BALANCE: ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΠΡΩΪΜΟ A.O.R.ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ

Ένα ξεχασμένο και καλό αμερικάνικο hard/A.O.R. συγκρότημα που άξιζε καλύτερης τύχης ήταν οι Balance που μεταξύ 1981 και 1982 κυκλοφόρησαν δύο καλά άλμπουμ αλλά με μικρή ή καθόλου εμπορική επιτυχία. Ευτυχώς και τα δύο τους άλμπουμ αναγνωρίστηκαν έστω και με μεγάλη καθυστέρηση και επανεκδόθηκαν αλλά και ακούστηκαν από τους φίλους του A.O.R.
To  συγκρότημα σχηματίστηκε στη Νέα Υόρκη το 1980 από το πρώην μέλος των Blues Magoos, Peppy Castro (τραγούδι), Bob Kulick κιθάρα (ο αδελφός του Bruce) και τον οργανίστας Doug Katsaros με τους session μουσικούς Andy Newmark ντραμς και Willie Weeks και John Sieger μπάσο. Το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ τους δεν τα κατάφερε καλά φθάνοντας μόνο έως το Νο133 του αμερικάνικου chart αλλά άφησε καλές εντυπώσεις, βγάζοντας το single "Breaking Away"που έκανε πολύ καλή πορεία στα charts φθάνοντας στο Νο 22!

Το δεύτερο  single που κυκλοφόρησαν μετά το "Breaking Away"ήταν το "Falling in Love" που σταμάτησε στο No.58 κι απορίας άξιο είναι πως επέλεξαν αυτά α δύο τραγούδια για singles που άνετα χαρακτηρίζονται σαν μέτρια και υποτονικά όταν περιέχει αλλά 2-3 άλλα που αξίζει να ακούσετε και τότε πέρασαν απαρατήρητα όπως “Fly through the Night” και American Dream.
Γενικά το Balance είναι ένα (πολύ) καλό άλμπουμ που χάθηκε στην εποχή του. Το 1982 το συγκρότημα ηχογράφησε και κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ του με τίτλο In For The Count με μηχανικό ήχου και συνπαραγωγό τον Tony Bongiovi, ξάδελφο του Jon Bon Jovi αλλά απέτυχε να  μπει στοTop 200! Την παραγωγή έκαναν οι Katsaros, Kulick και Castro και το συγκρότημα παρουσιάζεται πλέον σαν πενταμελές με τη συμμετοχή του ντράμερ Chuck Burgi (έγινε γνωστός αργότερα παίζοντας στο άλμπουμ των Rainbow Bent Out of Shape και τώρα παίζει με τον Billy Joel) και του μπασίστα Dennis Feldman (πρώην Speedway Blvd). Για κακή τους τύχη, τις ημέρες που κυκλοφόρησε το In For The Count έγινε μια μεγάλη δομική αλλαγή στο προσωπικό της CBS, Epic and Portrait που ονομάστηκε 'Black Friday' καθώς απολύθηκαν 200 υπάλληλοι! Σαν αποτέλεσμα είχε να μην προωθηθεί το άλμπουμ όπως θα έπρεπε κι από τους σωστούς ανθρώπους καθώς ήταν καλύτερο από το πρώτο! Παρ΄ όλα αυτά, πρόλαβαν μια μικρή περιοδεία στην Ιαπωνία ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία Daihatsu έβαλε στο διαφημιστικό της για το μοντέλο Charade το τραγούδι  "Ride the Wave" (δεν υπάρχει σε κανένα από τα 2 άλμπουμ τους) για να διαλυθούν λίγο αργότερα.

'Οι Castro, Katsaros, Burgi και Feldman (έπαιξαν μαζί στο άλμπουμ του Michael Bolton, Everybody’s Crazy (1985), ενώ ο Kulick συνεργάστηκε με τον τραγουδιστή Dennis St. James στους Skull όπου ηχογραφήσαν το ένα και μοναδικό άλμπουμ με τίτλο No Bones About It (1991).
Το 2009 το συγκρότημα κυκλοφόρησε το τρίτο άλμπουμ του με τίτλο Equilibrium με τα τρία βασικά μέλη Kulick, Castro and Katsarosμε τον Brett Chassen στα ντραμς και τον Bruce Kulick στο μπάσο.
TRIVIA
  • Πριν ο Bob Kulick γίνει μέλος των Balance είχε παίξει στα άλμπουμ των Kiss, Alive ΙΙ και Unmasked, καθώς και στο πρώτο προσωπικό άλμπουμ του Paul Stanley.
  • Η Rock Candy επανακυκλοφόρησε τα πρώτα δύο άλμπουμ τους σε remastered εκδόσεις με το "Ride the Wave" να περιέχεται σαν bonus track στο δεύτερο άλμπουμ τους.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
•  Balance (1981)
•  In For the Count (1982)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment