16 ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΤΕ!


Τις τελευταίες τέσσερις, κυρίως, δεκαετίες, εκατοντάδες είναι οι συναυλίες που έχουν διοργανωθεί στη χώρα μας, και κυρίως στην Αθήνα, σκορπίζοντας ενθουσιασμό στους απανταχού μουσικόφιλους. Είναι, όμως και κάποιες συναυλίες οι οποίες για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να πραγματοποιηθούν ποτέ, δημιουργώντας απογοήτευση αλλά και αγανάκτηση στο κοινό. Οι λόγοι της ματαίωσης διάφοροι, από χαμηλή προπώληση εισιτηρίων έως και απλά κακή ή συχνά ανεπαρκής επαγγελματικότητα, όσον αφορά τη διοργάνωση. Ας θυμηθούμε τις πιο σημαντικές από αυτές.
Γράφει ο Χρήστος Σταμέλος.
Michael Jackson: o βασιλιάς της pop συντήρησε το μύθο του στην Ελλάδα, αφού απλά δεν εμφανίστηκε ποτέ στα πλαίσια της Dangerous world tour κι ας είχε κλειστεί το ΟΑΚΑ για χάρη του στις 10 Οκτωβρίου 1992 με χορηγό την Pepsi. Να σημειώσουμε οτι αφισοκολλήσεις και εισιτήρια είχαν τυπωθεί κανονικότατα. Κάτι που δεν ίσχυσε για τον φημολογούμενο ερχομό της Cher τον Οκτώβριο του 1990 στο ΣΕΦ στα πλαίσια της Heart of stone tour. Η αειθαλής rock ιέρεια έκανε μόλις 6 συναυλίες επι ευρωπαικού εδάφους τότε,όλες στην Μ.Βρετανία.
Τον Σεπτέμβριο του 1993 διοργανωτής κλείνει το τότε γήπεδο της Ν.Φιλαδέφειας για τη δεύτερη εμφάνιση των Τιτανοτεράστιων στη χώρα μας, αυτή τη φορά με την κλασική ΜΚΙΙ σύνθεση δηλ. Gillan, Blackmore, Glover, Paice και Lord. Κι ενώ οι εφημερίδες έχουν ήδη παρουσιάσει τα Δελτία Τύπου, η εμφάνιση τους αναβάλλεται όχι τόσο γιατί αντιμκετώπισε πρόβλημα η δική μας συναυλία εμείς αλλά γιατί την συνδύασαν με αυτές της Τουρκίας  όπου η ασταθής πολιτική κατάσταση σε συνδυασμό με την απεργία της αεροπορικής εταιρείας ανέβασαν το κόστος της αθηναίικής συναυλία στα ύψη με αποτέλεσμα την ακύρωσή της. Το περιστατικό μπορείτε να το διαβάσετε στο ένθετο του box set On Tour MCMXCII όπου περιλαμβάνει 2 διπλά cd με τις εμφανίσεις τους στη Στουτγάρδη (1993 και στο NEC του Birmingham (1993).


Η περίπτωση της Amy Winehouse ήταν τραγική, αφού η 27χρονη τραγουδίστρια σε άθλια κατάσταση από τις εξαρτήσεις, απεβίωσε μόλις 1 μήνα μετά την κλεισμένη ημερομηνία της στο Ejekt festival (22/6/2011), κι έτσι δεν την είδαμε ποτέ στη χώρα μας στη σκηνής. Αντιθέτως, είδαμε αρκετές φορές τους Depeche Mode, όχι όμως και το βράδι της 12 Ιουνίου 2009, όταν το κοινό που είχε συγκεντρωθεί κατά χιλιάδες στο Terra Vibe και περίμενε να βγουν στη σκηνή, άκουσε από τη Δήμητρα Ματσούκα (στέλεχος της DiDi Music) να ανακοινώνει από το μικρόφωνο  ότι η συναυλία ματαιώνεται λόγω αιφνίδιας αδιαθεσίας του τραγουδιστή! Σίγουρα κρύο ντους για τους θεατές που αντί να δουν τους Depeche Mode, άκουσαν για ματαίωση της και σίγουρα πολύ δύσκολη η θέση της Δήμητρας να έχει μπροστά της αυτό το πλήθος και να υποχρεώνεται να κάνει μια τέτοια αναγγελία. Ο λόγος που δεν πραγματοποιήθηκε η συναυλία στην Αθήνα, όπως και στην Κωνσταντινούπολη, Βουκουρέστι, Σόφια, Βελιγράδι και Ζάγκρεμπ, ήταν αποκλειστικά και μόνο η ασθένεια του τραγουδιστή Dave Gahan ο οποίος λιποθύμησε λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας λόγω όγκου στην ουροδόχο κύστη.
Το ίδιο άβολα αισθάνθηκε και ο γράφων, μαζί με χιλιάδες άλλους fans της Pink,όταν μας ανακοινώθηκε λίγα λεπτά πριν την εμφάνιση της στο Τείχος των Εθνών του ΟΑΚΑ το 2007,ότι η σέξυ αοιδός χτυπήθηκε από οξεία γαστρεντερίτιδα και ο γιατρός της απαγόρεψε να εμφανιστεί. Κι έτσι μείναμε κυριολεκτικά με το εισιτήριο στο χέρι!!
   Στα πλαίσια του ίδιου φεστιβάλ που θα εμφανιζόταν η Pink ("Fly Beeyond festival"),έπαιξε κανονικά η Avril Lavigne στις 17 Ιουλίου 2007, όχι όμως και οι Rasmus , κάτι που πληροφορηθήκαμε αφού είχαμε ήδη μπει στο χώρο της συναυλίας. Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι γέννησε η γυναίκα του ντράμερ (!) κάτι που φαντάζομαι ότι θα ήξερε όταν έκλεισαν τα συμβόλαια της συναυλίας. Να σημειώσουμε ότι κατά διαβολική σύμπτωση το ίδιο βράδι ήταν να παίξουν οι B-52s στο Λυκαβηττό, κάτι που δεν συνέβη ποτέ. Η "κατάρα" του Λυκαβηττού όμως χτύπησε και την Grace Jones,η οποία δεν βρήκε ποτέ το δρόμο για το λόφο. Ίσως έφταιξε και το τσουχτερό εισιτήριο (50 ευρώ),ή η χαμηλή προπώληση (σύμφωνα με φήμες το νούμερο ήταν μονοψήφιο).
Μια ιδιάζουσα περίπτωση είναι η μισοτελειωμένη συναυλία των  White Stripes, στο Beach Volley στις 13 Ιουλίου 2005. Η συναυλία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, λόγω ισχυρών ανέμων με το στέγαστρο να …κουνάει αλλά και το συγκρότημα (μάλλον υπερβολικοί) να φοβάται να συνεχίσει. Η συναυλία κράτησε μισή ώρα και το κοινό πλήρωσε το εισιτήριο κανονικά!
Το καλοκαίρι του 2006, το διεθνές φεστιβάλ X-Fest, φλερτάρισε με τη χώρα μας και το γήπεδο τηε Ριζούπολης. Οι Dio, εποχής Rudy Sarzo (ex-Whitesnake) και Greg Coldy, In Flames, Trivium, Innerwish και Darkstar ήταν τα ονόματα τουX-Fest που ήταν να γίνει στις 6.6.06 (μα πείτε μου, είναι ημερομηνία αυτή;).    
O Chris DeBurgh είχε ανακοινωθεί για τις 19 Ιουλίου στο Γήπεδο Ριζούπολης για μια 3ωρη συναυλία που τελικά δεν έγινε! Ήταν η περιοδεία Storyman tour από την οποία μείναμε έξω. Χαμηλή ήταν και η προπώληση της εμφάνισης της μεγάλης μαύρης τραγουδίστριας Dionne Warwick στο Μέγαρο Μουσικής (15-3-2010),ασχέτως αν εκείνη προφασίστηκε θέμα ασφαλείας λόγω των επεισοδίων που συνέβαιναν τότε στο κέντρο της Αθήνας, και δεν πήρε ποτέ το αεροπλάνο. Ένα ακόμα τεράστιο όνομα που δεν είδαμε ποτέ ήταν οι Fleetwood Mac,οι οποίοι ήταν να εμφανιστούν στις 22 Σεπτεμβρίου 1990 στην Αθήνα. Όμως δυστυχώς η Stevie Nicks δεν κατάφερε να δοκιμάσει ποτέ το γνήσιο ελληνικό τζατζίκι, για αδιευκρίνιστους λόγους αν κι όπως βλέπετε είχαν τυπωθεί οι αφίσες κι είχε βρεθεί και χορηγός!

Το καλοκαίρι του 1991 στα πλαίσια της περιοδείας του άλμπουμ Union κανονίζεται συναυλία των Yes στην Αθήνα. Λόγω χαμηλής προπώλησης η συναυλία ακυρώθηκε ενώ κάποιοι από τα μέλη του συγκροτήματος είχαν έλθει στην Αθήνα κι απλά παρέτειναν τις διακοπές τους. Είχαν έλθει ο Tony Kay κι ο Chris Squire μαζί με τον tour manager που κάθε βράδυ πήγαιναν κι έτρωγαν στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Ο Jon Anderson ενημερώθηκε τηλεφωνικά για την ακύρωση κι συνέχισε τις διακοπές του με το σκάφος του στην Καραϊβική!
Για τις 2 Ιουνίου 2001 είχε προγραμματιστεί η πρώτη (χρονικά ) εμφάνιση του Gary Moore στην Αθήνα στα πλαίσια του Athens Blues Festival στο Θέατρο Βράχων οποία περιελάμβανε ένα πολύ δυνατό διήμερο με Alvin Lee, Socrates και Nine Below Zero. Λίγο πριν επιβιβαστεί (!) στο αεροπλάνο, ο Gary Moore αντιμετώπισε πρόβλημα ωτίτιδας και με ιατρική συμβουλή λόγω της πίεσης δεν πέταξε για Αθήνα κι η συναυλία αναβλήθηκε. Οι δύο ημέρες έγιναν μια με Alvin Lee, Nine Below Zero και Socrates και τελικά είδαμε τον Gary Moore στις 13 Σεπτεμβρίου 2008.
 Τέλος, δυο ηχηρές ακυρώσεις από τις αρκετές που έχει στο ενεργητικό της η Didi music,ή ταν οι Motley Crue το 2009 λόγω...ηλεκτρικής καταιγίδας (no comment) και οι Rolling Stones,οι οποίοι ήταν να εμφανιστούν για 2η φορά στο ΟΑΚΑ το 2006, αλλά ακύρωσαν επειδή ο Keith Richards τραυματίστηκε στις διακοπές του πέφτοντας από έναν κοκοφοίνικα (βλ.αιτία ακύρωσης=καρύδα).Να σημειώσουμε ότι ο ντράμερ των Motley Crue, Tommy Lee, δεν στεναχωρήθηκε ιδιαίτερα για την  ακύρωση, αφού το επόμενο βράδι εθεάθη να γλεντάει πρώτη σειρά στη συναυλία της Άννας Βίσση στο Θέατρο Βράχων. On the rocks δηλαδή...

Χρήστος Σταμέλος
  
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου