ΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΥΣ RARE EARTH;

Το αμερικάνικο συγκρότημα των Rare Earth , αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα μουσικής συνύπαρξης rock και soul! Ξεκίνησαν τη μεγάλη καριέρα τους το 1960 με το όνομα The Sunliners και το 1968, το άλλαξαν σε Rare Earth.
Το πρώτο άλμπουμ τους κυκλοφόρησε το 1968 από την ιστορική δισκογραφική εταιρεία Verve με τίτλο Dream/Answers κι απέτυχε εμπορικά. Τότε τους άκουσε ο ιδρυτής και πρόεδρος της Motown Records, Berry Gordy και τους υπέγραψε αμέσως. Να θυμίσουμε ότι η Motown ήταν κι είναι μια δισκογραφική εταιρεία με σχεδόν μόνο μαύρους καλλιτέχνες. Κι γράφουμε σχεδόν, γιατί πριν οι Rare Earth υπογράψουν, η Motown είχε ήδη υπογράψει ορισμένους άλλους λευκούς καλλιτέχνες όπως τους R. Dean Taylor και The Messengers. Όμως τη μεγάλη επιτυχία λευκός καλλιτέχνης της Motown έκανε μόνο το συγκρότημα των Rare Earth. Εκείνη την εποχή οι άνθρωποι της Motown ήθελαν να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό label για λευκούς καλλιτέχνες και σε μια συζήτηση που είχαν με τα μέλη του συγκροτήματος, μοιράστηκαν μαζί τους τη σκέψη τους. Για αστείο, οι  Rare Earth τους είπαν να ονομάσουν το νέο label “Rare Earth” και προς γενική έκπληξή τους αυτοί το έκαναν!!!

Το πρώτο άλμπουμ τους Get Ready(Νο12 USA) περιείχε την κλασική ομότιτλη επιτυχία τους (Νο 4,USA)  που καταλαμβάνει ολόκληρη τη β’ πλευρά του βινυλίου συνολικής διάρκειας 21.30, ενώ στην πρώτη πλευρά υπάρχει η διασκευή τους στο "Tobacco Road". Η επιτυχία τους ήταν πολύ μεγάλη γι αυτό από τη δισκογραφική εταιρεία τους πρότειναν να γράψουν τη μουσική για την ταινία Generation(1969), αλλά η παταγώδης αποτυχία της ταινίας συμπαρέσυρε το άλμπουμ του οποίου η παραγωγή σταμάτησε λίγο μετά την κυκλοφορία του και κάποια κομμάτια του μπήκαν στο επόμενο άλμπουμ του, Ecology(1970). Το άλμπουμ περιέχει και τη διασκευή τους στο “Eleanor Rigby’ των Beatles και το (I Know) I’m losing you(κι αυτό διασκευή σε τραγούδι των Temptations) και συνδυάζεται με τα πρώτα ραδιοφωνικά παιξίματα στα FM που τότε πρωτοεμφανίστηκαν στο αμερικάνικο ραδιόφωνο για εμπορικούς σκοπούς. Έως τότε οι σταθμοί έπαιζαν στα AM (μεσαία). Ακολούθησαν κι άλλες επιτυχίες σε μικρούς δίσκους, όπως "Born To Wander" (Νο17), I just want to celebrate (No7) και "Hey, Big Brother" (Νο 19) με τα Get Ready, I just want to celebrate (No7) και "Hey, Big Brother" να είναι μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες και στην Ελλάδα.Tο 1973 κυκλοφόρησαν ακόμα ένα πολύ καλό δίσκο, το περίφημο Ma σε παραγωγή του Norman Whitfield, αλλά δεν είχε εμπορική επιτυχία (Νο 65 USA) και δεν έβγαλε καμία επιτυχία. Πάντως αξίζει να ακούσετε το ομότιτλο κομμάτι που καταλαμβάνει ολόκληρη την α' πλευρά (διάρκειας 17') και το νωχελικό, ράθυμο αλλά υπέροχο Smiling Faces sometime.
Τον Απρίλιο του 1974 εμφανίστηκαν στο California Jam του Ontario στην Καλιφόρνια μαζί με τους Black Sabbath, Emerson Lake and Palmer, Eagles, Deep Purple, Earth Wind and Fire, Seals and Crofts και Black Oak Arkansas μπροστά σε 250.000 κόσμο. Εκείνη η εμφάνισή τους προβλήθηκε τηλεοπτικά κι αυτό βοήθησε στο να τους μάθει περισσότερος κόσμος!
Το 1974 ξεκίνησαν να δουλεύουν με παραγωγό τον Frank Wilson αλλά σύντομα διέκοψαν τη συνεργασία μαζί του. Έτσι το άλμπουμ Back To Earth (Νο 59,USA1975) κυκλοφόρησε σε παραγωγή του Stewart Levine, ενώ ακολούθησε μια σειρά άλμπουμ που δεν γνώρισαν επιτυχία κι εννοείται ότι η σύνθεσή τους έχει άλλαξε πολλές φορές.
Η μεγάλη επιτυχία τους ήλθε από το γεγονός, ότι κατάφεραν να συνδυάσουν το rock με τη soul μουσική και μάλιστα με τεράστια επιτυχία. Η αλήθεια είναι, ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 60 έως και τα πρώτα χρόνια της επόμενης δεκαετίας αυτό συνέβη και με άλλα συγκρότητα και καλλιτέχνες και τα Get Ready, I just want to celebrate και "Hey, Big Brother" εξακολουθούν να βρίσκονται μεταξύ των all time αγαπημένων τραγουδιών, όσων έζησαν τη δεκαετία του 70!

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Get Ready (1969)
Ecology (1970)
Ma (1973)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
19/12/16
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου