Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ ΤΩΝ ROLLING STONES, "EXILE ON MAIN STREET"

Το εξώφυλλο του ιστορικού άλμπουμ των Rolling Stones, Exile On Main Street είναι ένα από τα πιο περίεργα και δυσνόητα rock εξώφυλλα, αποτελούμενο από ένα κολάζ φωτογραφιών που δεν συνδέονται μεταξύ τους.  Το άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1972 και πήγε Νο1 τόσο στο βρετανικό όσο και στο αμερικάνικο chart, ήταν διπλό και έβγαλε επιτυχίες σαν τα Happy και "Tumbling Dice".
Το διπλό εξώφυλλο σε όλο το ανοιγμά του!
Η αλήθεια είναι ότι εκείνη την εποχή το συγκρότημα βρισκόταν κάτω από την επήρεια όχι μόνο των ναρκωτικών αλλά και των εμπόρων ναρκωτικών οι οποίοι είχαν βρει τους καλύτερους πελάτες τους! Για να επανέλθουμε στο εξώφυλλο, μέσα από τα χρόνια μυθοποιήθηκε χωρίς να το αξίζει! Ένα κολάζ φωτογραφιών από τον John Van Hamersveld με τη συνεργασία των φωτογράφων Normna Seef και Robert Frank, όπου φωτογράφισαν τα μέλη των Stones κι εικονίζονται στο οπισθόφυλλο. Οι διάσπαρτες φωτογραφίες που μεταξύ τους δεν δένονται, θεωρήθηκαν πρωτοποριακή αισθητική την εποχή τους (1972) κι επηρέασε τις επόμενες γενιές των θεωρητικών του αναρχισμού! Η φωτογραφία του μαύρου με τα τρία μπαλάκια στο στόμα ήταν η βάση της αφίσας για την προώθηση του δίσκου.
Οι φωτογραφίες του εξωφύλλου δανεισμένες από διάφορα λευκώματα, οι περισσότερες πριν τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Τέλος, οι φωτογραφίες του συγκροτήματος που έγιναν από τον Seeff αρχικά ήταν να μπουν μέσα στο άλμπουμ και να κόβονται με περφορέ (δοντάκια που κόβονται εύκολα) αλλά τελικά μπήκαν στο οπισθόφυλλο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
23/11/16
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου