Elton” Κοντογιάννης.
Στο παράθυρο της Αναζήτησης (πάνω δεξιά στην πρώτη σελίδα του Rockmachine.gr) πληκτρολογείστε Κώστας Κοντογιάννης και θα διαβάσετε όλόκληρη την αθρογραφία του
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου