ZOMBIES: ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΑΡΙΣ ΣΤΑ "SHE'S NOT THERE" KAI "TIME OF THE SEASON".

Οι Zombies σχηματίσθηκαν το 1963 στην πόλη St Albans της επαρχίας Hertfordshire, από τους Rod Argent (πλήκτρα), Colin Blunstone (φωνητικά), Hugh Grundy (τύμπανα), Paul Atkinson (κιθάρα) και Paul Arnold (μπάσο). Κάποια από τα ονόματα που χρησιμοποίησαν αρχικά ήταν ‘The Mustangs’ και ‘The Sundowners’ τα οποία άλλαξαν σύντομα επειδή υπήρχαν κι άλλα σχήματα που τα χρησιμοποιούσαν.
Ο μπασίστας Paul Arnold ήταν εκείνος που πρότεινε το όνομα Zombies χωρίς να γνωρίζει τον ορισμό, απλά του άρεσε ο ήχος της λέξης. Ο Rod Argent, σε συνέντευξή του προ διετίας είχε δηλώσει: ‘’Δε γνωρίζω από πού εμπνεύστηκε τ’ όνομα. Προσωπικά γνώριζα αόριστα πράγματα για τους Zombies.O δε Colin (Blunstone) δεν είχε ιδέα και ήταν σκεπτικός στην αρχή. Στη συνέχεια σκέφτηκα ότι ουδείς άλλος θα επέλεγε το συγκεκριμένο όνομα για την μπάντα του και έτσι μου άρεσε η ιδέα. Ο Paul (Arnold) έχασε μετά από λίγο το ενδιαφέρον του και αποχώρησε αλλά είχε ήδη αφήσει το στίγμα του με την επιλογή του ονόματος’’.
Ο αντικαταστάτης του ήταν ο Chris White, του οποίου ο πατέρας τούς διέθεσε χώρο ιδιοκτησίας του για τις πρόβες τους. Τον Ιανουάριο 1964 έλαβαν μέρος σε τοπικό διαγωνισμό που είχε ως έπαθλο δισκογραφικό συμβόλαιο με τη Decca Records. Η εταιρεία τούς προσέφερε το συμβόλαιο πριν ακόμη φθάσουν στον τελικό, τον οποίο και κέρδισαν.
Το πρώτο single ‘’She’s Not There’’, σύνθεση του Rod Argent, κυκλοφόρησε τον Ιούλιο και έκανε επιτυχία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού( Νο. 12 στο Ηνωμένο Βασίλειο και Νο. 2 στις Η.Π.Α. τον Δεκέμβριο) όπου και πούλησε περισσότερα από 1.000.000 αντίτυπα. Το δεύτερο single τους με τίτλο "Leave Me Be" απέτυχε εμπορικά αλλά το τρίτο single ‘’Tell Her No’’ πήγε στο Νο 6 στην Αμερικάνικη αγορά, γεγονός που οδήγησε σε επιτυχημένη περιοδεία. Οι Zombies ήταν δημοφιλείς και σε άλλες περιοχές του πλανήτη εκείνη την εποχή, όπως την Ιαπωνία, τη Σκανδιναβία και τις Φιλιππίνες αλλά όχι στη γενέτειρά τους γι αυτό και πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι είναι Αμερικάνοι.
Η Decca είχε στον κατάλογό της αρκετά beat συγκροτήματα αλλά διέθετε χρήματα μόνο για την προώθηση εκείνων που είχαν πολλές πωλήσεις. Οι υπεύθυνοι της δισκογραφικής θεώρησαν ότι οι Zombies θα έμεναν στην ιστορία ως one-hit wonders και δεν επένδυαν στην προβολή τους. Η επιτυχία του ‘’Tell Her No’’ κράτησε ζωντανή την μπάντα.
Ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος κυκλοφόρησε το 1965 με τίτλο ‘’Begin Here’’. Περιείχε διασκευές σε κομμάτια R & B αλλά και συνθέσεις των Argent και White. Οι επόμενοι μικροί δίσκοι που κυκλοφόρησαν την ίδια χρονιά έκαναν κάποια αίσθηση στην Αμερική αλλά απέτυχαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 1966 συμμετείχαν με δύο τραγούδια στη μουσική επένδυση της ταινίας  Bunny Lake Is Missing, τα οποία κυκλοφόρησαν σε μικρό δίσκο χωρίς επιτυχία.

Απογοητευμένοι από τη στάση της Decca και του παραγωγού τους, αποφάσισαν να αποχωρήσουν. Ενώ κατάφεραν να βρουν νέο δισκογραφικό συμβόλαιο στη CBS, τελικά αποφάσισαν να διαλυθούν (τέλη 1967) αλλά όχι πριν την ηχογράφηση ενός δίσκου σε δική τους παραγωγή και -εν μέρει- χρηματοδότηση στα Abbey Road Studios.
Το ‘’Odessey and Oracle’’ κυκλοφόρησε το 1968 χωρίς επιτυχία. Στην Αμερική η εταιρεία τους δεν ήταν πρόθυμη να το κυκλοφορήσει αρχικά. O Al Kooper (‘Blood Sweat & Tears’ /’Lynyrd Skynyrd’) ήταν εκείνος που έπεισε τους ιθύνοντες για τη δυναμική του δίσκου. Τα πρώτα κομμάτια που βγήκαν σε μικρό δίσκο απέτυχαν. Μία απέλπιδα προσπάθεια έγινε με την κυκλοφορία του ‘’Time of the Season’’. Αρχικά δεν έκανε αίσθηση, όμως το ‘’λάτρεψαν’’ σε κάποιον ραδιοφωνικό σταθμό και η επαναλαμβανόμενη μετάδοσή του το οδήγησε τελικά στο Νο.3 το 1969.

Οι Zombies το 2015
Το ενδιαφέρον για το συγκρότημα αναζωπυρώθηκε. Η CBS πίεζε για νέο υλικό, οι διοργανωτές συναυλιών πρόσφεραν αρκετά χρήματα για συναυλίες και επανασύνδεση.
Όμως, έχοντας περάσει παραπάνω από χρόνος από τη διάλυσή τους, με τους Argent καιWhite να έχουν σχηματίσει τους Argent και τον Blunstone με προσωπική καριέρα σε εξέλιξη, αρνήθηκαν τις προσφορές.
Τούτο οδήγησε κάποιους διοργανωτές να δημιουργήσουν σχήματα με την ονομασία Zombies από διαφορετικές πόλεις, τα οποία περιόδευαν, ώστε να εκμεταλλευτούν την τεράστια επιτυχία του ‘’Time of the Season’’. Σε ένα από αυτά, με καταγωγή από το Τέξας, μέλη υπήρξαν οι μετέπειτα ZZ Top, Dusty Hill & Frank Beard.


Μετά τη διάλυσή τους:
•    Οι Argent & White σχημάτισαν τους Argent. Αυθεντικό μέλος ήταν και ο Russ Ballard.
•    Ο Blunstone παρέμεινε εκτός μουσικής βιομηχανίας για μικρό διάστημα δουλεύοντας σε ασφαλιστική εταιρεία, πριν ξεκινήσει την προσωπική του καριέρα.
•    Ο Atkinson αποσύρθηκε από ενεργός μουσικός και εργάστηκε ως εκτελεστικός διευθυντής στο τμήμα A&R στην Columbia.
•    Ο Grundy εργάστηκε μαζί με τον Atkinson για μερικά χρόνια. Τη δεκαετία του ‘80 λειτουργούσε επιχείρηση μεταφοράς αλόγων στην Αγγλία. Αργότερα εργάστηκε ως οδηγός στη R.A.F.
  • Οι Zombies επανασυνδέθηκαν το 1990 για την ηχογράφηση του δίσκου ‘’New World’’ που κυκλοφόρησε το 1991, χωρίς την πλήρη συμμετοχή των Argent και Atkinson, οι οποίοι συμμετείχαν σε ένα κομμάτι ο καθένας. Η κίνηση της επανένωσης είχε ως σκοπό την προστασία του ονόματος της μπάντας από τους ‘απατεώνες’ που περιόδευαν στις Η.Π.Α. χρησιμοποιώντας το όνομα Zombies.  Τα πέντε αυθεντικά μέλη βρέθηκαν μαζί στη σκηνή, για πρώτη φορά μετά τη διάλυσή τους, στις 25//11/1997, σε συναυλία του Colin Blunstone για την προώθηση της πολύ ενδιαφέρουσας συλλογής, ‘Zombie Heaven’(1997).
  • Με αφετηρία τα τέλη του 1999, οι Argent και Blunstone ξεκίνησαν να παίζουν μαζί, αρχικά χρησιμοποιώντας τα ονόματά τους και από το 2004 μέχρι σήμερα ως Zombies, έχοντας κυκλοφορήσει τρεις δίσκους: ‘As Far as I Can See...’ (2004), ‘Breathe Out, Breathe In (2011) & ‘Still Got That Hunger’ (2015).
  • Οι Zombies ήταν μεταξύ των υποψηφίων στην ανακοίνωση του Οκτωβρίου για ένταξη στο Rock ‘n’ Roll Hall of Fame το 2018. Υποψήφιοι ήταν επίσης και τα έτη 2013 και 2016 αλλά όλες τις φορές απέτυχαν!

TRIVIA:
• Ο κιθαρίστας Paul Atkinson απεβίωσε το 2004 από ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια. Δύο μήνες πριν τον θάνατό του έλαβε το βραβείο της Εθνικής Ακαδημίας καταγραφής τεχνών και επιστημών κατά τη διάρκεια συναυλίας φιλανθρωπικού χαρακτήρα στο Λος Άντζελες, γεγονός που οδήγησε στην επανένωση των Zombies. Ήταν η τελευταία φορά που έπαιξαν όλοι μαζί.
• Μέλος της μπάντας υπήρξε και ο κιθαρίστας Keith Airey (αδελφός του Don, 2004-2010).
• Το ‘’Odessey and Oracle’’ συμπεριελήφθη στη λίστα του περιοδικού ‘Rolling Stone’ με τους 500 σπουδαιότερους δίσκους όλων των εποχών, στη θέση 100 (2012).
To εξώφυλλο του συγκεκριμένου δίσκου επιμελήθηκε ο Terry Quirk, φίλος του μπασίστα Chris White. Όταν το είχε σχεδόν τελειώσει, αντελήφθη ότι είχε γράψει ανορθόγραφα τη λέξη Odyssey. Τότε δεν υπήρχαν υπολογιστές ώστε να προβεί σε διόρθωση, και με τις ημερομηνίες για την εκτύπωση  και την κυκλοφορία του δίσκου να πιέζουν, οι Argent και White αποφάσισαν να το αφήσουν ως είχε, ενημερώνοντας τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας ότι η ανορθογραφία έγινε εκούσια για να παίξουν με τη λέξη ‘ode’(ωδή) και να προσδώσουν ένα ενδιαφέρον. Πολλά χρόνια μετά (2005) ο ίδιος ο Argent σε συνέντευξη, παρουσία του Blunstone, αποκάλυψε την αλήθεια, αφήνοντας άναυδο τον συνοδοιπόρο του.
• Για την ηχογράφηση του ‘Time of the Season’ o Blunstone είχε διαμάχη με τον συνθέτη Argent. Τελικά επείσθη να το τραγουδήσει με τον τρόπο που του είχε υποδείξει ο Argent.
• Ο αυθεντικός μπασίστας και ‘νονός’ των Zombies, Paul Arnold ακολούθησε την ιατρική.
ΓΙΑΝΝΗΣ 602
21/12/17

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου