HOME: ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΜΩΣ ΣΤΙΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ AC/DC KAI WISHBONE ASH. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΛΟΓΟ

Στο σημερινό »Ποιος θυμάται», ο Γιάννης 602 αποδεικνύεται να διαθέτει γερή μνήμη αφού θυμήθηκε ένα αγγλικό συγκρότημα που δεν γνώρισε επιτυχία, αλλά μνημονεύεται στις βιογραφίες των Wishbone Ash και AC/DC. Το λόγο θα τον διαβάσετε αμέσως τώρα….
Οι βραχύβιοι σε διάρκεια Home, σχηματίστηκαν στο Λονδίνο το 1970 από τους Cliff Williams (μπάσο) και τον Laurie Wisefield (κιθάρα), μετά τη διάλυση της μπάντας με τον τίτλο Sugar, της οποίας αμφότεροι είχαν υπάρξει μέλη. Συνοδοιπόροι τους στους Home ήταν ο κιθαρίστας/τραγουδιστής/πιανίστας Mick Stubbs και ο ντράμερ Mick Cook. Το 1971 υπέγραψαν στην CBS Records  και την ίδια χρονιά (Αύγουστος) κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος με τίτλο Pause for a hoarse horse, ο οποίος δεν σημείωσε εμπορική επιτυχία. Κατάφεραν όμως στο πλαίσιο της προώθησης του δίσκου να ανοίξουν τις συναυλίες των Led Zeppelin, Argent, Jeff Beck & Faces. Το 1972 ο δεύτερος δίσκος με τίτλο τ’ όνομά τους Home, έφθασε μέχρι το Νο. 41 στο Ηνωμένο Βασίλειο.  Στις δύο πρώτες δουλειές τους, o Clive John, πρώην μέλος των Man, ηχογράφησε τα πλήκτρα.
Το καλοκαίρι του 1973 κυκλοφόρησε ο τρίτος δίσκος με τον τίτλο The Alchemist και ήταν γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα (concept). Ο Mike Stubbs είχε διαβάσει το βιβλίο The Dawn of Magic του Louis Pauwels και είχε επηρεαστεί από την τέχνη της αλχημείας. Μαζί με τον David Skillin έγραψαν την ιστορία, η οποία χρονικά τοποθετείται στο 1900 σε μία μικρή πόλη της Κορνουάλης.
Ο δίσκος είχε αρκετά στοιχεία progressive μουσικής, έλαβε καλές κριτικές αλλά δεν σημείωσε εμπορική επιτυχία. Θεωρήθηκε ως η καλύτερη δουλειά των Home αλλά ήταν και η τελευταία τους.
Στον ‘’Αλχημιστή’’ ο Jimmy Anderson ηχογράφησε τα πλήκτρα.
Την άνοιξη του 1974 ο Al Stewart προσκάλεσε τα μέλη των Home να γίνουν το συγκρότημα του για την επερχόμενη αμερικάνικη περιοδεία του (Μάιος-Ιούνιος).
Ο Mike Stubbs αρνήθηκε και αποχώρησε συγκρότημα, οι υπόλοιποι αποδέχθηκαν την προσφορά.

ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑ...
Μετά την διάλυση των Home, ο Cliff Williams εντάχθηκε στους επίσης βραχύβιους Bandit, με τους οποίους ηχογράφησε μόνο στον πρώτο τους δίσκο (1976). Στη συνέχεια -και ενώ προσανατολιζόταν να αποχωρήσει από τη μουσική βιομηχανία- πείσθηκε από τον κιθαρίστα των Bandit (και πρώην Colosseum), Jimmy Litherland, να  κάνει ακρόαση για τους AC/DC.
Έγινε επίσημο μέλος της μπάντας το 1977 και παρέμεινε μέχρι το τέλος της Rock or Bust World Tour (Σεπτέμβριος 2016), όταν και ανακοίνωσε την αποχώρησή του για να επιστρέψει μετά από 1 χρόνο.

Ο Laurie Wisefield επιλέχθηκε ως ο αντικαταστάτης του Ted Turner στους Wishbone Ash. Οι Home είχαν ανοίξει συναυλίες τους, και όταν ο Turner αποχώρησε, ήταν η βασική επιλογή για τη θέση του δεύτερου κιθαρίστα.
Έμεινε στο συγκρότημα μέχρι τον Δεκέμβριο του 1985. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με την Tina Turner, τον Joe Cocker και τον Roger Chapman (πρώην Family), ενώ τη δεκαετία των ‘00’s υπήρξε μέλος του μιούζικαλ We Will Rock You. Μία από τις παραστάσεις δόθηκε στα βασιλικά ανάκτορα για τον εορτασμό του χρυσού ιωβηλαίου της βασίλισσας Elizabeth II.
Από το 2011 είναι μέλος των Snakecharmer (έχουν κυκλοφορήσει δύο δίσκους).

Ο Mick Cook, μετά τους Home, έγινε μέλος των Groundhogs.

Ο Mike Stubbs συνέθεσε, μαζί με τον David Skillin, το τραγούδι I Love to Boogie για την Lulu, το οποίο κυκλοφόρησε σε μικρό δίσκο το 1979.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ 

The Alchemist (1973)
ΓΙΑΝΝΗΣ 602
22/10/17




Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου