ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΚΑΣ: ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ ΣΠΑΝΙΖΕΙ Η ΛΕΞΗ...ΜΠΕΣΑ!

Η γνωριμία μου με το Βασίλη Λούκα, πάει πολύ πίσω στο χρόνο, οπωσδήποτε πριν 30 χρόνια  όταν έγραφε τη μουσική στήλη στο εβδομαδιαίο περιοδικό ΕΝΑ κι αργότερα στο ΚΑΙ κι εγώ εργαζόμουν στη CBS ως Υπεύθυνος Τύπου. Και τα δύο περιοδικά του ιδίου εκδοτικού όμιλου, της Γραμμής του Σταύρυ Κοσκωτά. Η εξέλιξη του, τον βρίσκει να παρουσιάζει ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές σε κανάλια και ραδιοσταθμούς όπως Seven X, EΡT2, SKY 100,4FM, Flash 9, 61, ΕΡΑ, Κόσμος, το Κανάλι 5, τη τηλεοπτική εκπομπή Starclub που άφησε εποχή  αλλά και στα 2 βιβλία του γεμάτα αναμνήσεις από τη δεκαετία του 80. Για όλα αυτά μιλάει στην συνέντευξη που ξεκινά τώρα….,  
-Να ξεκινήσουμε από την τηλεόραση  -
Ξεκίνημα δεκαετίας 90. Είμαι διευθυντής προγράμματος στον ραδιοφωνικό σταθμό Seven X και δημιουργώ ένα σταθμό κυριολεκτικά από το μηδέν έχοντας δίπλα μου την Α εθνική! Πολύ καλούς φίλους αλλά και επαγγελματίες του είδους. Νάνα Κοτσίλη, Γιάννης Ηλίδης Παύλος Σαπουντζής Μαίρη Σπυριδογιαννάκη Θάνος Ασκητής, Ηλίας Μαλανδρής Αλέξης Αλεξίου Δημήτρης Αποστόλου, Yan Anton, Λάκης Ζωϊόπουλος, Δημήτρης Μπάδρας, Πήτ Κωνσταντέας, Τόλης Διονυσίου, Χρήστος Σωτηρακόπουλος, και πάρα πολλοί άλλοι. Οι πρώτες δοκιμαστικές εκπομπές γίνονται από το στούντιο του Δημήτρη Τραντάλη στην Αχαρνών. Το επίσημο opening του σταθμού πραγματοποιείται τον Οκτώβριο του 1989 από τα στούντιο που υπήρχαν τότε στο κλασσικό υπόγειο του Agora Center στη λεωφόρο Κηφισίας. Εκεί όπου είναι σήμερα ο Ant1. Στη συνέχεια ο σταθμός μετακόμισε στο Polis Center στην λεωφόρο Κηφισίας. Στήνω ένα γιορταστικό σόου για να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα μας τους παραγωγούς και για να πλασάρουμε το σταθμό στο κοινό. Πάμε στο πιο διάσημο εμπορικό κέντρο της εποχής που ήταν στη Κηφισιά και μέσα σε ένα μαγαζί στον πρώτο όροφο στήνουμε για ένα τριήμερο ένα τηλεοπτικό στούντιο. Από εκεί περνάει όλη η Αθήνα. Κοσμικοί, celebrities, πολιτικοί, τραγουδιστές, άπαντες. Όλοι. Μου μπαίνει το μικρόβιο της μικρής οθόνης για τα καλά. Έ δεν το κουράζω και πολύ. Τέλος του 90 αρχίζω τηλεόραση στην ΕΡΤ2 και παρουσιάζω την εκπομπή μου, το Starclub. Δεν κάνω κανένα δοκιμαστικό. Θυμάμαι σαν τώρα τον αξέχαστο σκηνοθέτη μου, τον Μιχάλη Μυλωνά, σε ένα τεράστιο στούντιο στην Κατεχάκη να μου λέει : «Έλα ρίξτα. Δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Όπως είσαι στο μικρόφωνο όταν κάνεις ραδιόφωνο έτσι θα είσαι και στο γυαλί. Δεν σε βλέπει κανείς. Χώστα.» Αυτό ήταν. Δεν είχα κανένα κόλλημα. Δεν μάσησα ούτε μία φορά. Ήταν σα να έκανα χρόνια τηλεόραση. Από εκεί και πέρα αυτό που μπορώ να σου θυμίσω γιατί κι εσύ είχες έρθει αρκετές φορές καλεσμένος μου στην εκπομπή είναι ότι δεν υπήρξε ξένο ή ελληνικό όνομα που να θέλω να έρθει στην εκπομπή και να μη το φιλοξένησα. Πέρασε όλη η Αθήνα, όλη η Ελλάδα, και ένα σωρό ονόματα από την Ευρώπη. Τι να πρωτοθυμηθώ… Αξέχαστες εκπομπές έχω κάνει αρκετές. Με τον Βλάσση Μπονάτσο, με τη Νάνα Κοτσίλη, με τα κορίτσια των Army of  Lovers, με την Amber Smith, με το Νότη Σφακιανάκη στο ξεκίνημα του, με τον Moby, με τους Scorpions, με την Emma Shapplin.
Μοναδικό ατού και πλεονέκτημα της εκπομπής μου μια πολύ μεγάλη σειρά από αποκλειστικά μηνύματα(id´s) αστεριών του θεάματος και της σύγχρονης διεθνούς σκηνής της μουσικής που μιλούν και Ελληνικά!
Ανάμεσα στους celebrities αυτούς ξεχωρίζουν ενδεικτικά:
Scorpions, Phil Collins, Yanni, Soul II Soul, Carlos Santana, Madredeus, Daniel Lanois, Jay Dee, Madonna, Saint Etienne, Ace of Base, Shirley Bassey, Aaron Neville, Kim Wilde, Vaya con dios, Mano Negra, Paula Abdul, Robert Miles, Army of Lovers, Marillon, Luca Carboni, Ottmar Liebert, Errol Brown, Tonino Carotone, Hooverphonic, Stranglers, Jazzie B,  Supermax, Africa Bambaataa, Iggy Pop  κ.α.
Με τον τραγουδιστή των Toto, Bobby Kimball


-Πως λεγόταν η εκπομπή;
-Η εκπομπή είχε από την πρώτη στιγμή τον τίτλο Starclub. Τον είχαμε ανακαλύψει ένα βράδυ με την αγαπημένη μου Νάνα. Έμεινε για πάντα.  Συνεργάτης μου στην ΕΡΤ 2 ήταν ο Δημήτρης Κατής που παρουσιάζει ένα ένθετο στην εκπομπή σχετικό με το heavy metal. Εκείνη την εποχή κάνει μεγάλη επιτυχία με το συγκρότημα Εξόριστοι. Το κομμάτι με τα νέα της εκπομπής το επιμελείτο και το παρουσίαζε η Νικολέτα Παπαθανασίου ενώ ο τεράστιος Νίκος Ρέτζιος ήταν το δεξί μου χέρι. Ανεπανάληπτες στιγμές ζούσα όταν έπρεπε να μοντάρουμε εκπομπές στην ΕΡΤ2 και δεν υπήρχε χρόνος και δουλεύαμε παράλληλα σε δυο στούντιο που είχαν μεγάλη απόσταση το ένα από το άλλο και θυμάμαι τον Ρέτζιο να τρέχει με τις μπομπίνες στο χέρι να προλάβει τους μοντέρ κι εγώ να τσεκάρω υπότιτλους σε συνεντεύξεις για να μη βγει καμία πατάτα στον αέρα. Τα γυρίσματα αλλά και τα live ήταν μια σκέτη απόλαυση. Δεν υπήρχε ούτε μια στιγμή που να μη γελάμε. Περνάγαμε υπέροχα κι όλο αυτό έβγαινε στο γυαλί. Δυσάρεστη στιγμή για μένα και για όλο το team ήταν όταν στα μέσα της δεκαετίας του 90 είχε αλλάξει η κυβέρνηση και δεν μας ανανέωσαν την εκπομπή με την δικαιολογία ότι δεν είμαστε πολύ κοντά στο ΠΑΣΟΚ που είχε πάρει τότε την εξουσία. Λίγο καιρό μετά δούλευα στο καταπράσινο τότε  Κανάλι 5 του Γιώργου Κουρή. Τι άλλο θέλεις να σου πω… Εκεί μαζί μου, στα πρώτα του τηλεοπτικά βήματα σαν σκηνοθέτης, ο αείμνηστος φίλος και αδερφός Μανόλης Τζιράκης. Μου τον έχει γνωρίσει ο Terry Siganos και μαζί με τον αξέχαστο κολλητό μου Δημήτρη Μπατζάκα, που είναι στον παράδεισο, στη διεύθυνση παραγωγής, στήνουμε ένα απογειωμένο πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει στην παρουσίαση η εστεμμένη σε διεθνή καλλιστεία Γεωργία Δρόσου.Την ίδια περίοδο δουλεύει στο κανάλι η παρουσιάστρια με τα πιο εκφραστικά μάτια, Κάρυ Γκλεζάκου. Την γνωρίζω κατά τύχη κάτι χρόνια αργότερα και ανακαλύπτουμε ότι συνυπήρχαμε τυχαία την ίδια περίοδο στο ίδιο μαγαζί χωρίς να έχουμε συναντηθεί ποτέ. Δημόσιες σχέσεις στην εκπομπή, από την οποία περνάει όλη η Αθήνα, κάνει στο ξεκίνημα της ο Γιάννης Καζανίδης.
Με το γίγαντα της jazz Chick Corea

Στο πρόγραμμα φιλοξενούνται όλα ανεξαιρέτως τα ξένα ονόματα που περνούν από την Ελλάδα και σε πρώτη μετάδοση παίζονται όλες οι διεθνείς επιτυχίες της εποχής. Ανάμεσα στα αμέτρητα Ελληνικά ονόματα που δίνουν το παρόν στην εκπομπή είναι ο Νεκτάριος Σφυράκης η Πέννυ Σταθάκη o Yan Anton ο Αντώνης Ρέμος ο Διονύσης Σχοινάς ο Λάμπης Λιβιεράτος ο Γιώργος Τσούκαλης ο Βασίλης Κωνσταντίνου και πάρα πολλοί ακόμη. Το Starclub περνάει θριαμβευτικά από το Κανάλι 5 για μια διετία και αμέσως μετά κάνει ένα πέρασμα στον Αντ1 για να καταλήξει στο κανάλι Seven όπου απλά η εκπομπή απογειώθηκε σε ποσοστά και σε επιτυχίες. Όσο για τις ώρες μετάδοσης στην ΕΡΤ2 αρχικά έβγαινα Σαββατοκύριακα. Πρώτα το μεσημέρι κ και μετά το απόγευμα γύρω στις 7. Στο Κανάλι 5 αρχικά είχα καθημερινό πρωϊνό δίωρο και στη συνέχεια απογευματινή καθημερινή ζώνη. Στον Αντ1 ήμουν Σάββατα. Στον Seven X δεν υπάρχει ώρα που να μην έχω κάνει εκπομπή. Από το πρωϊ μέχρι και τα ξημερώματα. Καθημερινά. Είτε μια ώρα είτε δίωρο. Ένα μεγάλο διάστημα μάλιστα έπαιζα το μεσημέρι live και σε επανάληψη το βράδυ.
Με την Emma Shapplin
-Τα video πως ερχόντουσαν στα χέρια σου;
-Ήταν ένα πανηγύρι. Δεν υπήρχαν ξέρεις και πολλά μέσα. Το dvd στην αρχή ήταν άγνωστη λέξη. Δεν μιλάμε ασφαλώς για ψηφιακά αρχεία έτσι; Μόνο κάτι τεράστιες ταινίες που έμοιαζαν με μπομπίνες και αργότερα οι κασέτες beta. Εντάξει για ένα φεγγάρι έπαιρνα και κάτι super vhs στα χέρια μου κατευθείαν από το εξωτερικό για να κάνω πρώτες μεταδόσεις. Ένα διάστημα επίσης είχα αποκτήσει δίαυλο επικοινωνίας με το αμερικάνικο Μtv και έπαιρνα και από εκεί πρωτογενές υλικό. Η επαφή είχε γίνει στις Κάννες στα πλαίσια του φεστιβάλ Μidem όπου πήγαινα ανελλιπώς για μια εικοσαετία περίπου από τα μέσα των 80’s. Θυμάμαι ακόμη τους διαγωνισμούς με δώρα από το Mtv αλλά και από το περιοδικό Billboard και από το περιοδικό Music & Media των οποίων ήμουν και ανταποκριτής στην Ελλάδα. Οι δισκογραφικές τότε ήταν  αλλιώς. Πιο μεγάλες, πιο πλήρεις, πιο οργανωμένες πιο ανοιχτόκαρδες σε όλα συγκριτικά με την σημερινή μίζερη εικόνα. Σε έστελναν και στο εξωτερικό να δεις αποκλειστικά μια συναυλία σου έδιναν απίθανα δώρα για τους θεατές και γενικά όλο το κύκλωμα τότε ήταν πιο φιλικό. Απλά είχε κυνηγητό η πρωτιά η αποκλειστικότητα. Ξέρεις όλο αυτό το παιχνίδι σήμερα με τις λίστες να κυριαρχούν μπορεί να φαίνεται σε κάποιους επιστημονική φαντασία. Μιλώντας για βίντεο θυμάμαι εδώ ένα αστείο περιστατικό λογοκρισίας με ένα βίντεο των Nirvana που δεν το μετέδωσαν ποτέ από την ΕΡΤ και θυμάμαι το υπηρεσιακό χαρτί που έγραφε ακατάλληλο περιεχόμενο!!!

-Ποιες άλλες τηλεοπτικές εκπομπές υπήρχαν εκείνη την εποχή;
-Η ιστορία της μουσικής εκπομπής στην τηλεόραση θεωρώ ότι ξεκίνησε με τον Γιώργο Γκούτη και την εκπομπή του Μουσικόραμα. Την έβλεπαν άπαντες. Ήταν μονοπώλιο στην ελληνική τηλεόραση. Μετά τον Γκούτη τη σκυτάλη είχε πάρει ο συχωρεμένος Κώστας Σγόντζος. Έκανε ψαγμένες εκπομπές και ειδικά αφιερώματα. Με το που σταμάτησαν οι εκπομπές του ξεκίνησε η δικιά μου στην ΕΡΤ. Ουσιαστικά αυτές ήταν οι αμιγώς μουσικές εκπομπές που είχαν κρατήσει επί μακρόν στην ΕΡΤ. Αργότερα έγιναν κάποιες μεμονωμένες απόπειρες που δεν ευδοκίμησαν σε άλλα κανάλια. Μετά από το Starclub το καλούπι μάλλον έσπασε και δεν έμεινε στον αέρα καμία 100% μουσική εκπομπή. Σε κανένα κανάλι.

-Είχες επαφές με τους Γιώργο Γκούτη και Κώστα Σγόντζο;
-Και με τους δυο άψογες. Ένα μεγάλο διάστημα είχα συνεργαστεί μαζί με τον Γιώργο Γκούτη σε κάποιες ειδικές εκπομπές και αφιερώματα που έκανε στο φεστιβάλ Midem που γινόταν κάθε Ιανουάριο στις Κάννες, στο μουσικό φεστιβάλ του Montreux, αλλά και στο απίθανο πανηγύρι που λεγόταν Golden Rose και γινόταν επίσης στην απίθανη αυτή Ελβετική πόλη. Ήταν η εποχή που ήμουν διευθυντής ξένου ρεπερτορίου στον Sky100, 4 fm stereo στον Flash 961 και διευθυντής προγράμματος στον Seven X. Με τον Κώστα ήμασταν πιο κοντά. Μπορώ να πω ότι κάναμε περισσότερο παρέα. Βγαίναμε σε ίδια μέρη μάλιστα θυμάμαι ότι είχε τύχει να πάμε και διακοπές παρέα. Θυμάμαι ακόμη ένα εκπληκτικό τριήμερο που είχαμε περάσει στο Ναύπλιο σε ένα καταπληκτικό ξενοδοχείο. Δεν ξεκολλάγαμε από τη πισίνα με θέα το Μπούρτζι. Ο Κώστας εκείνη τη περίοδο ήταν με τη Νανά Παλαιτσάκη εγώ δεν έχω καθαρή εικόνα με ποια κυρία ήμουν τότε εκεί. Τον Γιώργο τον έχω πετύχει κάποια μεσημέρια στην Παιανία αλλά και στο Κολωνάκι. Τον Κώστα τελευταία φορά τον είχα δει μερικούς μήνες προτού φύγει…
Τόσα χρόνια μετά πως θα αξιολογούσες την αξία και τη δύναμη των μουσικών εκπομπών εκείνης της εποχής.
-Τεράστια. Απίστευτη ισχύς και μοναδικό πρεστίζ. Δεν υπάρχουν λόγια να στο περιγράψω. Θα σου πω ένα χαρακτηριστικό στοιχείο. Η εκπομπή Starclub από το ξεκίνημα της στην ΕΡΤ ανακηρύχτηκε πρώτη μουσική εκπομπή σε όλη την Ελλάδα. Το 1993 κατέκτησε την πρωτιά σε δημοψήφισμα που διοργανώθηκε από το έγκυρο μουσικό περιοδικό ΠΟΠ & ΡΟΚ που εκείνη τη χρονιά γιόρταζε τα 15 χρόνια της έκδοσης του.
Στο σύνολο των εκπομπών της Ελληνικής τηλεόρασης το Starclub ήρθε τρίτo μετά από την εκπομπή 10 Μικροί Μήτσοι του Λάκη Λαζόπουλου και το σήριαλ Αναστασία.
Σε σχετικούς διαγωνισμούς που διοργανώθηκαν από το έγκυρο περιοδικό ΠΟΠ & ΡΟΚ το 1991 αλλά και το 1992 η εκπομπή Starclub ήρθε στην δεύτερη θέση από πλευράς προτιμήσεων αμέσως μετά το MTV!


-Μετά την ΕΡΤ πήγες στο Seven X. Πότε ήταν η τελευταία εκπομπή σου στην ΕΡΤ και πως πήγες στο πήγες στο Seven X. Και μετά το Seven X, έκανες επιλεγμένες συνεργασίες με άλλα κανάλια. Για μίλησε μου για τη διαδρομή αυτή.
-Η εκπομπή μου εξελίσσεται. Αλλάζει σταθμούς διαφοροποιεί το προφίλ της και προσαρμόζεται στις εκάστοτε απαιτήσεις. Περιγράφει με επιτυχία όλα όσα ενδιαφέρουν και συνδέουν το νεαρόκοσμο και όλους όσοι νιώθουν νέοι ανεξαρτήτως ηλικίας. Έχει πρώτες μεταδόσεις, φιλοξενεί όλα τα πρόσωπα της πόλης, ρίχνει ματιές στη μόδα, μπορεί να συνδυάζεται με παιχνίδια αλλά και διαγωνισμούς, αγαπάει το σινεμά, δίνει αποκλειστικές πληροφορίες, προσφέρει ενημέρωση για όλες τις συναυλίες που γίνονται στην Ελλάδα, αγαπάει την τεχνολογία, έχει στοιχεία πάρτι που δίνουν άλλο αέρα σε κάθε μετάδοση. Αυτά τα δεδομένα βοήθησαν στη μακροημέρευση του Starclub και πάνω εκεί θα στηριχτώ για να ετοιμάσω κάτι εντελώς σημερινό για τη τηλεόραση. Στο υλικό που συγκέντρωσα όλα αυτά τα χρόνια και στις αποκλειστικότητες που φυλάω σαν επτασφράγιστο μυστικό στις αποθήκες μου. Μιλάμε για τεράστιο πλούτο. Μπορεί να σκεφτεί κάποιος μα τι μας λέει τώρα. Ποιος πλούτος. Κι όμως. Μια κουβέντα με τους Metallica, μια συνέντευξη με τον Vangelis, ένα αποκλειστικό δίωρο με μια θεά της ποπ όπως η Kim Wilde στις Κάννες, ένα ταξίδι για να δω τον Michael Jackson στη Ρώμη, μιλάμε για περιουσία μοναδική. Ανεκτίμητη. Δεν μετριέται και δεν περιγράφεται.

-Πόσο το MTV επηρέασε τις ελληνικές μουσικές  εκπομπές;
-Καθόλου. Δεν έβλεπε κανείς τότε Mtv. Όταν άρχισε να φαίνεται το Μtv στην Ελλάδα μερικοί αντέγραφαν γελοιωδώς. Αν λοιπόν μιλάς για επιρροή εγώ θα στο προσδιορίσω αλλιώς. Ως κακή απομίμηση. Δεν θα αναλύσω εκπομπές και τα ρέστα γιατί θα τους κάνω διαφήμιση. Απλά από ένα σημείο και μετά χάθηκε η μπάλα και οι καθεαυτού μουσικές εκπομπές τίναξαν τα πέταλα. Ήρθαν τα πανηγύρια στην τηλεόραση οι μισομεθυσμένες ζεϊμπεκιές και όλα εκείνα τα περίεργα που δεν έχουν καμία σχέση με μουσική εκπομπή. Και βγήκαν στη πορεία και διάφοροι ηλίθιοι και έλεγαν «α η μουσική δεν πουλάει, ο Έλληνας δεν ενδιαφέρεται, δεν υπάρχει target group» και άλλα τέτοια. Γι αυτό σήμερα όλοι θέλουν να πάνε σε ένα ριάλιτι για να τραγουδήσουν κι όλοι θέλουν να κάνουν δίσκο ή να ανεβάσουν ένα κομμάτι στο youtube.  Επειδή δεν πουλάει η μουσική…

-Όταν έκανες το Starclub είχες κυκλοφορήσει δίσκους με το όνομα της εκπομπής σου... 
-Τεράστια εμπορική επιτυχία έκανε το Stars on Sky με υλικό από τις ραδιοφωνικές εκπομπές μου στον Sky. Διπλό βινύλιο, διπλή κασέτα, διπλό cd. Είχαν προηγηθεί κάποιοι χρυσοί και κάποιοι ασημένιοι από πλευράς πωλήσεων δίσκοι μου που είχαν βγει επι εποχής ΚΑΙ. Μετά το περιεχόμενο ήταν 100% Starclub. Θυμίζω τίτλους. Get up Starclub. Starclub hits. Τα πιο πολλά έβγαιναν με χορηγούς μεγάλους και συνδυάζονταν με μοναδικά πάρτι σε παραλιακά κλαμπ όπου επικρατούσε χαμός. Σου μιλάω τώρα για χιλιάδες κόσμου. Από 3.000 μέχρι 7.000 άνθρωποι.  Θυμάμαι που τυπώναμε ατέλειωτες π προσκλήσεις να μοιράσουμε. Πανικός επίσης από συμμετοχές. Από Jay Dee μέχρι Χαριτοδιπλωμένο και Αλέξια. Ότι ήθελες. Είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτά να ξαναγίνουν. Είμαι κάθετος σε αυτό.
Με τον Κώστα Τουρνά


-Απ΄όλες τις συνεντεύξεις στο πλατό που έχεις κάνει ποιος ήταν ο ανετότερος και ποιός ο πιο δύσκολος (μη συνεργάσιμος);
-Κορυφαίες συνεντεύξεις έχω κάνει με τους Scorpions, τον Daniel Lanois ,τους Army of Lovers,  τον Jazzie B (Soul II Soul), τον Tonino Carotone, τον Jay Dee, τον Kenny Thomas  τον Yanni,  τον Julian Cope την Sarah Jane Morris,  τον Luca Carboni τον αξέχαστο Robert Miles, τους Madredeus τους Hooverphonic, την τραγουδίστρια των Vya Con Dios, Dani Klein,τους Public Image Limited, τη Nina Hagen, τους Inspiral Carpets, τον Jean Michel Jarre, τον Goran Bregovic, τον Jonathan Richman, τον Paul Oakenfold ,τη Bonnie Tyler, τη Joan Jett,  τον Bo Diddley, τον Donovan,  τον Mark Knopfler κ.α. Πιο δύσκολοι να δεχτούν να κάνουν αυτά που θέλαμε ήταν οι Culture Club και ο Λάκης Λαζόπουλος.

-Έχεις κάνει ραδιόφωνο σε σταθμούς όπως Sky, Flash, ΕΡΑ, Κόσμος, Ciao Δεύτερο Πρόγραμμα. Τι προτιμάς ραδιόφωνο ή τηλεόραση;
-Η τηλεόραση για μένα είναι κάτι σαν ευχάριστη αρρώστια. Έχω κόλλημα με τα μοντάζ. Είμαι τελειομανής. Δεν θέλω να κάνω λάθη. Το πρόσεχα και το προσέχω ακόμη πολύ αυτό. Το ραδιόφωνο από την άλλη έχει ένα βασικό ατού. Είναι πιο χαλαρό. Πιο ανθρώπινο. Πας με μια φόρμα είσαι αξύριστος και δεν τρέχει τίποτα. Ανοίγεις το μικρόφωνο και απλά επικοινωνείς. Αρκεί να μην έχει κλείσει ο λαιμός σου. Στην τηλεόραση αν δεν είσαι 100% άψογος το έχεις χάσει. Μια λεπτομέρεια να σου ξεφύγει έδωσες τροφή σε συμπλεγματικούς να ασχοληθούν μαζί σου. Και υπάρχουν αμέτρητοι. Απλά όλα αυτά τα χρόνια είχα μια αρχή. Άγνοια κινδύνου . Αυτό αποτέλεσε οδηγό μου στα εύκολα και στα δύσκολα. Φαντάσου ότι έκανα τηλεοπτική περιγραφή της συναυλίας που γινόταν σε ανατολικό και δυτικό Βερολίνο ταυτόχρονα για την πτώση του τείχους και έκανα αυτόματη μετάφραση στον αέρα χωρίς κομπιούτερ χωρίς έξυπνα κινητά χωρίς ίντερνετ και δεν έτρεχε τίποτα. Μόνο τα χαρτιά που μου έδινε ο Νίκος Ρέτζιος είχα με το line up της συναυλίας και τα τραγούδια που ακολουθούσαν. Και άλλα πολλά. Όπως το να μένεις ξεκρέμαστος στον τηλεοπτικό αέρα και να το σώζεις με μαεστρία ή να ακούς άλλα αντί άλλων από το master κι εσύ να κάνεις ζωντανή συνέντευξη με τον Γιάννη Δαλιανίδη ή να κυνηγάω με το μικρόφωνο στο χέρι τον Johnny Hallyday και τον Bruce Willis στις Κάννες.
Με το γράφοντα σε press conference στη Μαλακασα για κάπιο Rockwave. Θυμάμαι ότι την επόμενη στιγμή, ανετράπηκε ο παγκος και βρεθήκαμε στο χώμα που είχε λάσπες!


-Πόσα χρόνια ήσουν υπεύθυνος για τα μουσικά στο περιοδικό ΚΑΙ και τι περιείχε η στήλη σου;

-Ξεκίνησα από το περιοδικό ΕΝΑ και ταυτόχρονα πέρασα λίγους μήνες μετά και στο περιοδικό ΚΑΙ. Πιτσιρικάς. Πανεπιστήμιο και δημοσιογραφία. Ταξίδευα μια φορά το μήνα τουλάχιστον με προορισμό πόλεις της Ευρώπης αλλά και στην Αμερική για συναυλίες συνεντεύξεις και φεστιβάλ. Ήμουν υπεύθυνος για οτιδήποτε αφορούσε στη μουσική στα δυο αυτά περιοδικά, ελληνική και ξένη, και από ένα σημείο και μετά ανέλαβα την ευθύνη της διεύθυνσης του ξένου ρεπερτορίου του σταθμού της Γραμμής που δεν ήταν άλλος από τον Sky 100,4. Και στα δυο έντυπα είχα προσωπικές στήλες και έγραφα οτιδήποτε είχε σχέση με μουσική. Συνεντεύξεις ρεπορτάζ κριτικές τα πάντα. Εκεί μπήκαν τα θεμέλια για ότι έχτισα μετά από πλευράς καριέρας.

-Πόσο διαφορετικό είναι να κάνεις τηλεόραση και να γράφεις σε περιοδικό και να είσαι παραγωγός στο ραδιόφωνο;  
-Αν ασχολείσαι με τη μουσική όπως εγώ είναι ένα και το αυτό. Τρέλα. Για να μη σου πω μια άλλη λέξη που έχει και σαφές ερωτικό περιεχόμενο και αρχίζει από Κ. Δεν περιγράφεται. Ειδικά για τον καιρό που ξεκίνησα και για όλα όσα έζησα και συνεχίζω να ζω όλα αυτά τα χρόνια. Τεράστια παρακαταθήκη.  Στέκομαι στο ραδιόφωνο. Από τη πρώτη στιγμή είχα μια μανία να συλλέγω αποκλειστικά μηνύματα(id´s) αστεριών του θεάματος και της σύγχρονης διεθνούς σκηνής της μουσικής. Μίλαγα μαζί τους και τους έβαζα να μου μιλούν κ και Ελληνικά. Ανάμεσα στους εκατοντάδες celebrities που έχω συναντήσει ξεχωρίζω ενδεικτικά ονόματα όπως Scorpions, Phil Collins, Yanni, Soul II Soul, Madredeus, Daniel Lanois, Jay Dee, Mick Jagger, Saint Etienne, Ace of Base, Shirley Bassey, Aaron Neville, Kim Wilde, Vaya con dios, Mano Negra, Paula Abdul, Robert Miles, Army of Lovers, Marillon, Luca Carboni, Ottmar Liebert, Errol Brown, Tonino Carotone, Hooverphonic, Stranglers, Jazzie B,  Supermax,  κ.α.  Κάτι αντίστοιχο έπαιξε και παίζει και στην τηλεόραση, Μόνο που εκεί το ζητούμενο αποτέλεσμα είναι πάντα αυστηρών προδιαγραφών. Δεν κάνεις δουλειά με ένα κασετοφωνάκι ούτε με ένα κινητό… Το να γράφεις επίσης οπουδήποτε μοιάζει με αρρώστια μαγεία έμπνευση και φάρμακο παράλληλα. Πόσο μάλλον όταν γράφεις για τη ζωή σου. Τη μουσική. Και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται υπέρβαση. Έτσι λοιπόν για να πανηγυρίσεις ότι έκανες κάτι είσαι αποφασισμένος για όλα. Βάζεις στο περιθώριο διάφορα must και αναζητάς το νόημα του στυλ που θα καθορίσει την επόμενη ημέρα της ζωής σου. Εγώ το βρήκα στη μουσική και σε όλα όσα έχω κάνει και κάνω.
Ημισκούμπρια



-Ήσουν στον Sky 100, 4 9 του Κοσκωτά τη χρυσή εποχή. Τι θυμάσαι;

-Ένα ατέλειωτο πάρτι. Παντού. Τέλος δεκαετίας του 80. Ο Sky 100,4 fm stereo βγαίνει στον αέρα στις αρχές του 1988 και φέρνει επανάσταση στα ερτζιανά. Ασύλληπτη εποχή! Δουλεύω στο Κανάλι Ένα ως υπεύθυνος ξένου ρεπερτορίου και θυμάμαι ακόμη την ατάκα του Σταύρου Κοσκωτά και ενός κορυφαίου στελέχους της Γραμμής. «Δεν είναι δυνατόν να είσαι αλλού. Μόνο σε μας». Αυτό ήταν. Σε χρόνο dt ανήκα πλέον και ραδιοφωνικά στην Γραμμή. Σε ένα εκπληκτικό, πρόσεξε τι θα σου πω, διώροφο γραφείο στην Παλλήνη!!! Από τη θέση του διευθυντή ξένου ρεπερτορίου και ως μέλος της επιτροπής προγράμματος του σταθμού μέλη της οποίας ήταν επίσης ο Τάσος Παπαδόπουλος, διευθυντής του σταθμού, ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος, ο Παύλος Αλέπης, η Ελένη Μαβίλη, και η Σάσα Παπαχριστοπούλου, συμμετείχα στο στήσιμο ενός all star ραδιοφώνου για το οποίο ήμουν και θα είμαι περήφανος για πάντα. Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχαν πασίγνωστα ονόματα όπως Βασίλης Τσιβιλίκας Λυκούργος Κομίνης, Κώστας Τουρνάς, Σεμίνα Διγενή,  Ναταλία Γερμανού, Ζωρζ Πιλαλί, Μιμή Ντενίση, Στέφανος Κορκολής, Γιώργος Μεσσάλας, Έλλη Στάη, Νάσος Αθανασίου και πολλοί άλλοι. Εθνική Ελλάδος. Κι αυτό ο κόσμος το εισέπραττε. Θυμάμαι καραβάνια από αυτοκίνητα και πούλμαν να κατακλύζουν τα τεράστια πάρκινγκ των εγκαταστάσεων της Παλλήνης και χιλιάδες κόσμου να δίνουν το παρόν σε πάρτι σε εκπομπές σε live. Θυμάμαι μια εκπομπή τότε εκεί με τον Maxi Priest για την οποία είχαν έρθει πάνω τριακόσια άτομα για ένα αυτόγραφο…Glory days.

-Πες μου λίγα λόγια για τα βιβλία σου Eightίλα και Η χρυσή Πλατίνα .Τι αντιπροσωπεύουν, ποιο το κίνητρο να τα γράψεις, πως συνέλεξες το υλικό  που τα βρίσκει κάποιος σήμερα;

Eightίλα προέκυψε από την επιθυμία μου να περιγράψω την πιο αγαπημένη για πολλούς δεκαετία σε συνδυασμό με την ανυπαρξία έμπνευσης που βασανίζει τη σημερινή παραγωγή. Αναμασήματα, αντιγραφές, θλιβερό κλοπιράϊτ. Το τελευταίο μάλιστα στην Ελλάδα από κάποιους θεωρείται τέχνη... Εκείνα τα χρόνια έμοιαζαν με  "ατέλειωτο πάρτι". Τα σημερινά είναι γεμάτα από σικέ χαμόγελα δημοσχεσίτικων βραδιών με δήθεν και κουραστικούς μαϊντανούς και στημένο ύφος διασκέδασης. Βαρεθήκαμε και η ανάγκη για επικοινωνία οδηγεί στα αυτονόητα. Να ζήσεις και να διασκεδάσεις  με καλύτερη διάθεση.

Η Χρυσή Πλατίνα προέκυψε από το γεγονός ότι ζούμε σε μια εποχή που η μουσική κυκλοφορεί απλά και μόνο για να γίνει ringtone. Οδηγούμαστε συχνά πυκνά στο ερώτημα αν τελικά θέλουμε να ακούμε μουσική ή τραγούδια μέσα από κινητά ή από το ιντερνετ. Έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζει κάποιος τι συμβαίνει μπροστά αλλά και πίσω από τα πολλά φώτα. Έκανα μια μεγάλη βόλτα σε έναν κόσμο που μοιάζει να ξεχειλίζει από χρήμα, δόξα, αλλά και ίντριγκα με στόχο του την ανακάλυψη της… χρυσής πλατίνας. Οι άνθρωποι, οι δισκογραφικές εταιρείες, οι φανερές και οι υπόγειες αγοραπωλησίες, οι μετακινήσεις στελεχών, οι υποσχέσεις, οι αντιπαραθέσεις, οι μάνατζερ, τα εμπόδια, τα δισεκατομμύρια, τα συμβόλαια, οι πρωταγωνιστές, οι παραγωγοί, οι στιχουργοί, τα στούντιο, οι μεταγραφές, τα μεροκάματα, οι αποτυχίες, οι κόντρες, το απίθανο παρασκήνιο, το νυχτερινό πρωτάθλημα, οι κορυφαίες πωλήσεις, τα ποσοστά, η ΑΕΠΙ, τα Top, η ifpi, τα πρόσωπα-κλειδιά, οι χρυσοί και οι πλατινένιοι δίσκοι, τα best seller, οι δίσκοι όλων των εποχών, οι πιο εμπορικοί σταρ του πενταγράμμου, οι σταθερές αξίες, το music control, οι κορυφαίοι επιχειρηματίες, τα συμφέροντα, τα άδυτα της δισκογραφίας, οι μικροί και οι μεγάλοι ήρωες και όλες οι ιστορίες που αγγίζουν το πλατύ κοινό. Και τα δυο βιβλία μου είναι εξαντλημένα και τα βρίσκεις κυρίως με προσωπικό μήνυμα στο inbox μου.
Sting


-Μετά από τόσα χρόνια στην τηλεόραση και τόσες εκπομπές, εξακολουθείς να είσαι αναγνωρίσιμος;

-Καλώς ή κακώς ναι. Πολλές φορές βλέπω απίθανα πρόσωπα να με προσεγγίζουν και να μου λένε ιστορίες από τότε ή να μου ζητούν μια γνώμη για ένα συγκρότημα ή για κάποια συναυλία. Περπατάω σήμερα στα πιο απίθανα μέρη σε διόδια σε σινεμά στο μετρό οπουδήποτε και αρκετές φορές πέφτω πάνω σε παλαιούς «θαυμαστές» και φίλους από εκείνες τις περιόδους ή συναντώ παιδιά που μεγάλωσαν μαζί μου και ακόμη θυμούνται τρομερά σκηνικά από το Starclub. Ακόμη και κάποια που τα έχω ξεχάσει όπως κομμάτια που έχω παίξει τότε ή καλεσμένους που είχα φωνάξει σε εκπομπές.

-Τι σου προσέφεραν στη ζωή σου τα 20χρόνια  της τηλεόρασης από πλευράς φίλων και χρημάτων
- Γνώρισα πολλά και πολύ ωραία κορίτσια. Συνάντησα απίθανα ονόματα. Συνυπήρξα με ενδιαφέρουσες προσωπικότητες. Φίλους από τα media έχω ελάχιστους. Μετρημένους. Αληθινούς όμως. Γνήσιους. Και άντρες και μια δυο κυρίες. Γνωστούς και γνωστές έχω αμέτρητους και αμέτρητες Στέκομαι σε μια λεπτομέρεια όμως. Στο χώρο αυτό, ειδικά στα μέρη μας, το τονίζω αυτό, σπανίζει μια λέξη. Μπέσα. Έχω δει αρκετό κόσμο που φοράει παντελόνια μόνο για το κρύο. Επίσης έχω βαρυστομαχιάσει από τις πολλές υποσχέσεις και τις συναντήσεις χωρίς περιεχόμενο που έχω υποστεί. Ακόμη και από πρόσωπα που δεν το φανταζόμουν. Πολύ μπλά μπλά πολλές άδειες κουβέντες πολλές χαμένες ώρες και ημέρες. Δεν μάσησα ποτέ. Δεν πρόκειται να μασήσω. Οικονομικά τώρα μπορώ να σου πω ότι ήταν ένα μεγάλο πλεονέκτημα η ενασχόληση μου με την τηλεόραση. Σε σύγκριση με όλα τα άλλα media όπου απασχολήθηκα και απασχολούμαι ακόμη. Με εξαίρεση την περίοδο των μεταγραφών που έκανα στο ραδιόφωνο όπου εκεί έζησα πραγματικά μοναδικές στιγμές από όλες τις απόψεις. Α και έμαθα και κάτι μοναδικό. Μου το είχε πει ο μάνατζερ του Carl Lewis και του Alain Delon στις Κάννες. Όταν τους γ…ς σε σέβονται όταν τους σέβεσαι σε γ….ε. Νόμος.
Απονομή χρυσών δίσκων σε Metallica.

Ερωτήσεις Αλέξανδρος Ριχάρδος
Φωτό από το αρχείο του Βασίλη Λούκα 
22/10/19/
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment
  1. Χαρηκα παρα πολυ που διαβασα την παραπανω συνεντευξη. Γυρισα χρονια πισω (βασικα,εκει ειμαι ακομα κολλημενος!) και θυμηθηκα μια αγαπημενη εκπομπη που εβλεπα και εναν ξεχωριστο, γνωστη της μουσικης, παρουσιαστη! Συγκινηθηκα....που να παρει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παπαρολογος μεγιστου βαθμου ο Λουκας, βολευε μονο τα φιλαρακια του εκεινη την εποχη, λιγος στο θεμα μουσικων γνωσεων, κιτς ακομα και για εκεινη την εποχη το starclub. Οτι του εδιναν οι δισκογραφικες το επαιζε, σιγα το κοπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπαρχει μια παγια 'τακτικη ' αναμεσα στις γενιες ,να θεωρουν μια συγκεκριμενη δεκαετια πιο αντιπροσωπευτικη ,συνηθως η δεκαετια των εφηβικων -νεανικων χρονων που ολα τα ερεθισματα μεγενθυνονται και ηρωοοποιουνται οι καταστασεις . Π.Χ θεωρω καλυτερη μουσικη δεκαετια τα 80'ς επειδη εκει υπηρξε η τελεια τομη μεταξυ γνησιας εμπνευσης -μουσικης τεχνολογιας- στροφης στην ουσια . Ομως θυμαμαι πολλους να θεωρουν καλυτερη δεκαετια τα 70'ς και κατι μου λεει οτι ηδη υπαρχουν αρκετοι που να θεωρουν τα 90'ς κ.ο.κ . Και ετσι κατελήξα στο συμπερασμα οτι καθε γενια εχει δικη της αγαπημενη δεκαετια και θα γινει αναβιωση σε ολες τις δεκαετιες .
    Δεν θυμαμαι τηλεοπτικη μουσικη εκπομπη που να 'προσεφερε ' εργο με την εννοια της μουσικης εκπαιδευσης καθως ολες ηταν επιφανειακες και 'οφα' ( οπου φυσαει ο ανεμος ) . Ειτε μουσικοραμα λεγοταν αυτο η αλλιως , ηταν αποσπασματικες αναφορες απο το ουτως η αλλως φτωχο υλικο που υπηρχε .
    Επισης στο κειμενο γινονται αναφορες για καποιους μαιντανους του σημερα σε εκπομπες , θεωρω οτι και τοτε στα αντιστοιχα ηταν οι μαιντανοι της εποχης που με τα χρονια τα ονοματα τους εγιναν 'κλασσικα ' . Και οι σημερινοι μαιντανοι σε 20 χρονια θα ειναι τα καταξιωμενα ονοματα που θα κρινουν τους τοτε νεους μαιντανους .
    Καθαρα στην μουσικη τωρα θεωρω οτι η συγχρονη εποχη προσφερει πολλα περισσοτερο σε αυτον που θελει να ασχοληθει με αυτην βασιζομενος και μονο στα αυτια του . Ακους πολυ περισσοτερα , βλεπεις πολλα περισσοτερα , απομυθοποιεις . Τοτε η μουσικη ηθελε σκαψιμο τωρα ειναι στην επιφανεια .
    Απλα οσο περνανε τα χρονια συνηθιζουμε να λεμε 'ωραια χρονια ' τα χρονια της νεοτητας μας , οπως ακριβως το ιδιο εκαναν οι προηγουμενες γενιες και το ιδιο κανουν και οι επομενες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Quiz
    στη φωτο με τους Metallica o Λουκας φοραει μπλουζακι Thin Red line.
    ερωτηση:
    ειναι απο την ομωνυμη ταινια εκεινηε της εποχης ή ειναι οπαδος των Glass Tiger και φοραει t-shirt με το ομωνυμο πρωτο αλμπουμ τους??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απαντήσεις
    1. γεια σου ρε Αλεξ...
      αλλα την ξερω την απαντηση... απο την ταινια ειναι δωρο απο καμμια εταιρεια διανομης...σιγα μην ηξερε τους Glass Tiger

      Διαγραφή