JOHN MILES: ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ PROGRESSIVE KAI ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΕΙΣ


Ήταν το 1975 όταν όλοι ακούσαμε από το ραδιόφωνο μια εκπληκτική και πολύπλοκη μπαλάντα με τίτλο “Music”. Ερμηνευτής και συνθέτης της ήταν ο τραγουδιστής και κιθαρίστας John Miles (πραγματικό όνομα John Errington) που το 1968 έκανε την ουσιαστική επαγγελματική εμφάνισή του με τους  Influence, όπου ντραμς έπαιζε ο μετέπειτα ντράμερ των Roxy Music Paul Thompson  κι ο μετέπειτα κιθαρίστας των Geordie, Vic Malcolm. Οι Influence κυκλοφόρησαν το 1969 μόνο ένα single με τίτλο "I Want to Live"για να διαλυθούν κι ο Miles να σχηματίσει τους John Miles Set, για να τους διαλύσει κι αυτούς και να ακολουθήσει προσωπική καριέρα. Το 1975 υπέγραψε συμβόλαιο με την Decca κυκλοφορόντας το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο Rebel (1976,  No.9 Μ.Βρετανία, Νο171 Αμερική) όπου περιέχει και τη μοναδική επιτυχία του “Music”. Ένα πραγματικά ξεχωριστό τραγούδι, πολύ πλούσια κι ευρηματική σύνθεση, όπως όλα σχεδόν τα τραγούδια του. Οι στίχοι του Music στην εισαγωγή είναι η ιστορία της ζωής μας:
Music was my first love
And it will be my last
Music of the future
And music of the past


στίχοι που τους έγραψε την ώρα που περίμενε να βγει στη σκηνή να παίξει!
Ακολούθησαν τα άλμπουμ Stranger in the City (1977, No.37 UK, Νο 93Αμερική), Zaragon (1978, No.37 UK) και More Miles Per Hour (1979, No.46 UK), όλα υψηλού επιπέδου σύνθεσης και παιξίματος αλλά δεν συγκρίνονται με το πρώτου του. Για να είμαστε ειλικρινείς, όλα τα άλμπουμ του χαρακτηρίζονται από την πολυπλοκότητα της pop rock μουσικής, με εναλλαγές πλούσιες ενορχηστρώσεις, κινηματογραφική αντίληψη της μουσικής και με πολλάστοπιχεία progressive μουσικής, τύπου Alan Parsons Project! Μετά το “Music”, ακολούθησαν πετυχημένα singles όπως τα Highfly (No.17 UK), Remember Yesterday (No.32 UK) και Slow Down (Νo.10 UK) με τη μουσική εφημερίδα Melody Maker να τον χαρακτηρίζει σαν «την πιο λαμπερή, πιο φρέσκια δύναμη του βρετανικού ροκ». Στην Αμερική το “Music” σταμάτησε πολύ χαμηλά στο chart, μόλις στοΝο88 ενώ λίγο αργότερα έκανε επιτυχία με το Slow Down (κυρίως στα clubs)
Βλέποντας ότι η προσωπική καριέρα του δεν «βγάζει» άλλες επιτυχίες, άρχισε να παίζει σαν session μουσικούς (κιθάρα, τραγούδι, πιάνο) στις περιοδείες των Tina Turner, Joe Cooker και Stevie Wonder ενώ έγραψε τη μουσική σε μιούζικαλ. Έφυγε από τη ζωή το Δεκέμβριο του 2021, αφήνοντας πίσω του 2 παιδιά 4 εγγόνια και τη σύζυγό του Eileen, με την οποία ήταν παντρεμένος …50 χρόνια! Συμμετείχε κάνοντας φωνητικά και παίζοντας κιθάρα στα άλμπουμ των Alan Parsons Project, Tales Of Mystery And Imagination, Pyramid, Stereotomy και καθώς και στο προσωπικό του  Eric Woolfson, Freudiana. Το 1988 έγραψε 2 τραγούδια (Wasting My Time και Wanna Make Love) τα οποία ο Jimmy Page (ο …γνωστός) τα συμπεριέλαβε στο προσωπικό του άλμπουμ The Outrider και τραγουδάει ο Miles, ενώ συμμετείχε στο άλμπουμ του Andrea Bocelli, Romanza (1997).   



TRIVIA
To “Slow Down” ακούγεται στην ταινία Players (1979) με πρωταγωνιστές τους Ali MacGraw και Dean Paul Martin.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Rebel (1976)

Zaragon (1978)


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

20/12/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου