IRON MAIDEN – ACES HIGH. ΟΙ ΟΥΡΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥΣ

Ένα από τα κομμάτια που έκτισαν την αυτοκρατορία των Iron Maiden είναι και το “Aces High"(Νο 20 Μ.Βρετανία) που ανοίγει το 5ο άλμπουμ της καριέρας τους, το Powerslave (1984). Στη δεύτερη πλευρά του single υπάρχει η διασκευή του τραγουδιού των Nektar (αγγλικό progressive συγκρότημα) «King of Twilight",  που στην ουσία ήταν ένα medley των τραγουδιών "Crying in the Dark" και "King of Twilight".
To τραγούδι είναι σύνθεση του Steve Harris κι όπως η συντριπτική πλειοψηφία των τραγουδιών των Iron Maiden έτσι και οι στίχοι του Aces High έχουν... αρχή και τέλος! Αναφέρονται στους ηρωικούς πιλότους της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Μ. Βρετανίας (R.A.F.) του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που αντισταθήκαν στις επιθέσεις της γερμανικής αεροπορίας (Luftwaffe) και παράλληλα μετέφεραν τον πόλεμο πάνω από την Ευρώπη, χτυπώντας τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Η μάχη της Αγγλίας σηματοδότησε μια από τις μεγαλύτερες αντιστάσεις στις δυνάμεις των Γερμανών και σταμάτησε την επέκτασή τους στο νησί. 
Jump in the cockpit and start up the engines/
Remove all the wheelblocks there's no time to waste/
Gathering speed as we head down the runway/
Gotta get airborne before it's too late/
Μέσα στη πλούσια δισκογραφία του συγκροτήματος, μεγάλος αριθμός τραγουδιών τους αναφέρονται σε μάχες! Πρώτο ήλθε στο μυαλό μου το "Paschendale" μέσα από το αγαπημένο μου άλμπουμ τους Dance Of Death (2003), το άγνωστο “Invaders”, το ”Trooper”, το “Alexander the Great” και πολλά άλλα. Εξ άλλου τόσο η μουσική τους όσο και η στιχουργική διάθεση, κυρίως του Harris, ταίριαξαν με τα γνωστά καλά αποτελέσματα.
Το “Aces High" για πολλά χρόνια ήταν το κομμάτι που άνοιγε τις συναυλίες τους με απόσπασμα από το λόγο του τότε πρωθυπουργού της Αγγλίας Winston Churchill να ακούγεται στην αρχή. “We shall fight on the beaches” με ηχητική υπόκρουση ήχο πολεμικών αεροπλάνων.
TRIVIA
  • Το “Aces High" ήταν το 11ο single που κυκλοφόρησε το συγκρότημα και το δεύτερο από το Powersleve (πρώτο ήταν το "2 Minutes to Midnight").
  • Στην ηχογράφηση που υπάρχει στο Powerslave δεν ακούγεται ο λόγος του Churchill σε αντίθεση με τα live άλμπουμ που έχει συμπεριληφθεί το τραγούδι, Live after Death και Iron Maiden: Flight 666 όπως και στο video.
  •  Οι μεγάλες αερομαχίες του Β'Παγκοσμίου Πολέμου που έγιναν πάνω από την Μ.Βρετανία, μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο στην ταινία Η Μάχη της Αγγλίας (1969) σε σκηνοθεσία Guy Hamilton και με μεγάλα ονόματα της εποχής όπως Christopher Plumer, Michael Kane, Curt Jurgens, Robert Shaw, Kenneth More, Susannah York κ.α.

     

     
  • Διάβασ εδώ την ιστορία του Trooper κι εδώ του Hallowed be thy name
AΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment