ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΙΩΛΗΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης. Είχε γεννηθεί το 1937 στην Τρίπολη κι είχε αποφοιτήσει από τη Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης του Λυκούργου Σταυράκου. Η πρώτη του δουλειά ήταν βοηθός σκηνοθέτη και το 1968 σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία βασισμένη σε δικό του σενάριο με τίτλο «Ο Μικρός Δραπέτης» που γυρίστηκε από τη Φίνος Φιλμς.Το 1970, έκανε διεθνή επιτυχία με την ταινία «Κατάχρησις Εξουσίας» για να εγκαταλείψει τον κινηματόγραφο τα επόμενα 15 χρόνια!
Επέστρεψε το 1985  με την ταινία «Μια Τόσο Μακρινή Απουσία» όπου κέρδισε έξι πρώτα βραβεία στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης (1985) ενώ οι «Ακατανίκητοι Εραστές» το 1988 προβλήθηκαν στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.
Η τριλογία του «Παρακαλώ Γυναίκες, μην κλαίτε» και «Ας περιμένουν οι Γυναίκες» έκλεισε το 2015, με την ταινία «Γυναίκας που περάσατε από εδώ». Παράλληλα με τη σκηνοθεσία, ασχολήθηκε και με τη συγγραφή θεατρικών έργων αλλά και στίχων. Τραγούδια του ερμήνευσαν οι Μαριώ, Πίτσα Παπαδοπούλου και Αντώνης Ρέμος.
Ακολουθεί πλήρη φιλμογραφία του αλλά και ποια θεατρικά έργα σκηνοθέτησε.
Φιλμογραφία
Ο μικρός δραπέτης (1969)
Πανικός (1969)
Ζούγκλα των πόλεων (1970)
Κατάχρησις εξουσίας (1971)
Μια τόσο μακρινή απουσία (1985)
Σχετικά με το Βασίλη (1986)
Ακατανίκητοι εραστές (1988)
Έρωτας στη Χουρμαδιά (1990)
Παρακαλώ γυναίκες, μην κλαίτε (1992)
Ο χαμένος θησαυρός του Χουρσίτ Πασά (1996)
Ας περιμένουν οι γυναίκες (1998)
Φτάσαμεε! (2004)

Θεατρικά
Τα κοκκινομπλέ πατίνια (2006)
Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ, μια ιστορία του Σταθμού Λαρίσης (2011)
Η πόρτα ή Ο σωρός των φασολιών (2012)
Η δημοπρασία
Η γυναίκα του αστροναύτη

25/7/19
Share on Google Plus
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΜΕΣΩ BLOGGER
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΜΕΣΩ FACEBOOK

1 σχόλια:

contact form

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *