TOM ROBINSON BAND KAI "2-4-6-8 Motorway"

Στο σημερινό «Θυμάστε τους», ο χρόνος γυρνάει στους Tom Robinson Band (TRB) που το  1977 γνώρισαν μεγάλη επιτυχία με το single "2-4-6-8 Motorway"(Νο 5 Ενωμένο Βασίλειο). Το συγκρότημα σχηματίστηκε το 1976 από τον ακτιβιστή μπασίστα και τραγουδιστή Tom Robinson και λόγω της χρονικής περιόδου που εμφανίστηκαν, θεωρήθηκαν punk. Οι στίχοι τους μπορεί να είναι δεικτικοί, αλλά ο ήχος τους που είναι εμπλουτισμένος κι  από πλήκτρα, δεν έχει καμία σχέση με punk. Πάντως, το πρώτο και καλύτερο άλμπουμ τους με τίτλο Power in the Darkness (Νο 4 Ενωμένο Βασίλειο) θεωρείται το  τελευταίο καλό punk άλμπουμ από τους Άγγλους κριτικούς.
Η  βρετανική έκδοση του πρώτου άλμπουμ τους είναι ιδιαίτερα συλλεκτική, αφού κυκλοφόρησε με ένα μικρό χάρτονο ψπολύγραφο(!) όπου προσφερόταν η δυνατότητα να τυπώσεις το εξώφυλλο.Η αρχική σύνθεσή τους που ηχογράφησαν το πρώτο άλμπουμ τους ήταν Danny Kustov κιθάρα, Mark Ambler πλήκτρα, Dolphin Taylor ντραμς και Tom Robinson μπάσο, τραγούδι.
Με αυτή τη σύνθεση άρχισαν να εμφανίζονται σε clubs του Λονδίνου που εκείνη την εποχή δονείτο από το punk. Προσέλκυσαν το ενδιαφέρον πολλών δισκογραφικών εταιρειών υπογράφοντας τελικά στην EMI. O Tom Robinsonα αλλά και το συγκρότημα είχαν έντονες πολιτικές θέσεις που υποστήριζαν στις συναυλίες τους και στις συνεντεύξεις τους, ενώ ο ίδιος ο Tom Robinson είναι ομοφυλόφιλος με έντονη δράση προβολής των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και των μειονοτήτων, μοιράζοντας στις συναυλίες τους t-shirts, αυτοκόλλητα κι ενημερωτικά φυλλάδια.
Την επιτυχία του "2-4-6-8 Motorway" διαδέχτηκε το EP Rising Free live ηχογραφημένο στο Lyceum Theater του Λονδίνου με 4 τραγούδια και πιο γνωστό το "Glad to Be Gay"που έγινε τραγούδι των ομοφυλοφίλων.
Το 1979 ο κιθαρίστας Danny Kustov αποχωρεί κι στην ουσία οι Tom Robinson Band διαλύονται με τον Tom Robinson να παίζει live και να κυκλοφορεί άλμπουμ με τα όνομά του. Το 1983 γνώρισε με το single "War Baby" μια μεγάλη επιτυχία στη Μ.Βρετανία (Νο 6) από το άλμπουμ του Hope and Glory.
To 1989 οι Tom Robinson Band  με τους Robinson, Kustow and Ambler στη σύνθεσή τους , επανασυνδέθηκαν πραγματοποιώντας μια σειρά sold out εμφανίσεων για να διαλυθούν λίγους μήνες αργότερα.
Τελευταίο προσωπικό άλμπουμ των Tom Robinson είναι το Only the Now (2015).
TRIVIA


  1. Οι Tom Robinson Ban εμφανίστηκαν 24 και 25 Ιουνίου 1980 στην Αθήνα, στο Θέατρο  Ολύμπια, Πατησίων και Χάνσεν, μεταξύ πολυκατοικιών στα Κάτω Πατήσια. Ήταν στο ύψος του (τότε) κινηματογράφου Select (νυν Σκλαβενίτης) μεταξύ των οδών Σάββα και Θεοτοκοπούλου. Σήμερα, στη θέση του οικοπέδου, έχει υψωθεί μια πολυκατοικία . Στον ίδιο χώρο είχαν παίξει ο Pat Metheny, Fischer Z και Egberto Gismonti. Οι Tom Robinson Band είχαν παίξει σε πολλές Rock Against Racism συναυλίες κι έχει εμφανιστεί μαζί με τους Clash, Steel Pulse και X-RAY Spex. Παρ όλο που αναγράφονται στην αφίσα, οι Stranglers ΔΕΝ είχαν έλθει.
  2. Το πρώτο άλμπουμ τους είναι κλασικό στο χώρο του κι έχει επανακυκλοφορήσει αρκετές φορές με bonus τραγούδια. Την πρώτη φορά που κυκλοφόρησε στην Αμερική, η έκδοση του άλμπουμ ήταν αρκετά διαφορετική από την αγγλική  με το "2-4-6-8 Motorway" και το EP Rising Free να συνοδεύουν το δίσκο που στην ουσία κυκλοφόρησε διπλός!
  3. Ο Tom Robinson αν κι ομοφυλόφιλος κι ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων τους, παντρεύτηκε την Sue Brearley, με την οποία έχει δύο παιδιά.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Power in the Darkness (1977)
Rising Free (1978)
TRB Two (1979)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου