Hawkwind/Motorhead – Motorhead. Μια δανεική κιθάρα, ένα παραλληλόγραμμο και πολύ speed!



Στο νούμερο 8401 της Sunset Boulevard στο Hollywood βρίσκεται το ξενοδοχείο Andaz West Hollywood, το οποίο παλαιότερα ονομαζόταν Continental Hyatt House, ενώ ήταν διάσημο με το όνομα Riot House. Ήταν το αγαπημένο ξενοδοχείο των rock stars και έχει συνδέσει την ιστορία του με περιστατικά που αναδείκνυαν όλη την εκκεντρικότητα και την υπερβολή τους κυρίως κατά τη διάρκεια της τρομερής και ασύδοτης δεκαετίας των 70’s. Εκεί όπου οι stars πετούσαν τηλεοράσεις από τα παράθυρα ή οδηγούσαν μοτοσυκλέτες (Keith Richards, Led Zeppelin, Keith Moon), γράφτηκε ένα από τα πιο κλασικά τραγούδια του πρώιμου heavy metal: το Motorhead.
Tο 1974 οι ιδρυτές του space rock Hawkwind περιόδευαν στις ΗΠΑ και είχαν κανονίσει να μείνουν στο Riot House ‘όταν θα έπαιζαν στο Λος Άντζελες.



Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους ο Lemmy συνάντησε εκεί τον Roy Wood (The Move, ELO, Wizzard) με τους Wizzard και κάποιο βράδυ που δεν είχε ύπνο, άρχισε να στριφογυρνά μια μελωδία στο μυαλό του. Αμέσως έτρεξε στο δωμάτιο του Roy Wood και δανείστηκε την ακουστική του κιθάρα. Γύρισε στο δικό του δωμάτιο, βγήκε έξω στο μπαλκόνι κι άρχισε να παίζει. Έπαιζε για ώρες, τα αμάξια από κάτω σταματούσαν και τον άκουγαν και μετά ξεκινούσαν πάλι, κι ο Lemmy τραγουδούσε με όλη τη δύναμη της φωνής του μέχρι να φέξει. 
Το τραγούδι που έγραψε εκείνο το βράδυ αναφέρεται στο ναρκωτικό – διεγερτικό speed και τις επιπτώσεις του σε κάποιον που βρίσκεται στο Los Angeles (six thousand miles), ενώ ο Lemmy έχει δηλώσει ιδιαίτερα περήφανος που, ανάμεσα σε άλλα, περιέχεται ο όρος ‘παραλληλόγραμμο’ (parallelogram) σ΄ένα rock’n’roll τραγούδι. Ήταν το τελευταίο τραγούδι που έγραψε για τους Hawkwind  και κυκλοφόρησε το Μάρτη του ’75 σαν B’ side single στο ‘Kings of Speed’. Λίγους μήνες αργότερα η περιοδεία του συγκροτήματος θα τελείωνε άδοξα, αφού η αστυνομία θα συλλάμβανε το Lemmy στα σύνορα με Καναδά για κατοχή ναρκωτικών. Το υπόλοιπο συγκρότημα κουρασμένο από τις συνεχείς ‘αταξίες’ του μπασίστα, θα του έδινε τα παπούτσια στο χέρι και ο ίδιος, αν και αρχικά απογοητευμένος, θα δημιουργούσε στη συνέχεια το συγκρότημα – θεμέλιο του metal, τους Μοtorhead.
Ξαναηχογραφημένο, λοιπόν, το τραγούδι από την νέα μπάντα, εμφανίστηκε στο ομώνυμο άλμπουμ του 1977, αλλά και σαν 7ιντσο σινγλάκι χωρίς όμως κάποια επιτυχία. Στη νέα του μορφή ακούγεται πιο τραχύ, είναι επιθετικό και προσεγγίζει έναν πανκ ήχο, ενώ βρίσκεται έτη φωτός μακριά από την ψυχεδελική, mid tempo, εκτέλεση των Hawkwind, το δε, σόλο βιολιού έχει παραλειφθεί τελείως. Σε σύγκριση, βέβαια, με τον μεταγενέστερο ήχο των Motorhead, τα φωνητικά του Lemmy είναι εκλεπτυσμένα και μέσα στον τόνο και το γενικότερο άκουσμα είναι πιο ελαφρύ.  Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι δεν έγιναν όλα τόσο απλά και αβίαστα όσο φαίνεται:

Ο δρόμος ήταν μακρύς και δύσκολος ήδη από τους Hawkwind, οι οποίοι από το ’72 είχαν καταφέρει να βγάλουν μία μόνο επιτυχία, το ‘Silver Machine’, ενώ η απόλυση του Lemmy παρά τα όσα είχε προσφέρει στο συγκρότημα, ήταν πολύ πικρή για να την καταπιεί (τα αιχμηρά σχόλιά του συνεχίζονταν για χρόνια, όπως το γεγονός ότι αφέθηκε ελεύθερος μετά την καταβολή εγγύησης από τη μπάντα για τον μόνο λόγο ότι τους ήταν ακόμη απαραίτητος καθώς δεν είχε έρθει ακόμη ο αντικαταστάτης του) και η εκδίκησή του να ‘περιποιηθεί’  τις συζύγους των πρώην συντρόφων του, εάν είναι αληθινή, άκρως εντυπωσιακή..
Αλλά και με τους Motorhead στην αρχή ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με τριαντάφυλλα: απίστευτη φτώχεια στην αρχή, όπως και απίστευτα κακός ήχος – ‘δεν ακουγόμασταν φυσιολογικοί’- λόγω καταχρήσεων και έλλειψης επαγγελματισμού. Το δε, πρώτο τους άλμπουμ ‘On the Parole’ το οποίο ηχογραφήθηκε το 1976 και περιείχε το ‘Μotorhead’ έμεινε στο ράφι για 3 χρόνια και επανακυκλοφόρησε.
Μετά βέβαια όλα άλλαξαν. Το συγκεκριμένο τραγούδι κυκλοφόρησε σε διάφορες επανεκδόσεις και live εκτελέσεις από το συγκρότημα, ενώ η πιο αξιοσημείωτη διασκευή από τρίτο καλλιτέχνη είναι αυτή των Primal Scream το 1997.
Σήμερα, το Motorhead, αυτός ο προπομπός του Heavy Metal, θεωρείται cult και εξακολουθεί να έχει μία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των φίλων του είδους. Ας μην ξεχνάμε ωστόσο κι εκείνη την πρώτη ψυχεδελική ηχογράφηση που μας εκτοξεύει στο αστρικό σύμπαν του διαστημικού ροκ παρέα με τα υπόλοιπα αριστουργήματα που άφησε το ιδιαίτερα επιδραστικό συγκρότημα των Hawkwind, όπως τα ‘Psychedelic Warlords’, ‘Silver Machine’, ‘Psi Power’ και τόσα άλλα.


ZIGGY STARDUST
14/1/18

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου