ΠΟΙΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ OSCAR

 

Η φετινή τελετή απονομής των βραβείων Oscars θα γίνεις στις 28 Μαρτίου στο Dolby Theatre στο Χόλιγουντ στο Λος Άντζελες. Είμαι σίγουρος ότι ξέρετε τις περισσότερες υποψηφιότητες, όπως θα έχετε δει και τις αντίστοιχές υποψήφιες ταινίες. Στο σημερινό άρθρο θα διαβάσετε, ποιοι καλλιτέχνες, κέρδισαν το βραβείο αλλά αρνήθηκαν να το παραλάβουν. Αν και για τη συντριπτική πλειοψηφία των ηθοποιών αλλά κι όλων όσων συμβάλλουν σε μια ταινία (σεναριογράφους, σκηνοθέτες, φωτιστές,  μακγιέζ κ.λ.π) η απόκτηση ενός τέτοιου βραβείου είναι επιτυχία ζωής, υπάρχουν 3 μεγάλοι καλλιτέχνες που το αρνήθηκαν.  Η πρώτη εκδήλωση άρνησης έγινε το 1935 από τον σεναριογράφο Dudley Nichols που κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου για την ταινία The Informer λόγω μιας διαμάχης που είχε με την Ακαδημίας για συνδικαλιστικά θέματα. Πάντως, το αποδέχτηκε και το πήρε, 3 χρόνια αργότερα. Κι αν η άρνηση του Nichols χάνεται στα βάθη του χρόνου, το 1971 έρχεται ο πολύ καλός ηθοποιός George S. Scott nνα αρνηθεί το πολυπόθητο Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την (εξαιρετική) ερμηνεία του στην ταινία Patton, έχοντας προειδοποιήσει την Ακαδημία μήνες νωρίτερα ότι θα απέρριπτε, αν κέρδιζε, το βραβείο για φιλοσοφικούς λόγους.  Μάλιστα, στο γράμμα που έστειλε στην Ακαδημία, είχε γράψει «Το όλο θέμα είναι μια καταραμένη παρέλαση με κρέας και δεν  θέλω να γίνω μέρος του».
Μόλις 2 χρόνια αργότερα, ο σπουδαίος Marlon Brando, αρνήθηκε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την πραγματικά συγκλονιστική ερμηνεία του στον Νονό του Coppola με αιτία την μεταχείριση των Ιθαγενών Αμερικανών σήμερα από την κινηματογραφική βιομηχανία». Εννοείται ότι δεν παρουσιάστηκε στην τελετή όπου το βραβείο παρέλαβε η ινδιάνα ηθοποιός Sacheen Littlefeather, η οποία στο σύντομο λόγος, διευκρίνισε ότι ο Brando απουσίαζε λόγω της κακής «μεταχείρισης των Ινδιάνων της Αμερικής σήμερα από την κινηματογραφική βιομηχανία. Η Littlefeather κατέληξε δηλώνοντας ότι ήλπιζε «οι καρδιές και η κατανόησή μας να συναντηθούν με αγάπη και γενναιοδωρία», ενώ χειροκροτήθηκε κατά την αποχώρησή της.  49 χρόνια μετά, μένει να δούμε αν φέτος υπάρξει μια παρόμοια άρνηση.
Να σημειώσω ότι στα 94 χρόνια που ισχύει ο θεσμός, το βραβείο για τον πρώτο γυναικείο κι ανδρικό ρόλο, έχουν κερδίσει μόλις 19 μαύροι καλλιτέχνες!


 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

22/3/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου