Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ VIDEO ‘DANCING IN THE DARK”: ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ BRUCE SPRINGSTEEN

Το άλμπουμ Born in the U.S.A. ήταν αυτό που «πέρασε» τον Bruce Springsteen στον πολύ κόσμο. Ακόμα και στη χώρα του, που ήταν ήδη γνωστός και πετυχημένος, το Born in the U.S.A. του άλλαξε την καριέρα. Το άλμπουμ έβγαλε 7(!) singles με πρώτο το "Dancing in the Dark", σύνθεση του ίδιου όπως και τα 12 τραγούδια του άλμπουμ. Βρισκόμαστε στο 1984 και η μουσική έχει αλλάξει πολύ. Μπορεί στο hard core πυρήνα των fans του το"Dancing in the Dark" να ακούγεται πολύ μοντέρνο, αλλά τόσο η δική του επιλογή να το συμπεριλάβει όσο και της δισκογραφικής εταιρείας να το κυκλοφορήσει σαν πρώτο single, ήταν απόλυτα σωστές. Ένας uptempo ρυθμός από synthesizer, που για πρώτη φορά δοκίμαζε ο Springsteen (σ.σ. για όλα τα πράγματα υπάρχει η πρώτη φορά κι όταν αυτή πετύχει ακολουθεί και δεύτερη), γίνεται ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια στο αμερικάνικο ραδιόφωνο αλλά και στην περιοδεία που ακολούθησε την κυκλοφορία του δίσκου. Δικαιολογημένα το τραγούδι πηγαίνει στο Νο2 του αμερικάνικου chart ξεπερνώντας το 1.000.000 αντίτυπα, ενώ στο βρετανικό (σ.σ.νερόβραστο chart) σταματά χαμηλά στο Νο 28! Το τραγούδι έγινε μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο όπως και στη χώρα μας, με τον Springsteen να λέει ότι το έγραψε μέσα σε μια νύχτα, μετά από προτροπή του manager του  Jon Landau που του είπε ότι το άλμπουμ χρειάζεται ένα δυνατό τραγούδι. Στην αρχή ο Springsteen δεν ήταν πεπεισμένος ότι το άλμπουμ ήθελε κι άλλο κομμάτι για να βοηθηθεί, αλλά υποχώρησε μπροστά στην επιμονή του Landau και το έγραψε το ίδιο βράδυ στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που έμενε! Χρειάστηκαν 6 ηχογραφήσεις (σ.σ. sessions) για να καταλήξουν στην τελική και 58 mixes για να το παραδώσει στις 8 Μαρτίου 1984.
ΤΑ REMIXES
Βρισκόμαστε στα μέσα της δεκαετίας του 80 και τα maxi singles όπως και τα Remixes βασιλεύουν. Έτσι το"Dancing in the Dark" κυκλοφορεί σε δύο διαφορετικά maxi singles, το πρώτο σε remix του Arthur Baker με τη σημείωση "Blaster Mix" ενώ στο ίδιο maxi υπάρχουν άλλες δύο (συνολικά τρεις) εκδόσεις του τραγουδιού, dub και radio. Κυκλοφόρησε και ένα δεύτερο maxi με την extended εκτέλεση (6:05) του τραγουδιού με το "Pink Cadillac" στη β’ πλευρά. Το "Dancing in the Dark" ήταν το πρώτο τραγούδι του Springsteen που παίχτηκε με τόση επιτυχία στα clubs και εκείνη τη χρονιά ήταν το maxi singles με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Αμερική
 
TO VIDEO
Όμως η ιστορία του τραγουδιού "Dancing in the Dark" δεν έχει κάτι ιδιαίτερο για να δικαιολογήσει την παρουσία του σε αυτή τη στήλη. Στην πραγματικότητα η αναφορά στο τραγούδι γίνεται για το video που σκηνοθετήθηκε από τον Brian De Palma και βιντεοσκοπήθηκε στο Saint Paul Civic Center της Minnesota για δύο συνεχόμενες ημέρες, στις 28 και 29 Ιουνίου 1984. Την πρώτη βραδιά έγινε το πρώτο γύρισμα και τη δεύτερη που ήταν και η εκκίνηση της Born in the U.S.A. Tour, ο Bruce Springsteen και οι E Street Band έπαιξαν το κομμάτι 2 φορές για να το «έχει» ο σκηνοθέτης. Το εύρημα που έκανε το video να ξεχωρίσει, εκτός από τη μοναδική ζωντάνια και ενέργεια του Springsteen, είναι η συμμετοχή μια νεαρής κοπέλας που την ανεβάζει μέσα από το ακροατήριο στη σκηνή ο Springsteen για να χορέψουν μαζί. Η νεαρή είναι η τότε σχετικά άγνωστή 20χρονη ηθοποιός Courteney Cox, Παρόλο που η Ντε Πάλμα του είχε πει ότι ήταν αυτή που έπρεπε να επιλέξει, ο Springsteen νόμιζε ότι ήταν απλώς μια προεπιλεγμένη οπαδός κι αργότερα έμαθε ότι ήταν επαγγελματική ηθοποιός, που ήλθε ειδικά για το video από τη Νέα Υόρκη. Η νεαρή Cox είχε ήδη αρχίσει να κάνει όνομα, παίζοντας στην τηλεοπτική σαπουνόπερα As the World Turns. Η εμφάνισή της στο video την εκτόξευσε, υποδυόμενη την  Monica Geller στη σειρά τα Φιλαράκια (Friends) όπου έγινε πολύ γνωστή.
Το video παίχτηκε από όλες τις μουσικές εκπομπές του κόσμου και η σκηνή με τον Springsteen να σηκώνει από τον κόσμο μια fan του έγινε viral (θα λέγαμε σήμερα) και επαναλήφθηκε σχεδόν σε όλες τις περιοδείες του. Όμως κατά τη διάρκεια της περιοδείας του 2012, ο Springsteen έπαιζε στο Wells Fargo Center της Philadelphia και σήκωσε από τον κόσμο που ήταν μπροστά του μια ηλικιωμένη γυναίκα με την οποία χόρεψε και τη φίλησε. Ήταν η μητέρα του Κα Adele Springsteen ενώ στο ίδιο τραγούδι κιθάρα παίζει η αδελφή του Pamela!    
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
27/6/20

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου