BOX OF FROGS: Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ YARDBIRDS

Οι Box of Frogs είναι ένα από τα ομορφότερα παραμύθια του βρετανικού rock που δεν έτυχε της αντιμετώπισης που του άξιζε. Έχοντας στη σύνθεσή τους μια πλειάδα εξαιρετικών μουσικών, κατάφεραν κυρίως με το πρώτο άλμπουμ τους να προσελκύσουν το ενδιαφέρον κοινού και δισκοκριτικών.
Σχηματίστηκαν το 1983 από τρία πρώην μέλη των Yardbirds, τους Chris Dreja κιθάρα, φωνητικά, Paul Samwell – Smith μπάσο, φωνητικά και Jim McCarty ντραμς, φωνητικά, όταν οι τρεις μουσικοί βρέθηκαν σε μια επετειακή συναυλία (23 Ιουνίου 1983) που δόθηκε στο ιστορικό rock club Marquee του Λονδίνου, για τα 25 χρόνια από την ίδρυση του ιστορικού αγγλικού συγκροτήματος.  Η ανταπόκριση του κόσμου αλλά και η δική τους διάθεση ήταν ικανή για να τους ανάψει το πράσινο φως για μια καινούργια περιπέτεια χτισμένη στο κλασικό Blues rock ύφος των Yardbirds. Με την προσθήκη του τραγουδιστή John Fiddler, των άγνωστων εκτός Μ.Βρετανίας, Medicine Head και British Lions, η βασική τετράδα παίρνει το όνομα Fox of Frogs (στα Trivia θα διαβάσετε τι σημαίνει η συγκεκριμένη έκφραση) και ηχογραφεί το πρώτο-ιστορικό-άλμπουμ της που παντού έτυχε πολύ καλής υποδοχής. Όμως εκτός των καλών τραγουδιών, η φήμη του δίσκου γιγαντώθηκε από τις πολλές κι εκλεκτές συμμετοχές όπως του Rory Gallagher αλλά και των υπόλοιπων καλεσμένων που είναι όλοι λαμπεροί:
Jeff Beck κιθάρα, Max Middleton πλήκτρα (εξαιρετικός οργανίστας, έχει παίξει με Jeff Beck, Kate Bush, Cozy Powell, Gary Moore κ.α.), Mark Feldman φυσαρμόνικα (ο καλύτερος φυσαρμονίστας της Μ.Βρετανίας, έπαιξε τον Δεκέμβριο στην Αθήνα με τους Nine Below Zero) αλλά κι οι πιο άγνωστοι John Vettese πλήκτρα (έχει παίξει με Jethro Tull, Ian Anderson, Simple Minds, Bee Gees) κι ο Ουαλός Geraint Watkins (με προϊστορία σε Nick Lowe, Van Morrison, Mark Knopfler, Paul McCartney, Status Quo κ.α.). Η συμμετοχή του Jeff Beck (προσέξτε ότι στο μεγάλο αυτοκόλλητο στο εξώφυλλο, το όνομά του είναι μεγαλύτερο από αυτό του Rory) σε 4 τραγούδια έδωσε άλλο αέρα στο δίσκο και αμέσως το ραδιόφωνο τους έδωσε το airplay που τους άξιζε κυρίως με το τραγούδι "Back Where I Started". Το πρώτο άλμπουμ σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην Αμερική (Νο44) αλλά το συγκρότημα δεν περιόδευσε εκεί γιατί ήταν αρνητικός ο John Fiddler. Αυτό ενόχλησε τον Beck γιατί ήθελε να περιοδεύσει στην Αμερική βλέποντας ότι το άλμπουμ παρουσίασε εμπορική επιτυχία τη στιγμή που δεν περιόδευαν εκεί για αυτό και δεν πήρε μέρος στις ηχογραφήσεις του δεύτερου δίσκου τους Strange Land (1986, No 117 Αμερική). Το Strange Land ήταν μέσα στο ύφος τού ήχου τους αλλά δεν άφησε τη γλυκεία γεύση του πρώτου. Κι εδώ το συγκρότημα κάλεσε τους φίλους του με τον John Fiddler να τραγουδάει σε πέντε τραγούδια ενώ στα υπόλοιπα τραγουδούσαν οι λαμπεροί καλεσμένοι Graham Parker, Ian Dury, Roger Chapman (Family). Άλλοι  καλεσμένοι ήταν οι Max Middleton, Rory Gallagher και Steve Hackett (Genesis).
Λίγο αργότερα το συγκρότημα διαλύθηκε και ουσιαστικά έμεινε στην ιστορία, τόσο για το πρώτο καλό άλμπουμ τους, όσο και για την αναβίωση της μουσικής των Yasrdbirds.

TRIVIA
  • Και τα δύο άλμπουμ τους έχουν επανακυκλοφορήσει remastered με το πρώτο να περιέχει και 2 Bonus τραγούδια, τα X-Tracks και Nine Lives.
  • Box of Frogs είναι έκφραση και σημαίνει θεότρελος.
  • Το "Back Where I Started"από τον πρώτο δίσκο τους το παίζουν οι Yardbirds στα reunion που κάνουν.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Box of Frogs (1984)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου