ΕΓΧΡΩΜΟ VIDEO ΤΩΝ GENESIS ΑΠΟ ΤΟ 1970/ ΕΝΑ ΨΥΧΕΔΕΛΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΤΟΥ 1960

 

Μπορεί οι νεότεροι να διαβάζουν αυτές τις γραμμές και να γελούν, αλλά θεωρείται πολύ σημαντική η ανακάλυψη κινηματογραφημένων εμφανίσεων και μάλιστα έγχρωμων των Genesis, Davi Bowie και Hawkwind. Τα στιγμιότυπα δεν ξεπερνούν το καθένα τα 1.30 λεπτών αλλά είναι πολύ χαρακτηριστικά της εποχής και της καριέρας των 3 καλλιτεχνών που ακόμα δεν είχαν γνωρίζει την καταξίωση. Κινηματογραφήθηκαν κατά τη διάρκεια του Atomic Sunrise διεξήχθη από τη Δευτέρα 9 έως την Κυριακή 15 Μαρτίου 1970 στο Roundhouse club του Βόρειου Λονδίνου με τη συμμετοχή των Arthur Brown, Quintessence, Third Ear Band και Grateful Dead που ακύρωσαν αλλά και των ανερχομένων γκρουπ από την πρώιμη progressive μουσική σκηνή, Genesis και Hawkwind. Μαζί τους κι ο επίσης ανερχόμενος David Bowie. Ωστόσο, αυτό που κάνει το Atomic Sunrise τόσο εκπληκτικό είναι ότι ολόκληρη η εκδήλωση γυρίστηκε έγχρωμη, σε μια εποχή που το έγχρωμο φιλμ ήταν ακριβό και δεν το σπαταλούσαν σε rock συναυλίες.

Οι ταινίες είχαν χαθεί για όλα αυτά τα χρόνια αλλά ο σημερινός ιδιοκτήτης της, Adrian Everett, τις αγόρασε το 1990, λίγες ώρες πριν τις καταστρέψουν!!!! Σύμφωνα με τον Everett σύντομα θα παρουσιαστούν clips κι από τις εμφανίσεις των άλλων συγκροτημάτων. Οι Genesis να παίζουν το «Knife», με πολύ κοντινά πλάνα των Peter Gabriel, Tony Banks, Mike Rutherford και του αρχικού κιθαρίστα Anthony Phillips και σύμφωνα με τον  Everett, ο Gabriel πατάει «με την αυτοπεποίθηση ενός νεαρού Mick. Τζάγκερ!


Μια γεμάτη νοσταλγία ταινία διάρκειας 8 λεπτών, παρουσίασε η British Pathé films με θέμα το Ψυχεδελικό Λονδίνο του 1966, 20 χρόνια μετά το τέλος ου καταστροφικού Β! παγκοσμίου Πολέμου. Τότε που η πρωτεύσαν της Μ.Βρετανίας είχε αρχίσει ινα αναδύεται σαν το κέντρο του μουσικού κόσμου, τουλάχιστον στην Ευρώπη κι όλες οι φρέσκιες ιδέες μουσικής και μόδας, ξεπηδούσαν από εκεί. Τότε που η καρδιά της μόδας και της νεολαίας χτυπούσε στην Canarby street, τότε που ο κόσμος πήγαινε στα clubs και χόρευε κι ένα σωρό άλλα πράγματα που σήμερα φαίνονται …ανεξήγητα. Επίσης σκεφτείτε ότι σχεδόν όλοι όσοι εμφανίζονται σε αυτό το πολύ όμορφο κι ενδιαφέρον φιλμ….έχουν πεθάνει. 

Α.Ρ.

4/9/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου