STRAWBS: AN INTRODUCTION TO ENGLISH FOLK MUSIC


Το σημερινό “Ποιός θυμάται» είναι αφιερωμένο στους Strawbs, ένα από τα πρώτα folk αγγλικά συγκροτήματα. Σχηματίστηκαν το 1964 και αφού πέρασαν διάφορα στάδια ανακατατάξεων, κυκλοφορούν το πρώτο άλμπουμ τους τον Μάιο του 1969 με τίτλο το όνομά τους που δεν είχε επιτυχία, απέσπασε όμως καλές κριτικές και σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα folk άλμπουμ της αγγλικής σκηνής!
Ακολουθούν μια σειρά άλμπουμ που τους καθιερώνουν, για να φθάσουμε στον Φεβρουάριο του 1973 όπου με το single "Part of the Union"(Νο2 Μ. Βρετανία) κάνουν την πρώτη μεγάλη επιτυχία τους. Ακολούθησε το "Lay Down"(Νο12 Μ.Βρετανία) και τα δύο από το άλμπουμ Bursting at the Seams (No2 M.Βρετανία, 1973).
Ηγετική προσωπικότητα ο τραγουδιστής με την σκληρή φωνή Dave Cousins, όπου στην αρχή της καριέρας του έπαιζε με μια άλλη μεγάλη φωνή της βρετανικής φολκλορικής σκηνής, την Sandy Denny (μετέπειτα Fairport Convention).
Στο δεύτερο άλμπουμ τους Dragonfly (1970) πλήκτρα παίζει ο Rick Wakeman, ο οποίος, κάθε φορά που έπαιζαν live σε pubs αλλά και σε μεγαλύτερους χώρους, κουβάλαγε μόνος του το όργανο. Οι Strawbs ήταν το πρώτο αγγλικό φολκλορικό συγκρότημα που έβαλε ηλεκτρικό όργανό στον ήχο του. Ο Wakeman ηχογράφησε μαζί τους και το άλμπουμ From the Witchwood (1971), για να αποχωρήσει και να πάει στους Yes όπου ηχογράφησαν το Fragile!
Μετά την ηχογράφηση του πετυχημένου άλμπουμ Bursting at the Seams, δύο μέλη αποχωρούν. Πρόκειται για τους John Ford (μπάσο, τραγούδι) και  Richard Hudson (ντραμς, τραγούδι), οι οποίοι σχηματίζουν τους Hudson Ford και ηχογραφούν 4 άλμπουμ στο ύφος των Strawbs. Μετά σχηματίζουν τους Monks,  τους  High Society ενώ περνούν κι από τη σύνθεση των Mott the Hoople.
O Cousins στη θέση τους φέρνει τον οργανίστα John Hawken (από τους Renaissance) και τον μπασίστα Rod Combes από τους Steelers Wheel. To 1974 το συγκρότημα φθάνει στο απόγειο της καριέρας του με την κυκλοφορία του άλμπουμ “Hero and Heroine” (No 35 Μ.Βρετανία, Νο 94 Αμερική). Ένα άλμπουμ που είναι από τα ξεχωριστά κι αγαπημένα του γράφοντος, όχι τόσο για το folk προσανατολισμό του, που είναι περιορισμένος, όσο για την απίστευτη progressive(!!!) ατμόσφαιρα. Η εισαγωγή της Α πλευράς με τo "Heroine's Theme"  κι η εξέλιξή του στα δύο επόμενα μέρη, το ομότιτλο με τη σκληρή κι ιδιαίτερη φωνή του Cousins να ακούγεται τόσο εύθραυστη ή ακόμα το αριστουργηματικό ομότιτλο κομμάτι. Πραγματικό στολίδι της συλλογής μου! Το επόμενο άλμπουμ τους Ghosts  (1975) γνωρίζει τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία τους (Νο 47) στην Αμερική, που έως τότε ανταποκρινόταν ιδιαίτερα θετικά στα δύσκολα βρετανικά συγκροτήματα και στα «δύσκολα» άλμπουμ τους! Το Ghosts ακολούθησαν μια σειρά μάλλον πιο pop άλμπουμ, για να διαλυθούν το 1995. Έκτοτε ακολούθησαν αρκετά reunion (οι Strawbs είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στη χώρα τους, με πιο πετυχημένα εμπορικά τα Bursting at the Seams (Νο2) και Grave New World (Νο 11).
Σήμερα το συγκρότημα αποτελείται από τους Dave Cousins, Dave Lambert και Chas Conk.
Τελευταία δισκογραφική τους δουλειά το 2014 με την κυκλοφορία του Prognostic.
TRIVIA
  • Αρχικά το όνομα με το οποίο εμφανιζόντουσαν ήταν St. Mary’s Teacher Training College, Strawberry Hill, London και τελικά για ευνόητους λόγους το έκαναν The Strawbs!
  • Οι Strawbs ήταν το πρώτο αγγλικό συγκρότημα που υπέγραψε στην αμερικάνικη εταιρεία A&M Records.
  • O Dave Cousins έχει 7 προσωπικά άλμπουμ και στο πρώτο, με τίτλο Two Weeks Last Summer, εκτός του Rick Wakeman παίζουν κι οι Roger Glover και David Hiseman.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Strawbs (1969)
Grave New World(1972)
Bursting at the Seams(1973)
Hero and Heroine (1974)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
1/11/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου