ΚΑΤΑΔΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΕΣΜΟΦΥΛΑΚΕΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ KΙ Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΑΜΟΥΤΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΑΡΘΡΟ….

Οι Scrubs αποτέλεσαν ένα παράδοξο σχήμα της σκηνής του New Wave Of British Heavy Metal, που συγκρότησαν κατάδικοι και δεσμοφύλακες των βρετανικών φυλακών «Wornwood Scrubs»! Κυκλοφόρησαν δυο 45άρια βινύλια και συνέθεσαν όλα κι όλα δυο τραγούδια.
  Η πρώτη τους κυκλοφορία, το «Battle» (1986), αποτελεί το «πολύτιμο μέταλλο» της σύντομης ιστορίας τους. Στην πρώτη πλευρά του δίσκου υπάρχει το ομώνυμο κομμάτι και στην δεύτερη το ίδιο σε διαφορετική εκτέλεση. Το «Battle» αποτελεί τραγούδι-ορισμό του επικού heavy metal. Μελωδία που καρφώνεται στο μυαλό, μεσαιωνικοί και παραδοσιακοί ρυθμοί παιγμένοι από τις τρεις ηλεκτρικές κιθάρες, φωνητικά δίχως μεγάλη έκταση αλλά σταθερά, καθαρά, υμνικά, με ανδροπρεπή στιβαρότητα και classic rock αποχρώσεις. Στο επικής αισθητικής εξώφυλλο τα μέλη της μπάντας στέκονται ντυμένα με στρατιωτικές στολές εποχής στην αψιδωτή πύλη του σωφρονιστικού ιδρύματος που κρατούνται και υπηρετούν αντίστοιχα.
  Δυστυχώς, η πορεία τους τελείωσε μόλις τον επόμενο χρόνο με την κυκλοφορία του «Time for You», ενός επίσης πολύ καλού κομματιού, το οποίο όμως έχει διαφορετικό ύφος και αντλεί επιρροές απ’ την παράδοση των AC/DC και των Motorhead. Αξίζει κι αυτό να ακουστεί, προκειμένου να αντιληφθούν νεώτεροι ακροατές του heavy metal τι πραγματικά εννοούμε όταν αναφερόμαστε στην «μεταλλική κουλτούρα» της δεκαετίας του ‘80 και πως η μουσική μπορεί να εκφράσει το ανδροπρεπές και μεστό συναίσθημα, που συνηθίζουμε σε όρους καθημερινότητας να αποκαλούμε «πεζοδρομιακό τσαμπουκά».
Ο Σταμάτης Μαμούτος παρουσιάζει  κάθε Σάββατο και Κυριακή 14-16.00 από το web radio του Rockmachine.gr την εκπομπή «Ατσάλινο Ρόδο» κι εκδίδει το τριμηνιαίο περιοδικό «Φανταστική Λογοτεχνία». 
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου