ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ JERRY LEWIS

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο σπουδαίος αμερικάνος ηθοποιός Jerry Lewis. Ο Joseph or Jerome Levitch όπως ήταν το κανονικό του όνομα
Έκανε την πρώτη του εμφάνιση μπροστά σε κοινό το 1931, όταν οι γονείς του τον ανέβασαν στη σκηνή, σε εκδήλωση σε ξενοδοχείο, για να τραγουδήσει και στις 16 Μαρτίου 1926 στο New Jersey και ξεκίνησε την καριέρα του το 1946 σαν  δίδυμο κωμικών με τον ηθοποιό Dean Martin, δημιουργώντας το ντουέτο Martin and Lewis. Από το 1956 και μετά ακολούθησαν διαφορετικές καριέρες.
Μετά το 1957, ο Lewis πρωταγωνίστησε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, όπως το The Delicate Delinquent, (στην οποία έκανε για πρώτη του παραγωγή), The Bellboy (στην οποία έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, γράφοντας για πρώτη φορά και το σενάριο), το The Nutty Professor, αλλά και σε πολλές άλλες ταινίες, σε τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ έβγαλε και άλμπουμ, δίνοντας και ζωντανές ερμηνείες, και άλλα πολλά. Άλλη αξιοσημείωτη επιτυχία του ήταν το The King of Comedy το 1983. Το 1995 έγινε ο καλύτερα αμειβόμενος ηθοποιός στην ιστορία του Broadway υποδυόμενος τον Mr Applegate στο μιούζικαλ Damn Yankees. Μετέπειτα, ωστόσο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τα σχόλιά του για τις φυλές και τις ακροδεξιές πολιτικές του απόψεις. Από το 1966 έως και το 2010, ήταν ο παρουσιαστής του Labor Day Telethon, ένας ετήσιος τηλεμαραθώνιος, που γινόταν την Ημέρα της Εργασίας, για την Muscular Dystrophy Association.
Οι ταινίες του αλλά και ρόλοι που ενσάρκωνε, σημείωναν τεράστια επιτυχία στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, είχαν παιχτεί οι ταινίες του και μάλιστα προς τα τέλη της δεκαετίας του ’70 είχε γίνει προσπάθεια να μεταφερθεί ο χαρακτήρας και το παίξιμό του και στις ελληνικές ταινίες, με τον Σταύρο Παράβα να τον μιμείται στο ρόλο του «Φίφη», κυρίως με τη φωνή αλλά και την εμφάνιση (αφέλειες στα μαλλιά, δόντια, γυαλιά και βέβαια κινήσεις).  
Σε συνέντευξή του είχε πει ότι κλειδί της επιτυχίας του ήταν η διατήρηση της παιδικότητάς του, σημειώνοντας ωστόσο ότι "είχα μεγάλη επιτυχία ως εντελώς βλάκας". "Κοιτάω τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού γιατί είμαι 9 ετών", είχε πει στο Reuters το 2002. Ένα από τα χαρακτηριστικά του εκτός του πηγαίου χιούμορ του και του τεράστιου ταλέντου του ήταν ότι χαμογέλαγε με το στόμα ανοιχτό!
Με τον Dean Martin (δ)
Bραβεύθηκε με πολλά βραβεία από Βραβεία American Comedy, το Los Angeles Film Critics Association, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, το Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, αλλά και δύο αστέρια στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλυγουντ.
Αντιμετώπιζε εδώ και δεκαετίες προβλήματα με την καρδιά του ενώ το 1982 είχε επιζήσει από καρδιακή ανακοπή.
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου