ROCK INCIDENT 10: O JOHNNY ROTTEN ΦΟΡΑΕΙ ΜΠΟΥΖΑΚΙ "Ι ΗΑΤΕ PINK FLOYD"

Δεξιά ο Johnny Rotten
Το 1976 η μουσική άλλαξε. Ο ήχος του κλασικού rock αλλά κυρίως του progressive που είχε γιγαντωθεί και είχε ξεπεράσει τα όρια της υπερβολής, γέννησαν το punk. Νεανικά συγκροτήματα από όλες τις πόλεις της Μ. Βρετανία με απλά κιθαριστικά σχήματα (1-2 κιθάρες, 1 μπάσο, ντραμς) σάρωναν το ραδιοφωνικό airplay αλλά και τις πωλήσεις.
Οι περισσότεροι μουσικοί δεν είχαν καταλάβει, τουλάχιστον στην αρχή, την αλλαγή που ερχόταν κι ήταν οι ίδιοι οι αίτιοι. Προς τα τέλη του 1976 οι Sex Pistols κάνουν πρόβες σε ένα χώρο που έχουν νοικιάσει στην Denmark Str του Λονδίνου, όπου συμπωματικά στον ίδιο χώρο στεγάζονται τα γραφεία της εταιρείας Hipgnosis που έχει επιμεληθεί σχεδόν όλα τα εξώφυλλα των Pink Floyd.
Οι Sex Pistols έχουν ήδη κυκλοφορήσει το single "Anarchy in the U.K." κι έχουν κάνει πολύ «θόρυβο» γύρω από το όνομά τους.  Τα μέλη του συγκροτήματος συναντώνται στους διαδρόμους με μέλη της Hipgnosis κι ανταλλάσσουν χαιρετισμό. Έως εδώ όλα καλά! Μια ημέρα ο Johnny Rotten εμφανίστηκε με t-shirt που έγραφε Pink Floyd κι από πάνω από το όνομα του συγκροτήματος είχε γράψει I HATE. Τον σταμάτησε ο Aubrey Powell συνεργάτης του Storm Thorgerson στην Hignosis και τον ρώτησε γιατί το έκανε αυτό «Γιατί δεν πάω εσένα κι όλους σαν εσένα» (σ.σ. ελεύθερη μετάφραση) του απάντησε ο Rotten. Παρ’ όλη την αντίδραση του Rotten, ο Powell λέει ότι ήταν ευγενικοί και δεν δημιούργησαν πρόβλημα.
Η αντίδραση του Roger Waters  σχετικά με το punk ήταν η εξής (αμίμητη): «Πότε ήταν το Punk, το έχασα». Από την άλλη πλευρά ο David Gilmour πάντα σχετικά με το παραπάνω γεγονός του t-shirt λέει: «Νομίζω ότι ο Rotten μας αντιμετώπισε σαν σύμβολο, σαν στόχο. Εξ’ άλλου θα ήταν τόσο βαρετό να έγραφε I Hate Yes”!!!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

14/12/17

H Denmark Str. στο ύψος των γραφείων της Hipgnosis

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου