Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ “IMAGINOS” ΤΩΝ BLUE OYSTER CULT

Η σημερινή ιστορία μας είναι αφιερωμένη στο εξώφυλλο του άλμπουμ των Blue Oyster Cult, Imaginos που κυκλοφόρησε το 1988 και εμπορικά απέτυχε, αφού σταμάτησε στο Νο122 του αμερικάνικου chart. Παρ όλη την εμπορική αποτυχία του, το Imaginos θεωρείται σαν ένα από τα καλά άλμπουμ του μεγάλου συγκροτήματος. Η θεματολογία των στίχων του είναι ενδιαφέρουσα και η συμμετοχή του παραγωγού τους Sandy Pearlman στους στίχους πολύ μεγάλη. Βασικά το άλμπουμ ξεκίνησε με την λογική ότι θα ήταν ένα προσωπικό άλμπουμ του ντράμερ του συγκροτήματος Albert Bouchard και του Sandy Pearlman. O Bouchard απολύθηκε από το συγκρότημα το 1981 και η δισκογραφική εταιρεία τους CBS αρνήθηκε να το κυκλοφορήσει. Το συγκρότημα επέμενε στην κυκλοφορία του κι αφού έγιναν κάποιες αλλαγές στα τραγούδια και στην παραγωγή κυκλοφόρησε το 1988. Μάλιστα αρχική σκέψη ήταν να γίνει η κυκλοφορία του σε διπλό άλμπουμ αλλά τελικά κυκλοφόρησε σε μονό.
H θεματολογία των στίχων του όπως και σχεδόν σε όλα τα άλμπουμ των Blue Oyster Cult είναι δεμένη με το φανταστικό κι αποκρυφιστικό και βασίζεται σε ποιήματα που έγραψε ο Pearlman τη δεκαετία του ’60. Ο υπότιτλος του άλμπουμ είναι πολύ χαρακτηριστικός: "a bedtime story for the children of the damned" και συνδυάζει το φανταστικό με πραγματικά στοιχεία. Χρονικά η ιστορία τοποθετείται στο τέλος του 19ου αιώνα, αρχές 20ου στην περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν στη Γη εμφανίζεται ένας εξωγήινος!
Tο δημιουργικό του εξώφυλλου ανέλαβε η CBS Records κι ο art director Arnold Levine.
Βασίζεται σε μια πραγματική φωτογραφία του Cliff House, ενός μεγαλοπρεπούς και μάλλον τρομακτικού βικτωριανού οικήματος στο γκρεμό ενός βράχου που υπήρχε στην Ocean Beach της Καλιφόρνια. Το οικοδόμημα καταστράφηκε από φωτιά το 1907.
Η φωτογραφία του οπισθόφυλλου παρουσιάζει μία παραλία κι έχει χρωματιστεί έτσι ώστε να δείχνει ότι είναι συνέχεια του εμπροσθόφυλλου. Στην πραγματικότητα είναι εντελώς ξένη παραλία.
Οι φωτογραφίες του εσώφυλλου ανήκουν στον Simon Marsden και απεικονίζουν το Duntrune Castle στο Argyllshire στη Σκοτία!
Πριν ο Arnold Levine αναλάβει το εξώφυλλο, η εικονογράφηση είχε ανατεθεί στον  Greg Scott που είχε σχεδιάσει 3 εξώφυλλα του συγκροτήματος. Τα Fire of Unknown Origin, Extraterrestrial Live και The Revolution by Night. Η δουλειά του είχε ξεκινήσει από το 1984 (δηλ 4 χρόνια πριν κυκλοφορήσει το άλμπουμ) όταν ακόμα η πληροφόρηση που του είχε δοθεί ήταν ότι το άλμπουμ θα ήταν διπλό. Φυσικό ήταν να έχει κάνει πολύ δουλειά, (εξώφυλλο, οπισθόφυλλο, εσωτερικά του εξώφυλλου και  τα ένθετα). Τελικά τίποτε από αυτά δεν είδε το φως της δημοσιότητας αφού ανέθεσαν το εξώφυλλο στον Levine!

Η αρχική φωτογραφία του βικτωραινού οικήματος
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑ
Οι πολύ χαμηλές πωλήσεις του άλμπουμ ,οδήγησαν την CBS στο να μην ανανεώσει το συμβόλαιο μαζί τους. Το συγκρότημα επανήλθε δισκογραφικά το 1989(!) δηλαδή 11 χρόνια μετά, με το άλμπουμ Heaven Forbid. 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου