ZZ TOP LIVE IN GERMANY 1980 ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΠΕΛΕΞΑ

Θα αναρωτιέστε γιατί διάλεξα ένα άγνωστο live των ZZ Top για να παρουσιάσω στην στήλη με τα Καλύτερα Live Άλμπουμ Όλων των Εποχών. Ένα live που ηχογραφήθηκε το 1980 στο Grugahalle της Γερμανίας για την δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή Rockpalast  και κυκλοφόρησε μόλις το 2011. Χρονικά, «συλλαμβάνει» το θανατηφόρο τρίο από το Τέξας, στην πρώτη περίοδο του πριν ακόμα γνωρίσουν τις μεγάλες επιτυχίες τους. Όταν ακόμα ZZ Top σήμαινε Tush, Beer drinkers and Hell Raisers, La Grange, Jesus just left Chicago, , I Thank you κ.α κλασικά της πρώτης περιόδου τους. Για να είμαι ειλικρινής πρώτα είδα το dvd και μετά άκουσα το cd και αυτή η παρουσίαση γράφεται με έρισμα αυτό το dvd που είναι καταπληκτικό.
Το θανατηφόρο τρίο από το Texas  «συλλαμβάνεται» στην πρώτη περίοδο της καριέρας του σε μια σειρά τραγουδιών τους που χαρακτήρισαν την καριέρα τους. Μακριά από τα μεγάλα hits της δεκαετίας του 80 (Legs, Sharp dressed man, Rough boy, Gimme all your lovin κ.α.)  καταθέτουν το hard southern blues αίσθημα τους με κομμάτια που εμείς οι παλαιότεροι τους γνωρίσαμε και μεγαλώσαμε.  Ακούστε πόσο διαφορετική ακούγεται (σ.σ. σε σχέση με τη δεκαετία του 80)η φωνή του Billy Gibbons και πόσο πιο….rock είναι το παίξιμο του Frank Beard. Λες κι ακούς άλλο ντράμερ σε σχέση με αυτόν της δεκαετίας του 80!
Είναι να απορείς που μόνο τρεις άνθρωποι και τρία όργανα βγάζουν τέτοιο ήχο με την οπτική εμφάνισή τους να γράφει ιστορία, αφού οι ήδη μακριές γενειάδες των Gibbons και Hill ανεμίζουν συγχρονισμένα!!!
Τα παραπάνω, δίνουν βάση σε κομμάτια που οι παλαιότεροι ανακάλυψαν το μεγάλο συγκρότημα του Τέξας και μιλάω για τα “Waiting for the Bus”, “Jesus just left Chicago”, “Fool for your stockings”, Cheap Sunglasses”  και το κορυφαίο “Beer drinkers and Hell raisers”. Όταν πρωτοαγόρασα το συγκεκριμένο άλμπουμ, το αντιμετώπισα με τη σχετική αδιαφορία των «χαμένων» κυκλοφοριών που ανακαλύπτουν οι δισκογραφικές εταιρείες και βγάζουν στην αγορά. Όμως η περίπτωση του Live in Germany 1980 είναι εντελώς διαφορετική , αφού αποτελεί ένα τέλειο ηχητικό και οπτικό( το dvd πωλείται ξεχωριστά) δείγμα του μεγαλείου τους.
TRIVIA
  • Για να βάλουμε τα Live των ZZ Top σε μια χρονολογική σειρά, θα ανατρέξουμε στο 1975 και στο άλμπουμ τους Fandango! το οποίο μισό ήταν live με 3 κομμάτια (τα 2 διασκευές) και η άλλη πλευρά του βινύλιου ήταν  studio με 6 τραγούδια, δύο από τα οποία ήταν τα super classic, “Tush’ και “Blue Jean Blues”.
  • To 2007 κυκλοφόρησαν το Live from Texas που περιέχει τραγούδια απ όλες τις φάσεις της καριέρα τους.
  • To "I Thank You" δεν είναι δικό τους αλλά σύνθεση των David Porter και  Isaac Hayes με το δεύτερο για όσους δεν τον ξέρουν να είναι μια από τις μεγαλύτερες μορφές της αμερικάνικης soul μουσικής. Η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού είναι από τους Sam & Dave το 1968.
  • Δείτε εδώ το οπτικοακουστικό αφιέρωμα που ετοίμασαν οι Δημήτρης Κράλλης και Γιάννης Παναγάκος για τον Rockmachine.gr
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

30/6/19
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου