ΟΤΑΝ Ο DAVID COVERDALE ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΤΩΝ URIAH HEEP!

Μεγάλη η ιστορία των Uriah Heep. Μεγάλη όπως η δισκογραφία τους κι ακόμα μεγαλύτερη η ομορφιά των τραγουδιών τους. Στη σημερινή επικοινωνία μας θα διαβάσετε πως ο David Coverdale ΔΕΝ έγινε τραγουδιστής τους και θα παρελάσουν όλα τα ονόματα που έκανα ή δεν έκαναν audition για τη θέση του αξεπέραστου David Byron 

To 1976 οι Uriah Heep κυκλοφόρησαν ένα από τα ποιοτικότερα άλμπουμ τους που μπορεί να μην σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία (που την άξιζε) αλλά αναγνωρίστηκε σαν ένα από τα καλύτερα τους. Αναφέρομαι στο High and Mighty που σηματοδοτεί μια τεράστια αλλαγή στην καριέρα του καλού αγγλικού συγκροτήματος, αφού είναι το τελευταίο άλμπουμ που ηχογράφησε μαζί τους ο εξαιρετικός τραγουδιστής David Byron (πραγματικό όνομα David Garrick)!
  • Τα  προβλήματα που αντιμετώπιζαν μαζί του τα τελευταία δύο χρόνια είχαν ενταθεί αφού η σχέση του με το αλκοόλ ήταν βαθιά δεμένη. Όχι ότι οι άλλοι δεν έπιναν αλλά ο Byron είχε καταπατήσει κάθε κανόνα που είχαν θέσει τα ίδια τα μέλη μεταξύ τους, όπως κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων να μην πίνουν. Ο Byron όταν ηχογραφούσε τα τραγούδια του Wonderwolrd είχε μαζί του στο studio ένα μπουκάλι Dom Perignon! Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Mick Box σε συνέντευξη που του είχα πάρει λίγο πριν την εμφάνισή τους στο Fuzz το 2011 όπου μου είπε «όταν είμαστε στο Μόναχο και ηχογραφούσαμε στο Musicland, σε ένα διάλειμμα τον είδα να διασχίζει ένα διπλό δρόμο τρικλίζοντας, χωρίς να ελέγχει την κίνηση. Φοβήθηκα ότι θα τον χτυπήσει αυτοκίνητο».    
Το High and Mighty αν κατά την άποψη του γράφοντος είναι το πιο μελωδικό άλμπουμ τους , με πλούσιο ήχο και δεύτερα φωνητικά, όμως για το ίδιο το συγκρότημα ήταν ένα δύσκολο άλμπουμ.
 Τους δυσκόλεψε όχι τόσο τεχνικά, όσο συνθετικά αφού βρισκόντουσαν σε ένα σταυροδρόμι επιλογής μιας νέας κατεύθυνσης. Η συμμετοχή του μπασίστα, τραγουδιστή John Wetton (πρώην King Crimson, Roxy Music και μετέπειτα Asia) βοήθησε στην «γλυκύτητα» των φωνητικών αλλά και στις συνθέσεις με τα "Weep in Silence"και "Footprints in the Snow" να αποτελούν ξεκάθαρα δείγματα πραγματικά όμορφων συνθέσεων. Όμως φαίνεται ότι το πλήρωμα του χρόνου για τη συνύπαρξη Uriah Heep και David Byron είχε φθάσει. Η κατάστασή του ήταν πλέον ανεξέλεγκτη και το συγκρότημα αποφάσισε κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους το 1976 στην Ισπανία να τον διώξει! Τέλος εποχής για έναν σπουδαίο τραγουδιστή-πριμαντόνα. Γιατί ο David Byron δεν ήταν απλά ένας καλός τραγουδιστής. Είχε όλο το θεατρικό ύφος που το έβγαζε στη σκηνή, κάνοντας μια συναυλία των Uriah Heep απόλαυση. Δυστυχώς δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες καταγεγραμμένες συναυλίες τους σε Video κι όλα τα βιντεοσκοπημένα live στιγμιότυπα μπορείτε να τα βρείτε στο dvd Classic Heep, live from Byron Era έκδοση της Classic Rock Legend, η οποία όμως έχει κλείσει, άρα θα το βρείτεμόνο στα μεταχειρισμένα!  Ο Byron επιπλέον έγραφε στίχους, ενώ όπως αναφέραμε συνδύαζε την ερμηνεία του με τη θεατρική πριμαντονίστικη εμφάνιση - κάτι που συναντάμε έντονα εκείνη την εποχή σε progressive και art καλλιτέχνες όπως ο Peter Gabriel, o David Bowie, o Steve Harley, ή o Brian Eno.
  • Η φήμη που εξαπλώθηκε αμέσως στα αγγλικά μουσικά περιοδικά ήταν ότι ο αντικαταστάτης του Byron θα ήταν ο Gary Holton, τραγουδιστής των Heavy Metal Kids με τους οποίους εκείνη την εποχή περιόδευαν στην Ισπανία. Όπως έχει δηλώσει ο Mick Box “ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μας να τον προσλάβουμε»!Δυστυχώς ο Wetton είχε ήδη αποχωρήσει για να σχηματίσει τους UK. Ένας Wetton που ήταν και πολύ καλός συνθέτης αλλά τραγουδιστής. Ίσως η βελούδινη φωνή του να μην κόλλαγε με τα κομμάτια τους (αν και στο “One way or another” που ανοίγει το High and Mighty τραγουδάει αυτός!). Ακούστηκε έντονα το όνομα του Ian Hunter από τους Mott the Hoople, αλλά δεν έκανε ούτε audition. Πάντως ο ίδιος λέει ότι του προσέφεραν 5.000 λίρες την εβδομάδα κι ότι έκανε audition! Ένας ακόμα που ήταν υποψήφιος ήταν κι ο Paul Rodgers, αλλά εκείνη την εποχή μεσορανούσε με τους Bad Company και δεν προχώρησε η σκέψη. Και φθάνουμε στον David Coverdale που εκείνη την εποχή είχε δει τους Deep Purple να τον αποχαιρετούν και τον ίδιο να ψάχνει το επόμενο βήμα της καριέρας του. Έχοντας ηχογραφήσει τρία studio άλμπουμ μαζί τους (Burn, Stormbringer, Come Taste the Band) κι ένα live (Live in Europe) παραήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να τους τύχει.  «Ο Coverdale ήρθε στο studio για την audition κρατώντας ένα μπουκάλι brandy. Ήταν πολύ καλός, αλλά φεύγοντας είχα ένα σφίξιμο. Ήξερα ότι δεν θα ερχόταν» μου λέει ο Box στα παρασκήνια του Fuzz.

Η αλήθεια είναι ότι ο Coverdale το σκεφτόταν θετικά, αλλά ο manager του τον έπεισε να προχωρήσει στην προσωπική καριέρα του, κυκλοφορώντας λίγο αργότερα το άλμπουμ White Snake ( προσοχή,  αρχικά το όνομα γραφόταν σαν 2 ξεχωριστές λέξεις, ο Neil Murray του πρότεινε να τις ενώσει σε μια το 1977). 
  • Μετά από τα ονόματα που διαβάσατε πιο πάνω και σίγουρα με τον Coverdale να έχει πλησιάσει πιο πολύ απ΄όλους, οι Box και Hensley (διάβασε εδώ συνέντευξή του) σκέφτηκαν τον άγγλο John Lawton που μόλις είχε κυκλοφορήσει με τους γερμανούς Lucifer’s Friend το πολύ καλό άλμπουμ Mind Exploding (1976). Από την πρώτη πρόβα που έκαναν μαζί κατάλαβαν ότι ήταν ο άνθρωπός τους και τις επόμενες ημέρες ανακοινώθηκε ως ο αντικαταστάτης του Byron. “Το εύρος της φωνής του ήταν εντυπωσιακό. Έκανε πολύ καλή audition κι αμέσως καταλήξαμε σε αυτόν. Δεν είχε την προσωπικότητα του David (Byron) αλλά όλα τα κομμάτια που παίξαμε τα είπε πολύ καλά. Η φωνή του ήταν rock, ήταν αυτό που ζητάγαμε.» λέει ο Box
  • Το απίστευτο ήταν ότι ο Lawton δεν ήξερε πολλά πράγματα για τους Uriah Heep κι ένας φίλος του από το συγκρότημα των Mud του έδωσε μια κασέτα τους με τραγούδια για να τα ακούσει. Πήγε και πήρε το Best of για να μάθει τα τραγούδια τους και από το Αμβούργο που έμενε (έχει παντρευτεί γερμανίδα) πήγε στο Λονδίνο για την πρόβα. «Μόνο ένα ήξερα καλά, το “Stealin” λέει!
Με τον John Lawton, οι Uriah Heep ηχογράφησαν 3 studio άλμπουμ (Firefly, Fallen Angel, Innocent Victim) κι ένα Live (Live in Europe 1979).
Ο λόγος της αποχώρησής του δεν έχει αποσαφηνιστεί. Όταν ρώτησα τον Box στη συνέντευξη, δεν μου απάντησε ξεκάθαρα, αλλά κατάλαβα ότι είχαν πρόβλημα με τον χαρακτήρα του.
  • «Το 1982 ο Mick κι ο Trevor (Bolder) πήγαν στο σπίτι του Byron για να τον μεταπείσουν και να επιστρέψει στο συγκρότημα. Δυστυχώς, η κατάσταση που συνάντησαν εκεί ήταν πρωτόγνωρη, καθώς «έπινε περισσότερο από τότε που είχε φύγει από το συγκρότημα»! λέει ο Ken Hensley σε προσωπική συζήτηση κατά τη διάρκεια γεύματος που είχα μαζί του αμέσως μετά τη συνέντευξη στον Capital Fm!
Τέλος, ο David Byron κυκλοφόρησε 3 προσωπικά άλμπουμ και 2 σαν David Byron Band. Επίσης αμέσως μετά την αποχώρησή του από τους Uriah Heep σχημάτισε τους βραχύβιους Rough Diamond που κυκλοφόρησαν το 1977 ένα και μοναδικό άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους. Στο πρώτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο Take No Prisoners καλεσμένοι είναι κι οι Mick Box και Lee Kerslake από τους Uriah Heep. Πέθανε σε ηλικία 38 ετών(!) στο σπίτι του στο Reading, από επιπλοκές που είχαν να κάνουν με το αλκοόλ, το συκώτι του αλλά κι από κρίση επιληψίας!
Σε μια από τις επόμενες επαφές μας θα διαβάσετε ένα άρθρο/συνέντευξη του John Lawton που μιλά τόσο για τους Uriah Heep, όσο και τους Lucifer’s Friend.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ  
2/10/17

Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου