Η ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ Ο RONNIE JAMES DIO ΕΓΙΝΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΣΤΟΥΣ BLACK SABBATH!

Το 1979 ήταν μια περίεργη χρονιά για τους Black Sabbath. Κυκλοφορούν το άλμπουμ Never Say Die! (Νο 12 Ενωμένο Βασίλειο, Νο 78 Αμερική) που αντιμετωπίζεται χλιαρά από κοινό και κριτικούς και λίγο αργότερα απολύεται ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, o Ozzy Osbourne. Εδώ που τα λέμε ο κατήφορος είχε ξεκινήσει από το προηγούμενο άλμπουμ, το Technical Ecstasy κι ένας λόγος που συνέβη αυτό, ήταν ότι κι οι 4 είχαν εξάρτηση από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Πριν τελειώσουν οι ηχογραφήσεις του Never Say Die!, ο Ozzy γνωρίζει ότι θα χαιρετήσει κι ήδη ο Iommi έχει φέρει τον Dave Walker, πρώην μέλος των Savoy Brown. Η κατάσταση ήταν ασαφής κι ομιχλώδης μέσα στο συγκρότημα και οι μετέπειτα συνεντεύξεις, κυρίως του Iommi αντί να φωτίσουν εκείνη την περίοδο μάλλον τη σκοτείνιασαν περισσότερο. "Δεν θέλαμε να φύγει, πιστεύαμε ότι μετά από λίγο θα επέστρεφε. Όταν είδαμε ότι δεν επέστρεφε, αναζητήσαμε άλλο τραγουδιστή κι αρχίσαμε να γράφουμε τραγούδια. Με τον Walker κάναμε αρκετές πρόβες και εμφανιστήκαμε στο BBC στην εκπομπή Look Hear. Ο Ozzy Osbourne επέστρεψε γιατί όταν έμαθε ότι κάποιος άλλος του πήρε τη θέση δεν το ανέχτηκε» δήλωσε το 1992.

O Ozzy αποχωρεί, ή καλύτερα απολύεται και όλοι μας αδυνατούμε να το χωνέψουμε. Οι Black Sabbath χωρίς τον Ozzy! Είναι δυνατόν; Οι αγγλικές μουσικές εφημερίδες που έρχονται στην Ελλάδα με καθυστέρηση 15 ημερών και το Ποπ-Ροκ είναι οι μόνες πηγές ενημέρωσεις αλλά και πάλι το νέο ακούγεται σαν απίστευτο. Στο μεταξύ ο Bill Ward είναι μονίμως μεθυσμένος, ο  Geezer Butler έχει σοβαρά προσωπικά προβλήματα και μόνο ο Tony Iommi κρατά το όνομα ζωντανό. Αλλά με ποιόν τραγουδιστή; Η ιδέα του Walker εγκαταλήφθηκε ώσπου η Sharon Adler μετέπειτα σύζυγος του Ozzy, κόρη του επιχειρηματία της δισκογραφίας και ιδιοκτήτη της Jet Records, Don Arden, του προτείνει τον Ronnie James Dio που κι αυτός έψαχνε για την καινούργια στέγη του αφού ο Ritchie Blackmore του έδειξε την πόρτα της εξόδου από τους Rainbow για να κάνει μια pop στροφή.
Ο Iommi κι ο Dio συναντήθηκαν στο θρυλικό Rainbow Bar and Grill της  Sunset Strip του Λος Άντζελες, όπου συμφώνησαν να συνεργαστούν. Το πρώτο τραγούδι που έπαιξαν σε πρόβα ήταν το Children of the Sea που σαν σύνθεση υπήρχε τουλάχιστον 2 χρόνια πριν, αφού το είχε πει κι ο Ozzy σε μια πρόβα αλλά σε τελείως διαφορετικό ύφος. 
Στην αυτοβιογραφία του Rainbow in the Dark: The Autobiography που έγραψε ο δημοσιογράφος Mick Wall και η πρώην σύζυγός του Wendy, αναφέρεται ότι ο Ronnie James Dio είχε πολλές αναστολές για το αν θα έπρεπε να αποδεχτεί την πρόταση του Iommi. Κι οι λόγοι δεν ήταν μόνο ένας: Ο πρώτος λόγος ήταν ότι σκεφτόταν να ξεκινήσει ένα δικό του συγκρότημα, ο δεύτερος ότι δεν ήθελε να συνεχίσει να αισθάνεται το βάρος μιας μεγάλη προσωπικότητα όπως αυτή του Iommi, αφού στο παρελθόν το είχε βιώσει με τον Blackmore. Ο Dio εξήγησε ότι ένιωθε καλύτερα, αφού ο Iommi υποσχέθηκε ότι θα ήταν ισότιμος συνεργάτης στο συγκρότημα, αντί για την κατάσταση στο Rainbow όπου «ο Ritchie ήταν το αφεντικό». Εκείνο όμως που τον ταρακούνησε ήταν ο λόγος της Wendy που του είπε « Ronnie, έχουμε λιγότερα από οκτακόσια δολάρια στην τράπεζα, πρέπει να κάνουμε κάτι»! Αυτή ήταν η τελική ώθηση που χρειαζόταν για να τηλεφωνήσει στον Iommi και να του πει: "Εντάξει, φίλε, είμαι μέσα. Πότε ξεκινάμε";Ήξερε ότι ήταν δίκοπο μαχαίρι να έγινα μέχρι χθες τραγουδιστής των Rainbow κι από σήμερα στους Black Sabbath, αντικαθιστώντας τον Ozzy. Πως θα το έπαιρναν οι fans;

 
Ο Dio έγραφε στίχους με το γνωστό περιεχόμενο κι έτσι η απουσία του Butler (βασικός στιχουργός των Black Sabbath) δεν φάνηκε ιδιαίτερα. Γενικά ο Butler απουσίαζε γιατί  είχε κάνει εγχείρηση καρδιάς και τα μέρη του μπάσου είχαν αναλάβει οι Geoff Nicholls (πλήκτρα στους Quartz) και φίλος του Iommi αλλά κι ο ίδιος ο Dio.
Όμως εκείνο που χαρακτήρισε τις ηχογραφήσεις των demo ήταν ότι μόλις τα ηχογραφούσαν πήγαιναν σε ένα strip club και τα έδιναν του jockey να τα παίξει για να δουν τις αντιδράσεις του κόσμου αλλά και των κοριτσιών. Και πράγματι τα κορίτσια λάτρεψαν(!) τα Heaven and Hell και Lady Evil αλλά δεν συνέβη το ίδιο και με το Die Young.
Για την ιστορία, το Neon Knights (το αγαπημένο του γράφοντος) που ανοίγει το άλμπουμ είναι το τελευταίο που γράφτηκε, ενώ το Walk Away γράφτηκε για τη σύζυγο και manager του Dio, Wendy.
Η αλήθεια είναι ότι αρκετά από τα τραγούδια του άλμπουμ Heaven and Hell (Νο 9 Ενωμένο Βασίλειο, Νο 28 Αμερική) δεν θα μπορούσε να ερμηνεύσει ο Ozzy, όπως και πολλά από τα παλιά των Black Sabbath δυσκόλεψαν τον Dio. Το κάθε τραγούδι γράφτηκε κι ενορχηστρώθηκε για ένα συγκεκριμένο τραγουδιστή. 
Το Heaven and Hell ήταν το πρώτο άλμπουμ που ξεπέρασε το 1.000.000 αντίτυπα στην Αμερική από την εποχή του Sabbath Bloody Sabbath (διάβασε εδώ την ιστορία του εξώφυλλου). H remastered έκδοση του 2010 περιλαμβάνει και δεύτερο cd με 6 κομμάτια live και το Lady Evil στην single έκδοση του! 
O Bill Ward δεν μπόρεσε να ξεφύγει από το αλκοόλ και δεν πήρε μέρος στην περιοδεία, αντικαθιστούμενος από τον Vinnie Appice.
BLACK AND BLUE TOUR
H κυκλοφορία του Heaven and Hell συνοδεύτηκε από μια μεγάλη περιοδεία στην Αμερική με τους Blue Oyster Cult. Η περιοδεία έμεινε στην ιστορία τόσο για τη συμμετοχή των δύο μεγάλων ονομάτων, όσο και για το όνομά της, Black and Blue Tour. Η ιδέα κι η πραγματοποίησή της οφειλόταν στον κοινό manager των δύο συγκροτημάτων, στον Sandy Pearlman. Για την ιστορία, η εμφάνισή τους στο Nassau Veterans Memorial Coliseum της Νέας Υόρκης κινηματογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε vhs αλλά όχι σε dvd, κάτι που ελπίζουμε να γίνει έστω και με καθυστέρηση 37 χρόνων (παλαιότερα κυκλοφορούσε ως bootleg dvd). Στην περιοδεία μπάσο τεχνικός του Butler ήταν ο μετέπειτα ηγέτης των Manowar, Joey DeMaio!!!
ΤΙ ΕΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ


BILL WARD: “Με τον Ronnie, τα πράγματα στις πρόβες αλλά και στην ηχογράφηση έγιναν πιό εύκολα γιατί ο Ronnie είναι μουσικός και μπορεί πιο εύκολα να δεθεί με τον ήχο. Με τον Ozzy είχαμε πρόβλημα και κουραζόμαστε ώσπου να καταλήξουμε.
TONY IOMMI: “Η αρχική μορφή του τραγουδιού Heaven and Hell ήταν 25 λεπτά και ο Dio έκανε τις ανάλογες επεμβάσεις και το έφερε στα 7.00 λεπτά”.
RONNIE JAMES DIO: “Με τους Elf τραγούδαγα τα War Pigs και Iron Man. Που να φανταστώ ότι σχεδόν 20 χρόνια αργότερα θα τα ξανατραγουδήσω για τους Black Sabbath”.
GEEZER BUTLER: Όταν επέστρεψα στο συγκρότημα κι άκουσα το Die Young δεν πίστευα στα αυτιά μου. Πολύ καλό κομμάτι.
TONY IOMMI: “Γνωρίζω ότι κυκλοφορούσε σαν φήμη αλλά είναι αλήθεια. Μετά τη συζήτηση που είχα με τον Ronnie  στο Rainbow Bar and Grill, πήγαμε στο χώρο που κάναμε πρόβες και παίξαμε το “Children of the Sea”!

The world is full of kings and queens
Who blind your eyes and steal your dreams
It's heaven and hell, oh well
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
25/9/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου