ROCK INCIDENT 8: O MATTHIAS JABS ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΙΘΑΡΙΣΤΑΣ ΤΩΝ SCORPIONS

20 Ιουλίουν Πλατεία Νερού στο Φάληρο φωτό: Γιώργος GK
Παρακολουθώντας την πολύ ενδιαφέρουσα ταινία/ντοκιμαντέρ των Scorpions, Forever and A Day, είδα  μια εκτενή αναφορά για το πως o Matthias Jabs έγινε μέλος του γερμανικού συγκροτήματος. με πραγματικά ένα «έλα-φύγε» με την παρουσία του Michael Schenker να πλανάται από πάνω  του.
Θα σας μεταφέρω την ιστορία όπως την άκουσα στην ταινία, ξεκινώντας αμέσως μετά το τέλος της γιαπωνέζικης περιοδείας των Scorpions και την κυκλοφορία του διπλού Tokyo Tapes με τον Uli Jon Roth στην κιθάρα. Με οριστική την άποψή του για οριστική εγκατάλειψη του συγκροτήματος λόγω μουσικών διαφωνιών, οι Klaus Meine και Rudolf Schenker άρχισαν να κάνουν auditions για νέο κιθαρίστα. Είχαν δει συνολικά 140(!) κιθαρίστες, μεταξύ αυτών τον Peter Tolson των Pretty Things και τον Paul Chapman των UFO. Μέσα σε ένα κυκαιώνα auditions, ο Rudolf Schenker θυμάται τον Matthias Jabs που τον ήξερε από την εποχή που έπαιζε με τους Lady και Fargo. Ήταν φίλος του από το Αννόβερο και ήξερε το παίξιμό του και τον ήξερε σαν άνθρωπο. «Με πήρε τηλέφωνο μέσα στη  νύχτα λέγοντας μου ότι ήθελε να παίξουμε μαζί. Τότε δεν ήξερα ότι ο Uli Jon Roth είχε φύγει από το συγκρότημα. Κάναμε το session κι όλα πήγαν καλά. Γράψαμε στο studio του Dieter Dierks κι ως τότε δεν είχα ποτέ ηχογραφήσει σε τέτοιο επίπεδο επαγγελματισμού» λέει ο Jabs. Τότε ο Michael Schenker εγκαταλείπει τους UFO και ζητά να επιστρέψει!Από τη μία πλευρά μόλις έχουν προσλάβει τον Jabs από την άλλη ο χαρισματικός Michael Schenker, αδελφός του Rudolf και φίλος του Klaus Meine, ζητά να επιστρέψει!!!Βρέθηκε η σολομώντεια λύση κρατώντας και τους 2! Ο μεν Schenker παίζει στο άλμπουμ Lovedrive τα τραγουδια Coast to Coast, Lovedrive και Another piece of meat (από τα αγαπημένα μου), ενώ ο Jabs παίζει στα υπόλοιπα. Στο οπισθόφυλλο του άλμπουμ και του cd αναγράφεται μόνο το όνομα του Jabs ενώ στα ένθετα αναφέρεται κι αυτό του Schenker και συνολικά στο Lovedrive παίζουν 3 κιθαρίστες (με τον Rudolf).
ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ ΑΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕ ΕΔΩ
Μόλις το άλμπουμ κυκλοφόρησε, αμέσως φάνηκε ότι θα ήταν το εμπορικότερο, έως εκείνη τη στιγμή για το συγκρότημα (Νο55 στην Αμερική κανένα παλαιότερο άλμπουμ τους δεν είχε μπει στο αμερικάνικο chart). To εξώφυλλο επιμελήθηκε η Hipgnosis του Storm Thorgerson  αλλά στην Αμερική κυκλοφόρησε με διαφορετικό εξώφυλλο γιατί λογοκρίθηκε!
Το συγκρότημα με τη φόρα των καλών καινούργιων τραγουδιών του ετοιμάζεται για περιοδεία αλλά χωρίς τον Jabs αφού ο Michael Schenker έχει επιστρέψει. Ο Jabs “χάνεται» στο εξοχικό σπίτι της κοπέλα του, στο νησί Spiekerboog, στη Βόρεια θάλασσα (δες χάρτη στο τέλος του άρθρου) κι ο Michael Schenker αποφασίζει ότι δεν του ταιριάζουν οι Scorpions και θέλει να φύγει στο μέσο της περιοδείας. Απεγνωσμένα ο Rudolf αρχίζει να ψάχνει τον Jabs που ζει τον έρωτά του στο μέσον του πουθενά. Από την οικογένειά του μαθαίνουν για τις ρομαντικές διακοπές του στη Βόρεια θάλασσα και βρίσκουν το τηλέφωνο του πατέρα της κοπέλας του που με τη σειρά του τούς λέει που βρίσκονται. Αλλά μιλάμε για το 1980, μια εποχή που τα κινητά δεν υπήρχαν ούτε σε σκέψη και το εξοχικό σπίτι στο νησί Spiekerboog δεν έχει ούτε καν τηλέφωνο. Ο Meine καλεί το τοπικό αστυνομικό τμήμα όπου τον ενημερώνουν ότι τον ψάχνουν. Για να κερδίσουν χρόνο οι Scorpions ναυλώνουν ελικόπτερο που πετά και φέρνει από το νησί τον Jabs πίσω στον πολιτισμό για να πάρει μέρος στην περιοδεία! Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, απυδησμένοι από την συμπεριφορά τoυ Michael Schenker κάνουν πρόταση στον Jabs να γίνει μόνιμο μέλος. Από τότε, από το 1980 έως και σήμερα 37 χρόνια μετά ο Jabs μαζί με τους Meine και Rudolf Schenker αποτελεί τον σκληρό πυρήνα των Scorpions.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
23/11/17

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου