"LA BAMBA" : O RIΤCHIE VALENS KAI Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ LOS LOBOS


Ήταν χειμώνας του 1958 όταν ο 17χρονος Richard Steven Valenzuela, γνωστός με το όνομα Ritchie Valens κυκλοφορούσε τη διασκευή του στο μεξικάνικο φολκλορικό τραγούδι, από την περιοχή της Veracruz, "La Bamba", γνωστό στο Μεξικό με τον τίτλο "La Bomba". Ο Valens είχε μάθει το τραγούδι από τον ξάδελφό του Dickie Cota και το χειμώνα του 1958 ηχογράφησε μια rock and roll διασκευή του τραγουδιού, χωρίς να μπορεί να φανταστεί ότι θα γινόταν τόσο μεγάλη επιτυχία. Για του λόγου το αληθές, είχε κυκλοφορήσει σαν b Side (πίσω πλευρά) στο single του (μικρός δίσκος) "Donna" που ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία του(Νο2 1958 Αμερική). Να σημειώσω ότι τότε το chart μικρών δίσκων έβγαινε με ένα συνδυασμό πωλήσεων μικρών δίσκων αλλά και παρτιτούρων! Μάλιστα ο Valens αρχικά ήταν διστακτικός για το αν θα έπρεπε να το διασκευάσει σε rock and roll ρυθμό, γιατί ήταν υπερήφανος για τη Μεξικάνικη καταγωγή του και δεν ήθελε να το πειράξει. Τελικά πείστηκε και έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία του (Νο 22 Αμερική, Νο 49 Μ.Βρετανία), ενώ διασκευάστηκε από τους Harry Belafonte,  
Dusty Springfield, Wyclef Jean κ.α. Η μεγάλη επιτυχία του, στις νεότερες γενιές ήλθε το 1987 με τη διασκευή των Los Lobos(No1 USA, No 1 UK) που χρησιμοποιήθηκε στο soundtrack και βέβαια ακούστηκε στην ταινία La Bamba όπου οι Los Lobos συμμετέχουν με 8 τραγούδια και το θέμα της ταινίας είναι η ζωή και η καριέρα του Ritchie Valens που τερμάτισε την καριέρα του, σε ηλικία μόλις 18 ετών όταν η το μικρό αεροπλάνο που επέβαινε, έπεσε για άγνωστο λόγο λίγο μετά την απογείωση του από το Fargo της Β.Ντακότα. Ήταν 18 ετών και σίγουρα το rock’n’roll έχασε ένα σπουδαίο ταλέντο του. Αλλά ας γυρίσουμε στους Los Lobos που με τη πολύ καλή εκτέλεσή τους έδωσε νέα πνοή στο τραγούδι. Μάλιστα ακόμα και στους ίδιους έκανε μεγάλη εντύπωση που η διασκευή τους ΔΕΝ ήταν στα αγγλικά αλλά στα ισπανικά κι έγινε τόση μεγάλη επιτυχία. «Για εμάς ήταν πολύ σημαντικό  να επιστήσουμε την προσοχή στον Valens και την κληρονομιά του, και το πετύχαμε. Όταν έγινε επιτυχία, δεν το πιστεύαμε! Η εκτέλεσή μας, άρεσε και στην οικογένεια του, οι οποίοι είχαν έλθει να δουν μια συναυλία μας» λέει ο David Hidalgo τραγουδιστής αλλά και βιολιστής/ακορντεονίστας των Los Lobos. Μάλιστα επειδή η εκτέλεση των Los Lobos είχε προηγηθεί της ταινίας, η ίδια η οικογένεια του Valens ζήτησε η εκτέλεση τους να συμπεριληφθεί στην ταινία και το soundtrack που τελικά κατέληξε να γίνει δικός τους δίσκος, αφού από τα 12 τραγούδια του, ερμηνεύουν τα 8 και μεταξύ αυτών και την άλλη μεγάλη επιτυχία του “Donna”.  

   
Οι Los Lobos σχηματίστηκαν το 1973 κι έως σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 17 studio άλμπουμ με τελευταίο το Native Sons(2021).
Την ομώνυμη ταινία σκηνοθέτησε ο Luis Valdez και πρωταγωνίστησε ο Lou Diamond Phillips. Δίπλα του οι Esai Morales, Rosanna DeSoto, Elizabeth Peña, Danielle von Zerneck και Joe Pantoliano και έγινε επιτυχία και στη χώρα μας όπως και το τραγούδι που με την επιτυχία του αναβίωσε τις latin επιτυχίες στη χώρα μας.


 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

23/9/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου