ΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΥΣ SWEET;

H απρόσμενη πρόσφατη επιτυχία τους (No1 iTunes) με ένα παλιό τραγούδι τους, το Fox On The Run που ακούγεται στην επερχόμενη ταινία Guardians Of The Galaxy Vol.2., μάς θυμίζει την μεγάλη glam ιστορία του αγγλικού συγκροτήματος των Sweet, που μεσουράνησε από το 1971 έως και 1978 με 13 τραγούδια στοTop 20 chart των μικρών δίσκων (singles) του Ενωμένου Βασιλείου, από τα οποία 3 ήταν συνεχόμενα Νο 2("Hell Raiser" (1973), "Ballroom Blitz" (1973) και "Teenage Rampage" (1974). Συνολικά είχαν 10 singles στο Τοp 10 κι ένα μοναδικό No1 με το "Block Buster!", ενώ στην Αμερική δεν γνώρισαν επιτυχία παρά μόνο με το "Little Willy"(Νο 3, 1972).Οι Sweet κυκλοφόρησαν 9 άλμπουμ, με πρώτο το  Funny How Sweet Co-Co Can Be(1971) και τελευταίο το Identity Crisis(1982), ενώ κυκλοφόρησαν και 3 live άλμπουμ. Σχηματίστηκαν το 1968 στο Λονδίνο από τον κιθαρίστα Frank Torpey (έμεινε μόνο για ένα χρόνο, έως το 1969), τον τραγουδιστή Brian Francis Connolly, τον ντράμερ Mick Tucker και τον μπασίστα Steve Priest. Από το 1969 στη θέση τού κιθαρίστας έρχεται ο Andy Scott και το  1971 γνωρίζουν την πρώτη επιτυχία τους με το "Funny, Funny"(Νο13) και αμέσως μετά με το "Co-Co", φθάνουν στο Νο2 του βρετανικού chart μικρών δίσκων. Το κίνημα του glam rock είναι στη μόδα στο Ενωμένο Βασίλειο και οι Sweet μαζί με τους Slade, Gary Glitter, Mud, Alvin Stardust και David Bowie, είναι οι κορυφαίοι! Η συνεργασία τους με την πραγματικά αχτύπητη συνθετική/στιχουργική δυάδα τωνNicky Chinn και Mike Chapman φέρνει τη μια επιτυχία μετά την άλλη, με μόνο κομμάτι που γνώρισε επιτυχία και ήταν δικό τους να είναι το "Fox on the Run"(Νο2 UK 1975)!




To 1974 ο Connolly ενεπλάκη σε ένα καυγά σε club με αποτέλεσμα να χτυπηθεί με κλωτσιές στο λάρυγγα(!) κι από τότε να χάσει ένα μέρος των φωνητικών δυνατοτήτων του γι αυτό κι αρκετά τραγούδια του άλμπουμ τους Sweet Funny Adams τραγουδιούνται από τα άλλα μέλη του συγκροτήματος.
Ο κιθαρίστας Andy Scott σε σημερινή φωτογράφιση. Όλοι ελπίζουμε να φοράει περούκα και να μην είναι τα πραγματικά μαλλιά του αυτά!
Τελευταία επιτυχία τους αλλά και τελευταίο σπουδαίο τραγούδι της καριέρας τους είναι το "Love Is Like Oxygen"από το άλμπουμ Level Headed. Ο τραγουδιστής Brian Connolly έφυγε από το συγκρότημα το 1979 κι ακολούθησε προσωπική καριέρα, ενώ οι υπόλοιποι τρεις συνέχισαν σαν τρίο έως το 1981 όπου διαλύθηκαν. Ο χρυσόδετος κι ασήκωτος τόμος της ιστορίας του rock μάς θυμίζει ότι ο Connolly πέρασε τα εφηβικά του χρόνια μαζί με τον Roger Glover των Τιτανοτεράστιων, στον οποίον είχε εκμυστηρευτεί ότι θέλει να ακολουθήσει καριέρα τραγουδιστή σαν αυτή του Frank Sinatra. Από τα μέσα της δεκαετίας του '80 και μετά οι Scott, Connolly και Priest σχημάτισαν τους ...δικούς τους Sweet(!)με τον Connolly να πεθαίνει το 1997 και τον Tucker το 2002 με τους Priest και Scott να έχουν σχηματίσει δύο ξεχωριστά σχήματα παίζοντας τα τραγούδια των Sweet και να αρνούνται να τα βρουν μεταξύ τους! Τον Ιούνιο του 2020 έφυγε από τη ζωή και ο μπασίστας Stevie Priest.
Μπορεί να ακουστεί παράδοξο αλλά ένα από τα καλύτερα και πλέον επιδραστικά glam συγκροτήματα, χρόνο με χρόνο άλλαξαν τον ήχο τους κι από αφελές συγκροτημστάκι, ηχογράφησαν hard rock(!) άλμπουμ σαν τα Give us a Wink και Off the Record και τελικά ήταν κάτι παραπάνω από ένα ακόμα καλό glam συγκρότημα της εποχής του. Διαβάστε ποίοι διασκεύασαν τραγούδια τους και ακούστε το "Love is like an oxygene".
ΟΙ SWEET KAI O RITCHIE BLACKMORE!!!
Το 1976 κι ενώ βρισκόντουσαν σε περιοδεία στην Αμερική για να προωθήσουν το άλμπουμ τους Give Us A Wink's που είχε βγάλει τη μεγάλη επιτυχία "Action" πληροφορήθηκαν το θάνατο του κιθαρίστα των Free, Paul Kossoff κι έτσι στην εμφάνισή τους στο Santa Monica Civic Auditorium στις 24 Μαρτίου έπαιξαν προς τιμήν του το "All Right Now" με τον Ritchie Blackmore στην κιθάρα.
ΠΟΙΟΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΑΝ  
Πραγματικά πρωτοπόροι στο glam, είδαν κι άκουσαν τραγούδια τους να διακσευάζονται από μεγάλα ονόματα της δεκαετίας του 80 όπως τα "Action" (Def Leppard, Raven, Black'n'Blue, Steve Stevnes), "Fox on the Run" (Girlschool, Ace Frehley), "Ballroom Blitz" (Krokus, Damned με τον Lemmy να παίζει μπάσο!),  "Little Willy (Poison) κ.α
 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Give us a Wink (1976)
Identity Crisis (1982)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
9/12/16

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου