7 ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ DOORS


 Το 1991 παρακολουθήσαμε στους ελληνικούς κινηματογράφους, τη βιογραφική ταινία του Oliver Stone, The Doors βασισμένη στην καριέρα του μεγάλου αμερικάνικου συγκροτήματος και στην προσωπική ζωή του τραγουδιστή/ποιητή Jim Morrison που ενσάρκωσε ο Val Kilmer. Στους άλλους σημαντικούς ρόλους, είδαμε την Meg Ryan σαν την σύντροφο του Morrison, Pamela Courson, τον Kyle MacLachlan στο ρόλο του Ray Manzarek, τον Frank Whaley στο ρόλο του κιθαρίστα Robby Krieger, τον Kevin Dillon στο ρόλο του ντράμερ John Densmore αλλά και τον Billy Idol (με μακριά μαλλιά) στο ρόλο του Cat.
Όμως πέραν της καλής ταινίας, οι Doors έχουν δώσει (κι εμείς ακούσει) 7 τραγούδια τους σε ταινίες, κάποιες από αυτές πολύ γνωστές. Ψυχεδέλεια, Βιετνάμ, ναρκωτικά, διεκδικήσεις νέων, ήταν μερικά από τα βασικά θέματα που απασχολούσαν τη νεολαία της Αμερικής και κατ’ επέκταση τους Doors και τις ταινίες όπου τα τραγούδια τους ακούστηκαν.
Όσοι έχετε δει τις παρακάτω ταινίες, θα έχετε παρατηρήσει ότι η στιγμή που ακούγονται τα τραγούδια των Doors είναι πολύ καλά δεμένη με το σενάριο.


Πρώτη (και καλύτερη) η ταινία του Francis Ford Coppola, Apocalypse Now με το “The End” να ταιριάζει ΑΠΟΛΥΤΑ με την ταινία. Αριστοτεχνικό δέσιμο μουσικής και ταινίας με μια παράλογη θεατρικότητά και παράφορη ποιητική του ερμηνεία του Morrison, που δένει με την εμβληματική σκηνή με το κεφάλι του Martin Sheen και τη βιετναμέζικη ζούγκλα να φλέγεται.
To “Touch Me” ακούγεται στην ταινία του Richard Linklater, School of Rock με πρωταγωνιστή τον Jack Black, (εξαιρετικός στο ρόλο του) που υποδύεται ένα ένθερμο λάτρη του κλασικού rock της δεκαετίας του ’70, ο Black και πιστεύει στη δύναμη του rock ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Δάσκαλος σε σχολείο, εκμεταλλεύεται, τους μικρούς μαθητές και τους γονείς τους για να προωθήσει το όνειρό του για να γίνει ένας rock’n’roll star με τα πλήκτρα του “Touch Me” να ακούγονται σε μια πολύ χαρακτηριστική στιγμή, όχι παιγμένο από τους Doors αλλά από τον μαθητή από ένα Yamaha SY 85.

Το ‘Five to One’δεν είναι από τα γνωστά κομμάτια τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι και καλό. Ακούγεται στην ταινία Cruella του Craig Gillespie με την Emma Stone στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ σίγουρα το πιο γνωστό  ‘Break on Throughα κούγεται στην ταινία του Scott Derrickson Deliver Us From Evil, που σαν ταινία δεν έλεγε τίποτε, ή καλύτερα απολύτως τίποτε, αλλά να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους ταινίες δεν μου άρεσαν ποτέ. Στο soundtrack ακούγεται το “People Are Strange”, ενώ σε μια πολύ χαρακτηριστική στιγμή του έργου όταν ένα από τους ηιοποιούς σκάβει στο πάτωμα τραγουδώντας το "Break on Through" το οποίο ακούγεται και στους τίτλους του τέλους.
Την ταινία Cast Away του Robert Lee Zemeckis με τον Tom Hanks στον πρωταγωνιστικό ρόλο, προβλήθηκε στη χώρα μας με τον τίτλο «Ο Ναυαγός» και ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες εκείνης της χρονιάς. Η σκηνή με τον Hanks να ανάβει φωτιά και να τραγουδάει το ‘Light My Fire’ είναι κορυφαία.


Στην ταινία The World’s End του Edgar Wright, η σύνθεση του Kurt Weil «Alabama Song (Whisky Bar)» δένει με την ατμόσφαιρα του καρναβαλιού,  ενώ το  ‘Peace Frog’ ένα από τα «δύσκολα» τραγούδια των Doors κλείνει το αφιέρωμα. Ακούγεται στην ταινία The Waterboy του Frank Coraci και πρωταγωνιστή τον Adam Sandler. Η ταινία είναι αθλητικού τύπου κι αφορά μόνο τους Αμερικάνους (base ball) με το τραγούδι να ακούγεται σε μια κωμική στιγμή.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

31/10/21

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου