MICKY MOODY: Ο ΑΛΛΟΣ ΚΙΘΑΡΙΣΤΑΣ ΤΩΝ WHITESNAKE

Ο Micky Moody είναι γνωστός στους περισσότερους από την θητεία του στους Whitesnake και μαζί με τον έτερο κιθαρίστα της μπάντας Bernie Marsden και φυσικά τον ηγέτη του σχήματος David Coverdale καθόρισαν εν πολλοίς τον ήχο της πρώτης περιόδου των Whitesnake.
Ο Michael Joseph "Micky" Moody γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου του 1950 και τη δεκαετία του ’60 και ενώ ακόμα πήγαινε σχολείο ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας σχηματίζοντας λίγο αργότερα τους Roadrunners με τους οποίους έπαιζε διασκευές σε τοπικά κυρίως club. Από τις τάξεις του σχήματος μεταξύ άλλων πέρασε και ο θεός Paul Rodgers (Free & Bad Company) καθώς και ο μπασίστας Bruce Thomas, ο οποίος λίγο αργότερα θα ενταχθεί στους Elvis Costello and the Attractions.
Οι Roadrunners θα μετονομαστούν σε The Wildflowers και θα μετακομίσουν στο Λονδίνο χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να ξεχωρίσουν. Μετά την διάλυση τους ο Moody θα επιστρέψει στο Middlesbrough, όπου θα συνεχίσει τα μαθήματα κλασικής κιθάρας και θα συμμετάσχει συγκροτήματα όπως οι Tramline και οι Soul Mike Cotton Sound.
Το 1970 συνεργάζεται με τους Juicy Lucy με τους οποίους ηχογραφεί τρία albums πριν και αυτοί διαλυθούν. Αμέσως μετά τον συναντάμε στους Snafu με τους οποίους θα ηχογραφήσει τρία πολύ καλά albums παίζοντας blues rock έχοντας ενσωματώσει και στοιχεία funk. Την ίδια χρονική περίοδο συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τον Graham Bonnet (Rainbow, MSG κ.α.) και τον manager των Status Quo, Bob Young με τον οποίο κυκλοφόρησε το Young and Moody (1977) αρκετά καλό δείγμα βρετανικού blues rock με αρκετά στοιχεία country. Οι δύο μουσικοί γνωρίζονταν από το 1975, όταν οι Snafu του Moody περιόδευαν ως support στους Status Quo.


Είχε πλέον φτάσει η ώρα να κάνει το μεγάλο βήμα. Θα προσκληθεί από τον David Coverdale, που είχε αποχωρίσει από τους Deep Purple, για να συνδράμει στο solo εγχείρημα του μεγάλου David. Οι δύο μουσικοί γνωρίζονταν από τα τέλη των 60s από την τοπική σκηνή του Middlesbrough και συνδέονταν με μεγάλη φιλία. O Moody θα συνεισφέρει όχι μόνο εκτελεστικά αλλά και συνθετικά στα δύο προσωπικά albums του Coverdale.
Το 1978 οι Coverdale και Moody ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους Bernie Marsden, Neil Murray, Dave 'Duck' Dowle και τον Brian Johnston σχηματίζοντας τους Whitesnake με τους οποίους ο Moody θα ηχογραφήσει τα Trouble (1978) και Lovehunter (1979) κλείνοντας ιδανικά την δεκαετία του ‘70. Παράλληλα με τους Whitesnake θα συμμετάσχει στο πρώτο solo του Roger Chapman.
Τo 1980 το σχήμα θα ηχογραφήσει το πολύ καλό Ready an' Willing με τον Moody να συμμετέχει και συνθετικά στο Fool for Your Loving, που έγινε μεγάλη επιτυχία σκαρφαλώνοντας στην 13η θέση των βρετανικών charts. Το ίδιο έτος θα κυκλοφορήσει και το κλασικό Live...in the Heart of the City, ένα από τα καλύτερα live albums της μουσικής μας.
O Moody είναι στη μέση με το καπέλο

ΓΙΑΤΙ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ WHITESNAKE

Όντας εξαιρετικά δραστήριος το 1981 τον βρίσκουμε να παίζει κιθάρα και να μετέχει συνθετικά στο Line Up, το πρώτο προσωπικό album του Graham Bonnet, ενώ με τους Whitesnake ηχογραφεί το πολύ καλό Come an' Get It. Οι σχέσεις όμως μεταξύ των μελών είχαν αρχίσει να διαταράσσονται με τον Mardsen να αποχωρεί από το συγκρότημα πριν την ολοκλήρωση των ηχογραφήσεων του Saints & Sinners (1982) και τον Moody να τον ακολουθεί το 1983 με την ηχογράφηση του Slide It In. Κυριότερος λόγος της αποχώρησης του Moody ήταν η δυσαρέσκεια λόγω της αλλαγής μουσικής κατεύθυνσης που επιδίωκε ο Coverdale και το γεγονός ότι αισθανόταν παραγκωνισμένος από τον συνεργάτη και φίλο του.
Μετά την αποχώρησή του θα συνεργαστεί ως session μουσικός με καλλιτέχνες όπως ο Mike Oldfield, ο Roger Chapman κ.α. Την περίοδο εκείνη σχημάτισε την πρώτη εκδοχή του προσωπικού του σχήματος, των Micky Moody Band με τον πρώην μπασίστα των Taste, Charlie McCracken και τον ντράμερ Chris Hunt.
Το τέλος της δεκαετίας θα τον βρει να ενώνει τις δυνάμεις του με τον Bernie Mardsen,  συνοδοιπόρο του στους Whitesnake, σχηματίζοντας τους Moody Marsden Band με τους οποίους θα περιοδεύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και την υπόλοιπη  Ευρώπη. Το σχήμα αυτό θα κυκλοφορήσει δύο καλά live (Never Turn Our Back On The Blues - 1992 & Live In Hell, 1994) και ένα studio albums (Real Faith, 1994).
Το 1996 συμμετείχε μαζί με καλλιτέχνες της βρετανικής blues σκηνής όπως οι Eric Burdon και Alvin Lee στην Best of British Blues tour στις ΗΠΑ. Επιθυμώντας να αναβιώσουν τον κλασικό ήχο της πρώτης περιόδου των Whitesnake οι Moody και Marsden θα σχηματίσουν το επόμενο έτος τους The Snakes με τον Νορβηγό Jorn Lande στα φωνητικά και τον Don Airey στα πλήκτρα! Οι The Snakes ηχογράφησαν το 1998 τα Once Bitten και το Live in Europe παραδίδοντας την σκυτάλη στους The Company of Snakes με τον Robert Hart, πρώην τραγουδιστή των Bad Company στα φωνητικά, τον αρχικό μπασίστα των Whitesnake, Neil Murray και τον John Lingwood, πρώην ντράμερ των Manfred Mann's Earth Band. Οι Company Of Snakes θα κυκλοφορήσουν το καλό Burst the Bubble (2002) και το live Here They Go Again (2001). Από τα ονόματα των συγκροτημάτων, καταλαβαίνετε ότι ήταν αδύνατον να απαλλαχθεί από την βαριά κληρονομιά των Whitesnake!



Η νέα χιλιετία τον βρίσκει πέραν των υποχρεώσεων με τους Company Of Snakes να κυκλοφορεί το πρώτο του προσωπικό album με τίτλο I Eat Them for Breakfast (2000). Οι Company Of Snakes θα μετονομαστούν M3 Classic Whitesnake με τους Jimmy Copley (Tears for Fears) και Mark Stanway (Magnum) να συμμετέχουν σε αυτό το line up.
Το 2006 κυκλοφόρησε το προσωπικό του άλμπουμ Don't Blame Me, η κυκλοφορία του οποίου συνέπεσε και με την έκδοση της αυτοβιογραφίας του με τίτλο Playing with Trumpets – A Rock 'n' Roll Apprenticeship.
Το 2008 εμφανίστηκε live στην Ιαπωνία ως special guest του Jimmy Copley και του Ιάπωνα θρύλου της κιθάρας, Char. Οι εμφανίσεις αυτές αποτυπώθηκαν στο DVD Jimmy Copley & Char: Special Session. Την ίδια περίοδο ο Moody  θα κυκλοφορήσει τα instrumental albums Acoustic Journeyman (2007) και Electric Journeyman (2009). Το 2013 θα σχηματίσει με τον Neil Murray τους Snakecharmer, ένα supergroup όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων μέλη των Wishbone Ash και Thunder, κυκλοφορώντας το πολύ καλό ομότιτλο album.
Έκτοτε παραμένει ενεργό μέλος σχημάτων όπως οι  Sunflower Jam Ηouse band και οι Bad Apples.
Αν και ποτέ δεν μπόρεσε να αποτινάξει την σκιά των Whitesnake (ούτως ή άλλως κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του group) ο Moody παραμένει ενεργός κιθαρίστας έχοντας συμμετοχή σε πάνω από 100 albums! Στην μακρά θητεία του στην μουσική έχει εμφανιστεί live με μεγαθήρια του είδους όπως ο Eric Clapton, o Alvin Lee, o Bruce Dickinson, o Rick Wakeman, o Jon Lord, οι Uriah Heep και ο Alice Cooper.
TRIVIA
• Μία λιγότερο γνωστή πτυχή της καριέρας του Moody αποτελεί το γεγονός ότι είναι υπεύθυνος για την μουσική που λειτουργεί ως «χαλί» σε αρκετές σειρές όπως Waking the Dead, America's Next Top Model, How to Look Good Naked, Top Gear, Horizon κ.α.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ (για ευνόητους λόγους έχουν εξαιρεθεί οι Whitesnake)


• Snafu – Snafu (1973)
• The Moody Marsden Band - Never Turn Our Back On The Blues (1992)
• Snakecharmer – Snakecharmer (2013)

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗΣ

17/1/22

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου