ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ JIM MORRISON, «ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ»

Ένας από τους πλέον δημοφιλείς τάφους(!), μαζί με αυτούς των Elvis Presley, Rory Gallagher, Phil Lynott και Ronnie James Dio, είναι του Jim Morrison. Κι αυτό όχι μόνο γιατί ο τραγουδιστής των Doors είναι ένα είδωλο, 50 χρόνια από το θάνατο του, αλλά ειδικά για εμάς τους Έλληνες, στην μαρμάρινη πλάκα του αναγράφεται η φράση “Κατά τον δαίμονα εαυτού”.
Πριν σας μεταφέρω τη μικρή έρευνα που έκανα σχετικά με τη συγκεκριμένη έκφραση, να σας πω ότι, αν τυχόν βρεθείτε στο Παρίσι, είναι πολύ εύκολο να επισκεφτείτε τον τάφο του, που βρίσκεται στο νεκροταφείο Pére-Lachaise. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη με το μετρό, αφού βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό της πόλης (δεν είναι στα περίχωρα) κι απέχει από τη στάση περί τα 600 μέτρα. 
Το νεκροταφείο ‘φιλοξενεί’ τους τάφους κι άλλων διασήμων, όπως των Edith Piaf, Max Ernst και Oscar Wilde, αλλά -πιστέψτε με- μόνο του Morrison δέχεται τόσους πολλούς επισκέπτες. Μόλις μπείτε στο νεκροταφείο, υπάρχει χάρτης, όπου εύκολα θα βρείτε τον τάφο (βρίσκεται στο Β section). Εξ άλλου είναι ο μόνος τάφος που συγκεντρώνει τουρίστες και δη γιαπωνέζους!
Κατ’ αρχάς να σας αναφέρω ότι ο τάφος είναι μικρός, μην περιμένετε κάποιο μαυσωλείο ή κάτι σχετικό. Η τοποθέτηση των μικρών τάφων είναι άναρχη, ο συγκεκριμένος βρίσκεται στη β’ σειρά από το δρομάκι/διάδρομο και περικλείεται από κορδόνι ασφαλείας για να μην μπαίνει μέσα ο κόσμος.
Η επιγραφή “Κατά τον δαίμονα εαυτού” είναι γραμμένη με τα ίδια γράμματα που είναι και το όνομά του και μάλλον είναι μεταγενέστερη από την αρχική τοποθέτηση της ταφόπλακας. Πριν αρχίσω να γράφω αυτές τις γραμμές, μίλησα με ένα φίλο φιλόλογο και τον ρώτησα τι σημαίνει η συγκεκριμένη φράση και τι φιλοσοφικό νόημα μπορεί να έχει.
Κατ’ αρχάς, η  λέξη “δαίμων” δεν έχει την ίδια έννοια με τη σημερινή. “Δαίμων” ήταν η θεότητα που μοίραζε, κατένειμε την μοίρα (δαίομαι = μοιράζω) και μετά ονομαζόταν οποιαδήποτε θεότητα στην οποία αποδίδονταν τιμές και βέβαια να θυμίσω ότι οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν δαίμονα=διάβολο!
“Δαίμων εαυτού” ονομαζόταν η θεότητα-προστάτης που ζούσε μέσα σε κάθε άνθρωπο από τη γέννηση έως το θάνατό του και φρόντιζε για την προσωπική εξέλιξη κι ευημερία, όπως σήμερα έχουμε το χριστιανικό “Φύλακας-άγγελος”.
Σίγουρα, η φράση δεν υπαγορεύτηκε από τον ίδιο τον Morrison, αφού δεν είχε …προγραμματίσει το θάνατό του. Προστέθηκε αργότερα από κάποιον του περιβάλλοντός του που ήξερε ελληνικά ή καλύτερα ελληνική φιλολογία κι εννοεί ότι ο Jim Morrison έπραττε στη ζωή του πάντα σύμφωνα με ό,τι υπαγόρευε η συνείδησή του, ο δικός του θεός κι όχι σύμφωνα με τις επιταγές της κοινωνίας.
“Πράττω κατά τον δαίμονα εαυτού” ουσιαστικά σημαίνει “πράττω σύμφωνα με αυτό που η συνείδησή μου θεωρεί σωστό”, αδιαφορώντας ίσως για το τι θα πουν οι άλλοι, και είναι μια στάση ζωής που επιδοκίμασαν οι Στωικοί φιλόσοφοι.
Νομίζω ότι μεγαλύτερη ανάλυση δεν χωράει και σίγουρα η φράση γράφτηκε από τους συγγεννείς του.
ΦΩΤΟ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
8/7/17/

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου