ΝΑΙ, ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΕΤ1 ΜΕ ΤΟΝ ERIC BURDON ΑΛΛΑ......












Mέσα στην έρημο των τηλεσκουπιδιών των ιδιωτικών καναλιών - τα οποία με βάση τα προγράμματά τουs θεωρώ οτι υποτιμούν τη νοημοσύνη μαs - υπάρχει ευτυχώs και η όαση τηs κρατικήs τηλεόρασηs (ΕΡΤ 1,2,3, Βουλή) η οποία διατηρεί σταθερά τον πήχυ τηs ποιότηταs αρκετά ψηλά και μαs δίνει μιά καλή αφορμή για να μην πετάξουμε τη τηλεόρασή μαs στο κάδο ανακύκλωσηs!
Mία από τιs σημαντικότερεs στιγμέs τηs ΕΡΤ ήταν αναμφισβήτητα η - από καιρού πολυδιαφημιζόμενη - εκπομπή "Μουσικό Κουτί" τη Τετάρτη 29/9 με special guest τον θρυλικό Eric Burdon! Ο αειθαλήs καλλιτέχνηs δηλώνει λάτρηs τηs Ελλάδαs - με αγαπημένουs προορισμούs Σέριφο και Αμοργό - έχει εμφανιστεί πολλέs φορέs ζωντανά στη χώρα μαs, είναι φίλοs του σκηνοθέτη Αντώνη Κόκκινου, η γυναίκα του είναι η ελληνίδα Μαριάννα Προεστού και ζει τον περισσότερο καιρό στην Ελλάδα.  Τί τρομερή μορφή...απλόs άμεσοs ειλικρινήs με αυτοσαρκαστικό χιούμορ και με μεστό αφηγηματικό λόγο, μαs ταξίδεψε με τιs περιγραφέs του σε μέρη "μαγικά κι ονειρεμένα" και γνώρισε μουσικούs τεράστιου εκτοπίσματοs που δεν θα δούμε ποτέ... Lennon, Harrison, Dylan, Springsteen, Louis Armstrong κλπ., και μαs παρέσυρε νοερά στα νοσταλγικά και δημιουργικά 60s με τα all time classics που ερμήνευσε, διασκευάζονταs τον εαυτό του και προσαρμόζονταs τιs τονικέs  κλίμακεs ανάλογα με τη δυνατότητα και την αξιοπρέπεια που του επιτρέπει (φωνητικά) η 80άχρονη ηλικία του. Το ύφοs το ήθοs η ευγένεια η εκφορά του λόγου του και η αντι-σταρ συμπεριφορά του μαs απέδειξε οτι όσο τεράστια προσωπικότητα κι αν είσαι, ο κόσμοs σε αποδέχεται και σε θαυμάζει επειδή (εκτόs τηs καλλιτεχνικήs σου προσφοράs) δεν κάνειs υπερβολέs και ακρότητεs για να ξεχωρίσειs και να εντυπωσιάσειs! η έπαρση και η υπεροψία πάντα απωθούσαν τουs μουσικόφιλουs - ειδικά τηs rock κοινότηταs - και ο Eric Burdon απέχει μακράν απ αυτά!


Για την ιστορία να αναφέρουμε τα διαχρονικά τραγούδια που είπε... It's my life, When i was young, The house of the rising sun, Don't let me be misunderstood, We gotta get out of this place, και το "Paint it black" των Rolling Stones με τον τρόπο που το είχε διασκευάσει όταν συνεργάστηκε με τουs "War", καθηλώνοντάs μαs ακίνητουs και αποδεικνύοντάs μαs οτι η ζωντανή ψυχή του ανθρώπου δεν γερνάει ποτέ!  Τώρα, όσον αφορά στουs μουσικούs που τον πλαισίωσαν, ήταν οι Θωμάs Κωνσταντίνου και Σεμέλη Παπαβασιλείου... αξιόλογοι καλλιτέχνεs του έντεχνου και παραδοσιακού τραγουδιού...αλλά..υπάρχει ένα αλλά.. κατά τη γνώμη μου, δεν νομίζω οτι μπορούμε αυθαίρετα να αναμείξουμε ετερόκλητα μουσικά στοιχεία, πχ. τον Τσιτσάνη και τον Ζαμπέτα με τουs Stones και τον Dylan, μόνο και μόνο για να αποδείξουμε την παγκοσμιότητα τηs μουσικήs... καλή ίσωs η έμπνευση του Πορτοκάλογλου και των συντελεστών τηs εκπομπήs αλλά κάποια πράγματα απλά δεν ταιριάζουν... κι όσο για τιs περιβόητεs  ομοιότητεs περί ρεμπέτικου και blues που ακούγονται κατά κόρον, τα πράγματα είναι πιό σύνθετα απ όσο φαίνονται... υπάρχουν ιδεολογικέs κοινωνιολογικέs και ταξικέs συγγένειεs και βιώματα, αλλά και πολλέs αποκλίσειs, σύμφωνα και με μιά εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση που μου είχε κάνει κάποτε ο γνωστόs μελετητήs του ρεμπέτικου Παναγιώτηs Κουνάδηs. ενδεχομένωs να υπάρχει κάποια συνάφεια και υφολογική ομοιογένεια λόγω κοινωνικών συνθηκών μεταξύ πχ. Muddy Waters και Μάρκου Βαμβακάρη αλλά και θεμελιώδειs διαφορέs που δεν είναι τηs παρούσηs να αναλύσουμε. Προσωπικά θα μου άρεσε οι καλεσμένοι δίπλα στον μεγάλο Eric να προέρχονταν απ τον αμιγώs συγγενή χώρο του ελληνόφωνου ροκ και όχι από λαϊκότροπουs προσανατολισμούs. ενδεικτικά θα πρότεινα για το συγκεκριμένο πάνελ να συμμετέχουν κάποιοι άνθρωποι που ο καθέναs με το τρόπο του σημάδεψαν την ελληνική ροκ σκηνή... Δέσποινα Γλέζου, Δημήτρηs Πουλικάκοs, Αντώνηs Μιτζέλοs, Γιώργοs Τρανταλίδηs, Ηλίαs Ζάϊκοs, Τζώνυ Βαβούραs, Γιάννηs Αγγελάκαs.... δηλαδή καλλιτέχνεs που έχουν την ανάλογη μουσική παιδεία πορεία και ψυχοσύνθεση και μιλάνε την "ίδια γλώσσα" με τον εμβληματικό frontman των Animals.


Μερικέs παρατηρήσειs: θεωρώ απαράδεκτο που ο Πορτοκάλογλου μπέρδεψε τον Brian Jones με τον George Harrison!! επίσηs όταν ο Burdon αναφέρθηκε στη φιλανθρωπική συναυλία που έδωσε ο Harrison για το Bangladesh, η Ρένα Μόρφη μειδίασε λίγο αμήχανα... προφανώs δεν είχε ιδέα για τί μίλαγε.... νομίζω οτι οι παρουσιαστέs αυτήs τηs εκπομπήs θα έπρεπε να είναι πιό "διαβασμένοι" και κατάλληλα προετοιμασμένοι για να συνομιλήσουν μ έναν τόσο σπουδαίο καλεσμένο!
Ανεξάρτητα απ όλα αυτά όμωs, αξίζουν συγχαρητήρια στην ΕΡΤ και στο "Μουσικό Κουτί" για τη καλύτερη πρεμιέρα τηs σεζόν!

ΥΓ.  Sad but true όπωs λένε οι Metallica... η τηλεθέαση άγγιξε με το ζόρι το 6%!!! δυστυχώs δεν υπάρχει καμμιά ελπίδα στη χώρα του σκυλάδικου...δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα, αυτοί είναι περισσότεροι... but we keep on rockin'....

ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΑΠΗΣ

2/10/21
 

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου